Hoppa till sidans innehåll

Lyckat Idrottscafé - Tack till alla! Se filmen!

07 JAN 2020 21:49
Tack till alla som kom och gjorde Idrottscafét 2020 till en höjdpunkt! Ett särskilt tack till alla aktiva som delade sina minnen från sina olika bragder, och till alla som gratulerade Årsunda IF till 100 framgångsrika år. Nu finns även filmen!
  • Uppdaterad: 07 JAN 2020 21:49

Film från Idrottscafeet på Youtube:  https://youtu.be/64R9_HWswZI

Under dagen gratulerades även Årsunda IF, som härmed varmt tackar följande gratulanter:

* Riksidrottsförbundet-SISU Gävleborg
* Gästriklands skidförbund
* Kultur och Fritid Sandvikens kommun
* Gästrikeidrottetns Historiska Förening
* Gästriklands Orienteringsförbund
* OK Hammaren
* Lars-Tony Hedström, som startat en fond om 100 000 kr till förmån för framgångsrika fotbollsspelare i Årsunda IF. Fantastiskt! 

Nedan föjer först ett snabbreferat med några bilder. I slutet av denna sida finns ett längre och mer detaljerad beskrivning.

Närmare 200 personer samlades lördagen den 1 februari för Idottscaféet, en av höjdpunkterna under Årsunda IF:s jubileumsår. Aktiva och ledare från nu och förr delade sina minnen under ledning av konferensiererna Stefan Söderblom och Pelle Elfström. Allt filmades och livestreamades av Mittmedias Stisse Åberg. Tack till alla som bakat och serverade kaffe.

Från orienteringssektionen intervjuades Karl-Ivar Jönsson, Lena Bernhardsson och Anna Berglöf. De berättande roliga detaljer, allt från bl a 10-mila 1972, O-ringen 1998, till från ultralopp i öknen. 

Fotbollssektionen representerades av Jan-Åke Hedström (Kallad Mr ÅIF), Pelle Berggren och Daniel Bernhardsson. Ett av de minnen som lockade till stort skratt var Jan-Åkes beskrivning av sina två självmål i samma match. 

Skidoriententering fick ett eget pass där vi fick inblick i Bosse Larssons upplevelser av ta VM-guld. PellE beskrev även Anders Björkmans VM-seger.   

Skidsektionen avslutade kavalkaden med Emil Jönsson som berättade många anekdoter från sin fantastiska karriär. Publiken gillade särskilt de gånger han satte Petter Northugh på plats. En av de roligaste episoderna som återgavs var när Emil medvetet tjuvstartade i en OS-final för att få ytterligare 40 sekunders vila, och i samma lopp lyckades knipa ett OS-brons som följd av en massvurpa. Mycket uppskattat.

Efter varje sektionspass tippade vi med Steffes frågelåda. Bäst på de kluriga frågorna var Tobbe Danielsson, grattis!

Mellan intervjupassen förärades de som bidragit till föreningens utveckling under minst 25 år med ett förtjänsttecken i guld från Riksidrottsförbundet-SISU Gävleborg. De som erhöll RF-SISUs förtjänsttecken var följande:

Arne Uppman
Bert Vestlund
Carina Rask Jönsson
Elisabeth Olsson
Ingela Bengtsson
Ingmar Nygren
Jan-Åke Hedström
Karl Ivar Jönsson
Karl-Evert Olsson
Kent Ingelsson
Lars Bengtsson
Ulla Bengtsson
Lars Hellström
Lars Hodin
Mats Hedberg
Per Elfström
Tony Hedin
Yngve Andersson

Utöver detta delade Årsunda IF ut "Eldsjäls-diplom" till följande personer

Orientering
Tony Hedin
Lena Bernhardsson
Ingemar Nygren
Per Elfström

Skidor
Peter Folkesson
Peter Larsson
Anders Ivarsson
Sven Persson
Anneli Walfridsson

Fotboll
Jenny Holm
Mattias Gärdh
Tommy Amrén

Styrelsen 
Yngve Andersson
Lars Hellström
Lars Bengtsson

 

Mer utförligt referat från Idrottskafé i Årsunda 1 februari 2020 (signerat Jan-Åke)

Årsunda IF:s styrelse beslutade i ett tidigt skede att 100 år skulle firas med festligheter. Styrelsen utsåg en kvartett för att planera firandet på ett hedervärt sätt. De fyra utvalda som fick förtroendet var Carina Rask Jönsson, Per Elfström, Stefan Söderblom och Jan-Åke Hedström.

Första mötet hölls den 15 jan 2018 (nästan två år före födelsedagen), planeringen var igång. Ju närmare “födelsedagen” ju flera medarbetare inkallades. Det blev många möten innan jubileet startade med invigning av en ny maskinhall på födelsedagen den 18 jan 2020.

Så till Idrottskafé som genomfördes i Årsunda Kyrkskola lördagen den 1 februari 2020. 
Inför nära 200 personer hälsade ÅIF:s ordförande Yngve Andersson alla välkomna. I samband med detta uppvaktade Emma Håkansson Gävleborgs Idrottsförbund / SISU jubilerande Årsunda IF.

