Hoppa till sidans innehåll

Arvidsjaur BS - Bågskytte

Jag har röjt med röjsåg växtligheten bortanför 50-meters butten. Detta 2022-06-20. Jag har även satt ut fyra stolar på altan. Gräset klippt 22 juni samt 1 juli. En 20-metersbutt är flyttad till 70m, men det torde ju bara vara av intresse för Torleif.

Obs!

Sista veckan inomhus var v.20. Utomhussäsongen är här. Medlemmar får låna bågar och förvara dessa hemma. Detta skall kvitteras ut skriftligt.

Albin Hägglund lagsilver i senior-SM tillsammans med Caroline Käck. Grattis Albin!

Medlemmar: Tisdagar kommer även fortsatt vara en träningskväll. Dock kan det vara så att man blir själv där, men ändå lite större sannolikhet att även någon annan är där. Som medlem får man vara där precis när det passar. Tre buttar på 20m, en på vardera 30, 40 och 50m. Önskar ni längre avstånd, backa! (flytta ej buttar!) Tapeter kan vara en bristvara, skall kolla upp detta.

Välkomna!

Tävlingar på kommande:

20 augusti, Fäja Umeå fält 36 pil

20 augusti, Fäja Umeå 3D 24 pil

 

Samma avgifter som tidigare 200 junior (till 21), 400 senior och 600 familj. Betalas in på föreningens bankgiro 465-3580 med namn på vem det gäller. 

 

Endast inomhusträning fr o m v.40 till maj någon gång. Vi har tisdagen kvar som gemensam träningsdag. 18.00-20.00 är tiden för 12 och 18m.  Vi har så få skyttar på 12m så vi ändrar. Väl mött! 

 

 

Torparjakten 5 sept -20

Regn, regn och mera regn på vägen till Skellefteå. Dock i princip regnfritt under tävlingen. Albin sköt 558p av 560 möjliga och kom tvåa. Jag sköt betydligt färre poäng men vann min klass. Vi var dock bara tre stycken i min klass.

Stenvallspilen 12 oktober, Luleå

Inget stort startfält i Luleå. Framför allt saknades 12-metersskyttar! Lite stor spridning gav 442p vilket är ungefär som vanligt. Tycker jag brukar skjuta bättre men utan att få bättre poäng, mystiskt. Vann gjorde jag då jag var den enda med långbåge på skjutlinjen.

Torparjakten, 14 september, Skellefteå

Veteran! Se där, då har man hamnat i en klass nästan för sig själv. Inga problem att vinna denna tävling alltså. Det blev 252 poäng och något lägre i andra vändan efter pilbyte. Gick också segrande ur sprättbagaserien och vandringspriset "Hacke" är nu hemma hos mig för tredje gången. Fyra deltävlingar resuletrade i två förstaplatser och två andraplatser och seger totalt alltså.

Junior-SM, Motla/Mjölby

Albin var "vår" enda deltagare och han lyckades knipa en silverpeng i 3D och en fjärdeplats i både tavla och fält. Fr o m nästa år bör han kriga om pallplaceringar i alla discipliner. Han har ju fyra år i 16-klass att jobba på.

Rövarjakten, Skellefteå

Ett tecken på att jag tävlar för lite. Startade tävlingen med alupilar (som ju är ok på tavla) så jag hamnade i instinktivklassen, där jag aldrig skjutit förr. Men det gick bra, för att citera en liten Albin. Sköt 515 poäng av 600 och hade bara tre mål där jag inte hade poäng på första pilen. Vann med 20p. Albin var med (för Järnvägen) men var inte inskjuten med ny sträng och kablar samt de nya pilarna så han fick nöja sig med en fjärdeplats i seniorklassen. 

 

Albin har skjutit sitt första senior-SM och hamnat på 37 plats individuellt och på 4:e plats i lag. På JSM kom han 7:a individuellt och tog guld i lag. 

