Hoppa till sidans innehåll

Storsjöns skridskobana

21 DEC 2013 17:45
Årsunda IF ansvarar i vinter för en skridskobana på Storsjön. Med hjälp av två 4-hjulingar kommer frivilliga krafter att ploga upp en bana från Strandbaden i Årsunda till Hedåsbadet i Sandviken.
  • Uppdaterad: 21 DEC 2013 18:02

Banan mäter 8 eller 15 km enkel väg beroende på vägval. Totalt kan man alltså åka en slinga på 30 km. Mer om banan finns på vår egen hemsida för "Storsjöns skridskobana".

 

Ett reportage signerat PellE återfinns nedan:

 

I vinter ska det åter gå att åka skridsko på plogad isbana på Storsjön. Sandvikens
kommun har hittat en partner i Årsunda IF. Man räknar med stort utnyttjande från inte bara kommuninvånare, utan även tillresande.

- Vi vill att Sandviken ska bli en riktig vinterdestination för många, säger Marie Lind, vice ordförande i kultur och fritidsnämnden.

I Dalarna finns plogade isbanor på fem  sjöar som lockar stora massor att skrinna. Förutom hemmaåkare kommer busslaster från städerna i Mälardalen. Stora skaror av skridskoentusiaster från Holland hittar också dit. En del har till och med flyttat dit!

- Läget i våra trakter är perfekt, säger Roger Lövgren, som skött om isbanor på Runn i nästan 20 år. Inte för kallt, inte för varmt.

Gästrikland har det tidigare plogats en bana mellan Sandviken och Forsbacka, men den verksamheten upphörde då Gävle kommun drog sig ur.

- Nu tar vi nya tag, säger Marie Lind. Tack vare entusiasmen inom Årsunda IF ser vi mycket positivt på detta projekt och tror det kan bli början på något stort.

Kommunen har tecknat ett treårsavtal med föreningen och anslagit 350 000 kronor som använts för att köpa in maskinutrustningen – två fyrhjulingar med plogblad och motordrivna borstvalsar som ska sopa isen samt en rejäl snöslunga. Föreningen ställer upp med ett tiotal frivilliga som ska turas om att hålla isbanan mellan Hedåsbadet i Sandviken och Strandbaden i Årsunda fri från snö.

- Får vi en normal vinter tror vi att premiären ska kunna ske första helgen i januari, säger Yngve Andersson, ordförande i ÅIF och tillsammans med Stig Olsson främste eldsjäl bakom satsningen.

- Vi väntar tills isen blir en decimeter, även om vi vet att riktiga långfärdsentusiaster brukar åka på halva den istjockleken.

Vad får ÅIF ut av detta?

- Bland annat bra relationer med lokalbefolkningen, säger Yngve.  När vi drog ett skidspår på sjön får vår tävling en snöfattig vinter för ett par år sedan blev det mycket uppskattat, inte minst av de som har fritidshus eller fast bostad vid sjön. Dessutom ger vi nu bra träningstillfällen för våra skidungdomar även vid snöfattiga vintrar. De kan alltid träna skejting med stavar på isen.

Unikt med plogningen på Storsjön är att man även kommer att göra ett skidspår
på plogvallen, så det kommer att gå att skida ända från Trebo till Strandbaden,
något som restaurangägarna vid spårets ändstationer givetvis uppskattar.

- Detta kommer att göra Årsunda ännu mer populärt vintertid, säger Roland Haglund som på sitt Strandbaden har omkring 100 husvagnar med året runt-campare.

Banan kommer att gå nära land och blir 8 km kortaste vägen, men man kommer  att dra en 7 km-slinga in i vikarna vid Sjövik och Ursa så totalt går det att åka 15 km enkel tur.

Information om isförhållandena kommer att hittas både via Sandvikens kommuns
och Årsunda IF:s hemsidor. Webben har visat sig vara en viktig service för ”Skating Dalarna”.

- Vi har masarna som våra mentorer, vilket är oerhört värdefullt, säger Yngve Andersson. De har exempelvis lärt oss att banan ska plogas 10 meter bred för att isen ska behålla ytkvaliten.

Alla har inte långfärdsskridskor, men ÅIF har köpt in ett 40-tal par som kommer att lånas ut gratis, framför allt till skolbarn. Precis som man redan tidigare lånat ut lika många skidpar till skolan.

Klubben har utsett tre skidjuniorer som i projektform ska jobba med informationen kring banan och utlåningen, något som Leader Gästrikebygden anslagit 25 000 kronor för.

- Ett ungdomsprojekt som även gynnar folkhälsa och ökad turism, det är i linje med vad vi vill stötta, säger Mats Mattsson från Leader.

 

Några av entusiasterna i Årsunda som kommer att hålla en 15 km lång skridskobana till Sandviken snöfri i vinter med hjälp av maskinerna på bilden.

 

Skribent: Lars Bengtsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Årsunda IF
Främlingshemsvägen 21
81022 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info