Idrottskaféets konferencier Stefan Söderblom presenterade kaféets och jubileums-årets program och innehåll på ett proffsigt sätt. Kaféet fortsatte med att ett antal ÅIF-profiler intervjuades av moderator Pelle Elfström.Stefan och Pelle gav intervjuerna en härlig “touch” som öppnade den mest tystlåtne. Verkligen proffsiga killar att ha tillgång till i föreningen.

Orienteringsminnen

I intervjustolarna satt Lena Bernhardsson, Anna Berglöf och Karl-Ivar Jönsson. Trion gav lite extra vidd i deras strapatser i markerna. Publiken var helt med på noterna. Karl-Ivar berättade om klubbens bedrift att 1972 blivit fjärde lag i 10-mila, det bästa någon gästrikeklubb uppnått. 1983 arrangerade ÅIF (och ÖFIF) världens största endagstävling med 7100 startande i Alderhulten söder om Årsunda. 

1998 var det dags igen för en stor tävling, O-ringen, där Karl-Ivar var Generalsekreterare. Lena Bernhardsson var en av banläggarna. Lenas meriter i övrigt kan nämnas 3:a på JSM natt 1992 och 7:a på dag SM. Anna, etappvinnare på O-ringen 2008, sprang ultravasan Sälen-Mora med syster Maria. Anna etablerade sig som ultralöpare och det längsta loppet hon löpt är 16 mil 2019. 

Emma Håkansson SISUuppvaktade eldsjälarna med guldnål. Per Elfström, Mats Hedberg, Kent Ingelsson, Tony Hedin, Ulla Bengtsson och Ingemar Nygren. Göran Hedman representerade Gästriklands Orienteringsförbund, Göran berömde allt idéellt arbete som klubben lägger ned och uppvaktade med penninggåva. Steffe startade sin frågelåda med tipsfrågor kring orientering.

Fotbollsminnen

I intervjustolarna fanns Daniel Bernhardsson, Pelle Berggren och Jan-Åke Hedström. 

Daniel berättade om sin tid i GIF och att det blev hela 387 matcher med 44 mål etc. En minnesvärd match var GIF - Malmö FF som vanns med 4-3 efter att legat under med 0-3. De sista fem åren avslutade Daniel som kapten vilket var en stor ära.

Pelle berättade om sin långa karriär och numera spel i samma lag som sonen Hugo och att han tänker fortsätta trots sina 52 år. Hur många matcher han spelat hade han ingen aning om.

Jan-Åke framhöll gärna 1967 års div. 3-lag som han med motivering framhöll som föreningens bästa årgång. Seriesystemet -67 bestod av div. 3, div 2 och allsvenskan. Vid ÅIF:s övriga div. 3-sejourer var seriesystemet div.3, div.2, div.1, superettan och allsvenskan. Borde vara en tydlig vink om kvaliten.Det blev ett antal mål också men oftast i egen bur som vid en match mot Stömsberg då det blev två självmål, förlust med 2-3. Som ålderman minns J-Å episoder från den populära högsommarfesten. Bl a vid städning efter en festhelg då de på en stubbe hittade en halvdrucken öl, en halväten smörgås och ett par löständer. Trots att ägare efterlystes gav ingen sig till känna.

Utmärkelser utdelades av Emma till Arne Uppman, Carl-Ewert Ohlsson, Lars Hodin och Jan-Åke Hedström. Steffes tipsfrågor kring fotbollen presenterades.

Paus

Efter en kort bensträckare var det dags för andra halvlek som startades med en punkt utanför programmet. Lars-Tony Hedström ville hylla hundraåringen, fotbollsektionen och sin bror Jan-Åke. Han överlämnade en värdecheck till ÅIF Fotboll på 100.000 kronor!

Gästrikeidrottens Historiska Förening (GHF)

Bosse Nordlund och Nils Frölander representerade GHF med lite historik och tänkvärda ord om föreningslivets värdegrund, hälsa, gemenskap och sammanhållning som GHF:s grundare Helge Rask skrivit.Nils överlämnade GHF:s diplom till ÅIF Yngve Andersson, Lars Hellström och Lars Bengtsson.

ÅIF:s jubileumsdiplom som framtagits av Årsundafödda konstnären Elin Elfström tilldelades Yngve Andersson, Lars Hellström och Lars Bengtsson. 
Emma / SISU överlämnade guldnål till ovanstående.

Skidorientering

En av Årsundas giganter i sporten är Bosse Larsson som tog plats i intervjustolen. Bosse berättade om sin tid sporten där det blev två VM-guld. Etta i budkavle 1977 i Bulgarien och etta i budkavle 1980 i Garpenberg (nästan hemmaplan). Bosse bor och är uppvuxen i Österfärnebo. Tyvärr kunde inte Anders Björkman delta på kaféet, han är också världsmästare. Anders tog två medaljer 1988 och förverkligade drömmen om att bli världsmästare både individuellt och i budkavle 1990.