 

 

 

Haha, nya väggen på plats! Hoppas den nya inte stoppar lika länge som den gamla (att vi får många nya skyttar som nöter på den) som fick tjänstgöra i 10 år. Klubben kommer att plocka ut de 12 bästa bitarna av Ethafoamen, sedan kan de medlemmar som vill plocka material till egna små eller stora buttar. Resten går på återvinningen.

 

 

 

Nyårspilen 5/1-19

Föreningen deltog med tre skyttar, vilket får anses vara bra med tanke på hur många vi är i föreningen, Villjam sköt sin första tävling (korren undantaget) och gjorde detta med bravur. 2x216p gav en total på 432 som inte är långt från hans PB på träning. En pokal fick han för väl utfört arbete. Marita sköt två poäng under fjolårets resultat men var nog ganska nöjd med tanke på hur mycket (eller lite) hon tränar. Fyra långbågar på skjutlinjen denna dag. Paul Köhler var en surprice med en dylik tingest i handen. Tom sköt 21p under fjolårets resultat och stannade på 425p. Lite stökigt i fiket p g a vattenskada men annars ett som alltid trivsamt arrangemang. 

Albin var ju också med men i Järnvägens tröja. Han sköt ett par poäng bättre än i fjol men var inte nöjd med resultatet eller tredjeplatsen i elitklassen compound. 

 

Hej!

Året går mot sitt slut och det är bara ett par träningar kvar. Hösten har varit lite tunn vad gäller antal utövare. Jag ser dock framtiden an med tillförsikt då det plötsligt dyker upp folk från än det ena och än från det andra hållet. Kul! Kul är också att Korren är igång och vi har två juniorer som deltar. Det är Emma och Villjam, båda i barebow.

Något som också kan bli kul är att vi sökt bidrag från Framtidsbanken för att kunna erbjuda bra låneutrustning och få ordning (byta ut det mesta) på vår något sönderskjutna vägg som firar 10 år i år. Tanken är då också att bygga om den något för att kunna härbärgera kraftigare material som tål vuxet compoundskytte. På utebanan behöver vi bygga färdigt med panel samt utskjutande tak fram och bak. Kan vi sedan jämna till backen vore det suveränt. Framtiden får utvisa hur det blir med detta, men vi håller tummarna.

Det blev en stor julklapp till föreningen när vi nu genom Framtidsbanken (Sparbanken Nord) blev beviljade pengar till vårt projekt. Projektet pågår fram till sommaren och då skall vi vara i hamn med de satsningar som skall göras. 

 

 

 

Bågjakt

Else Ammentorp, ordförande i svenska bågjägareförbundet höll en föreläsning kring bågjakt. Det var ett 15-tal åhörare på denna träff som anordnades av jägareförbundet Norbbotten. Roligt blev det när en av åhörarna frågade om jag ville provhålla en pilbåge, i och för sig en compoundbåge men i alla fall. Många glada skratt blev det också när den samlade skaran skulle provskjuta på en av våra buttar. Det kräver lite träning för att bli bågjägare, det är fastställt. Jaktlicens kan man ta i Sverige men man får vänta minst ett år innan eventuella rådjur kan fällas här. Jägareförbundet driver denna fråga. Vi följer detta med intresse! Det sista som hänt är att denna fråga återremmiteras för att man skall utreda saken mer, så ingen bågjakt i sikte på länge.

 

 

Nyårspilen, 7 januari 2018, Boden

Ett trevligt sätt att välkomna det nya året på är att deltaga på Nyårspilen i Boden. Arvidsjaur hade tre skyttar på plats + Albin. Mikael sköt ett fint PB med 383p och kom tvåa i Barebow. Tom sköt 446p och kom tvåa i långbåge elit. Marita sköt 288p och vann damer motion långbåge. Albin sköt för Järnvägen (Hallsberg) och hade en lite tuff dag på skjutlinjen och låg faktiskt under ett tag. Han lyckades dock hänga med och vann till slut med något blygsamma 555p, två poäng före Henke från Luleå.

 

Hallsbergsjakten, 2 september, Hallsberg

Albin har skjutit sin första tävling på sin nya hemmaplan och i sin nya klubbtröja (Järnvägen).

