Hoppa till sidans innehåll

Snabbarrangerat sprint-DM

07 OKT 2020 16:14
Det blev ingen Hundraårsrunda i våras som alla vet. Men till slut kunde vi köra ett OL-arrangemang i år ändå. GOF frågade om någon klubb ville snabbarrangera det inställda sprint-DM under hösten och vi anmälde vårt intresse. Så blev det.
  • Uppdaterad: 07 OKT 2020 16:14

Den 4 oktober körde vi en Covid-anpassad tävling vid IP. Öppet DM för Gästrikland och Uppland lockade 227 anmälda från Umeå till Kristianstad.

Det blev en kombinerad by-OL och skogssprint, ungefär hälften på asfalt alltså. Det är lite ovanligt och många ställdes inför problem vid växlingen av teknik. Men överlag var det väldigt nöjda och glada deltagare som summerade det hela efteråt.

Omständigheterna gjorde att vi tvingades till ett utdraget förlopp. Bara en startande i minuten och bara 45 startande per timme för att nå målet med max 50 personer samtidigt på arenan.
Eftersom vädret var lite ruggigt blev det kanske smått kämpigt för en del funktionärer. Inte många behövdes vid IP eftersom alla servicefunktioner var strukna. Men i och med att det fanns nästan 20 kontroller ute i samhället kände vi att vi måste ha bevakning på att inget hände med dessa. Dessutom ville vi bevaka ungdomarnas övergång av 272:an med tanke på trafiksäkerheten.

Tack alla som vaktade!

Det gjorde att det krävdes cirka 15 vakter som tog tvåtimmarspass. Stort tack till alla er som ställde upp på detta!
Vi hade en ny tävlingsledare i Mats Hedberg, eftersom Helge Elfström kom på att han ville byta och i stället sköta starten, som var belägen vid pizzerian. Det gick utmärkt för båda, förstås. I övrigt var det vårt gamla garde, där Tony Hedin som vanligt drog ett jättelass som tävlingssekreterare. Tillsammans med Lasse Bengtsson fixade han också att resultaten kom ut på nätet "live".
Sven Persson sätter ut en kontroll vid en lekstuga på Tornstigen.
Tävlingsmässigt blev det lite skrällar i huvudklasserna. Jakob Andersson, OK Linné, hade en ruggig dagsform och vann H 21 tolv sekunder före dubbla JSM-trean Erik Hannrup, OK Linné, och förhandsfavoriten Jens Rönnols, Järla.
Distriktsmästare blev junioren Felix Silver från Gävle, som var fyra i loppet.
På damsidan gick segern till en kulla som tävlar för Alfta-Ösa, Katarina Svahn. (Hon har att brås på. Pappa Örjan är världsmästare i skidorientering och mamma Ulla svensk mästarinna i orientering.)
Annars såg Jennie Börjesson-Eriksson ut att vinna. Storvikstjejen, som har pappa i Bastfallet men tävlar för Malung, ledde klart när banan gick in i gropsystemet på åskrönet ovanför IP. Men där läste hon fel på elljusspåren, lade bort nästan 50 sekunder och förlorade med 15.
Elin Carlsson, Pan-Kristianstad, var ytterligare 15 sekunder efter och fyra (43 sek från vinsten) blev forna dubbla stafettvärldsmästarinnan Gunilla Svärd, IF Thor. Femma och DM-segrare blev vår egen Emma Bengtsson, mer om det på annan plats.
Emma Bengtsson, DM-segrare i sprint-OL.
Skribent: Per Elfström
Epost: Adressen Gömd

Anslagstavlan

Väder Årsunda

Postadress:
Årsunda IF - Orientering
Mats Hedberg, Tornstigen 24
81173 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info