Skidor

Årsunda IF:s mest kände idrottsutövare genom tiderna Emil Jönsson tog plats i intervjustolen. Tyvärr uteblev Mathias Danielsson och Annika Löfström av olika skäl. I mycket unga år deltog Emil i Vikingastafetten för ÅIF fotboll. Fotboll var den sport Emil startade med i hemmaklubben men det gled mer å mer över till skidor. Emil hade en krånglig ungdomskarriär med förkylning på förkylning, krångel med magen etc. Tålde exempelvis inte mjölkprodukter och gluten. Fina resultat vid ungdoms-SM berodde enligt Emil till stor del på att han var större (till växten) än andra, men snart nog växte alla ikapp. Vid Emils första JVM konfronterades han med “röda armén”, d v s Norges unga skidåkare, för första gången. Emil utkämpade hård kamp om silvret mot en av dem där norrmannen besegrade honom knappt. Det var första kampen mot Petter Northug. Första landslagsuppdraget var VM i Japan där Emil belade 6:e platsen i sprint.

Slottssprinten i Stockholm var en häftig tävling för Emil. Han gör gällande att det var “Årsundaläktaren” med alla supportrar som hjälpte Emil till fina placeringar. Nämnas kan att Kungliga läktaren var närmast Årsundas och att självaste kungen kommenterade stödet från supportrarna. En av höjdpunkterna i Emils karriär var nog världscupstävlingen i Drammen, Norge med 40 000 åskådare. Emil blev den förste att besegra alla norrmän på deras hemmaplan.

Att vinna denna tävling var något alldeles speciellt.

Emil berättade också om sin fjärdeplats vid VM i Val di Fiemme, där uppladdningen var “våldsam” som han uttryckte det. Vi besökande på idrottskaféet fick höra Emil referera loppet på ett engagerat och spännande sätt. Emil poängterade att trots att det inte blev medalj var han otroligt nöjd med loppet som genomfördes precis som planerat. Han var väldigt nöjd inombords men med blandade känslor för sin fjärdeplats.

Så till OS i Sotji där Emil vann ett brons och ett silver. Uppladdningen inför detta OS var långtifrån bra. Efter mycket strul blev det trots allt final. Emil återgav dramatiken väl:

- Efter semifinalen ville jag sitta på cykeln för att få bort mjölksyran när de ropar ut att det är två minuter till start! Hemska tanke, jag var helt slut redan innan starten. Min sista desperata tanke var att tjuvstarta för att få lite extra tid – 40 sekunder.

- Jag tog starten men sedan var det slut, fick kramp. Men jag hasade på och såg en hög åkare liggande nere i böjen. Våra ledare skrek du åker för medalj!

- Jag fattade ingenting men åkte på, lyckades hålla undan för en norrman och stupade efter mållinjen med minnesluckor från loppet. Jag visste inte vad jag hette, så tom var jag.

- Efteråt var jag nöjd med min bronsmedalj på ett konstigt sätt. Konkurrenterna tyckte jag var värd den.

Efter karriären har det blivit en del uppdrag såsom Superstar på TV, där hopprep lurade Emil på finalsegern efter att under tävlingen krossat allt motstånd.

Det blir skidor även i framtiden nämligen Vasaloppet i år som ledsagare för synskadade Zebastian Modin, en verklig utmaning.

Pelle poängterade Emils meritlista som befäster hans position inom svensk skidsport.

- 3 segrar i totala världscupen i sprint.
- 2 SM-guld i sprint.
- 1 SM-guld på 15 km klassiskt.
- 2:a genom tiderna i världscupen bland svenskar. Endast Gunde Svan har flera världscupsegrar. Är med på 10-bästalistan i hela världen.

Utmärkelser

Ulf Gavlefors, Gästriklands Skidförbund, överlämnade en penninggåva till ÅIF/ Stig Olssons minnesfond.
Emma / SISUutdelade guldnål till förtjänta ledare med mer än 25 års verksamhet.
Carina Rask Jönsson, Karl-Ivar Jönsson, Elisabeth Olsson, Bert Vestlund och Ingela Bengtsson.

ÅIF:s eget jubileumsdiplom till sektionernas eldsjälar av idag tilldelades

Orientering: Tony Hedin, Lena Bernhardsson, Pelle Elfström och Ingemar Nygren.
Fotboll: Jenny Holm, Mathias Gärdh och Tommy Amrén.
Skidor: Peter Folkesson, Anders Ivarsson, Peter Larsson, Sven Persson och Anneli Walfridsson.

Frågelåda

Steffes frågelåda vanns av Torbjörn Danielsson med 10 rätt, tvåa blev Lars Hodin 9 rätt och närmast på utslagsfrågan.

Avslutning

Stefan Söderblom avslutade idrottskaféet med att tacka alla ideellt engagerade damer med nr 100 på ryggen för ett utmärkt arbete med bakning och värdskap under efterniddagen. 
Stefan tackade samtliga 200 gäster för att de visat stort intresse och ställt upp på vårt kafé.

Skribent: Lars Bengtsson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Årsunda IF
Främlingshemsvägen 21
81173 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info