Ensam i sin klass kunde han inte annat än vinna.

 Junior SM, Uppsala 20-23 juli 2017

Silver - 3D

Silver - fält

Guld - tavla

Har inte Albin satt Arvidsjaur på bågskyttekartan tidigare så har han då gjort det denna säsong. Vid inomhus-SM tog han silver, på NUM tog han två silver och nu två silver och ett guld. 

Lite kort om detta JSM. Albin har aldrig skjutit en 3D tävling, bara provat att skjuta på några djur vid ett tillfälle. Vid den officiella träningen på torsdagen fick han skjuta några pilar till. För att uttrycka sig som Albin när han var 3-4 år och sköt runt väggarna i vår källare "- men det gick bra!" Ja, det gick bra! Man har bytt ut jakt mot 3D på JSM och därför har han vid tidigare JSM inte skjutit 3D. Fält har han ju inte heller så stor erfarenhet av. Vi skjuter ju diverse skogsronder i Skellefteå ett par gånger per år. På den märkta banan sköt han fantastiskt bra med idel 18-poängare tills hans 6 månader gamla releaser behagade sluta fungera. Två mål med en kass sådan fick avgöra, det blev materialfel och 30 min möjlighet att åtgärda. Långt inne i en skog är det inte lätt. Ringa Roffe Rönnlund, ta sig till klubbstugan, få skjuts till startplatsen, konstatera att vi inte hinner laga, hitta en lånereleaser, ställa om den till vänster, skjuts med 4-hjuling, snabbt ut till målet, framme med 5 min till godo. (Samtidigt springer jag båda sträckorna). Ny releaser utan ett enda träningsskott på nästa mål med hög puls av stressen, spännande. - men det gick bra! Tavla då, något Albin tränar hela tiden, men nu fortfarande med lånad releaser. Högst poäng av alla i grunden 702 av 720 poäng i blåst. Bara en poäng under sitt pers. 8 bästa till finalskjutning. 142-141, 143-137, 144-138 och bäst i Sverige. Tyvärr var han tvungen att precis som på NUM förpassa kompisen Henrik Forsberg Luleå, till bronsfinalen. -men det gick bra!Gräsklippning och säkerhet

Nu efter regn och hagel så växer gräset på banan så det hörs om man lyssnar noga. Jag (Tom) har på tisdagen 25/7 klippt den del av banan som används + vägen från odlarnas boda. Jag har också röjt bakre delen (50-90m) från sly. Detta för att vi skall ha en någorlunda snygg bana men också för att markera för andra att det sker verksamhet här. Vi skall också bättre kunna se om det kommer in djur eller människor bakom buttarna. Vi skall också sätta upp skyltar för att varna om vår verksamhet. 

Nu är som sagt gräset klippt men det kommer att behövas fler vändor. Är det någon som klipper så meddela gärna mig så lägger jag in det här. Barnen kan ni skicka en sväng till bakre delen av banan för att plocka bort lite sly som ligger.

 

Bodenträffen, 8 juli

Fantastiskt starkt av Boden att genomföra sin tävling med endast fyra gästande skyttar. Två från Arvidsjaur, en från Gällivare och en från Piteå. Vädret var kanon med klarblå himmel och lite byig vind. 1440 innebar 50, 40, 30, 20m för Albin och 40, 30, 30, 20 för Tom. 144 pilar, man får mycket för pengarna. Albin sköt 1383p och var den som sköt högst poäng för dagen. Segrade i sin ensamklass. Tom gick in i långbåge elitklass för att inte bli själv. Sköt 900p och var nöjd trea, distanserad av ettan med ca 95p. Nu är det JSM som hägrar om två veckor.

 

NUM, Nordiska ungdomsmästerskapen, Kemi Finland 1-2 juli

 

Det gick över förväntan på Albins första nordiska mästerskap. Efter gundomgångens 72 pilar låg han på en tredjeplats med tangerade svenska NUM-rekordet 703 poäng. På eftermiddagen sköts finalerna och Albin gick till guldfinal mot Figved, Norge. Resultatet blev vinst för norrmannen med 148-147. Silver till Albin!

Albin ingick i lag Sweden 1 och skyttet för Albin i en ny tävlingsform dalade något. Albin fick dock vara den som förvisade det danska laget till en bronsfinal genom att i shoot-offen sätta sin pil endast 5mm från krysset på 30m. Guldfinal mot ett annat danskt lag. Danskarna drog det längsta strået och det blev ett nytt silver för Albin. Nästa NUM är i norska Larvik, sydväst om Oslo.

Juniorkorren 

Vecka 24 var sista veckan för korren utomhus 2017. Alla åtta har genomfört minst 4 omgångar vilket är fantastisk bra. Resultat med viss osäkerhet 

Valdemar HB13, 13 plats 632p

Villjam HB10, 11 plats 756p

Herman    "     , 12 plats 746p

Jonathan    "    , 17 plats 626p

Wilmer      "    , 19 plats 597p

Albin HC13, 1 plats 1429p

Kasper HC10, 2 plats 1292p

Emma DB16, 7 plats 603p

Grattis till allihop för en väl genomförd korre! 

Stort tack till alla som hjälpte till så vi kunde komma igång trots den sena våren. Buttar finns ute på 3x20m, 30m, 40m och 50m. 

 

Uteperioden innehåller bara en träning per vecka och det är tisdagar (fr o m 16/5) vanlig tid. Sedan är det ju öppet för medlemmar att träna så mycket och vilka tider man vill. Inga utrustningar kommer att förvaras i klubbstugan utan vill man skjuta och inte har egen utrustning kan man hyra en för hela uteperioden vilket kostar 100kr. Då har man ansvar för förvaring och transport själv. Eventuellt bortskjutna pilar ersätts med 50kr/st

 

Junipilen 3 juni, Luleå

Lite kallblåst men annars en fin dag för bågskytte i Luleå. Inte så många anmälda så Tom fick gå upp tio meter och skjuta elitklass. Albin och Henke är ganska jämna men Albin drog till slut det längsta strået och vann. Tom kom trea (eller sist) i långbåge elit. Blev ändå bra träning på ett avstånd som han normalt inte tränar på. 

 

KM inne 18 april 2017

Vårt första klubbmästerskap är genomfört vilket är ett tecken på att vi faktiskt är några skyttar och engagerade sådana, positivt! Elva skyttar radade upp sig en tisdagskväll. 2 x 15 pil gällde och det blev också en träning i att tävla för många.

HB10 1)Kasper 189p 2)Herman 174p 3)Villjam 117p 4)Jonathan 115p 5)Wilmer 88p

DB21 1)Therese 132p 2)Kicki 69p 3)Maria 24p

DB16 1)Emma 76p

HB50 1)Micke 129p

HC16 1)Albin 271p

Detta lovar gott inför framtiden med en utesäsong för dörren!

 

JSM Timrå 1-2 april 2017

 Silver!

Albin tog hem silver i svenska juniormästerskapen. Han låg tvåa efter lördagens grundomgång efter en ganska kämpig dag. 290 + 286 är lite i underkant. En lång dag satte nog sina spår. Söndagens finaler började bra. I första matchen sköt han fyra bingo på raken och hade svenska rekordet inom räckhåll. Detta visste Albin och sköt två nior och en tia i sista. 248 är riktigt bra men 250 har ingen tidigare skjutit. Efter denna urladdning dalade skyttet något men han sköt ut motståndarna en efter en tills han var i guldfinal. Två 28:or var inte en optimal början och han fick slutligen se sig slagen med 143-142, vilket är en bit under vad han normalt skjuter. Två års frånvaro från JSM kan ha varit det som fällde avgörandet?! Spännande var det att följa skyttet i alla fall. Grattis!

 

Genrepet 4/3 2017, Luleå

Yes, yes yes!!! Klubbens deltarantal på en och samma tävling sköt i höjden när Genrepet genomfördes i Luleå i helgen. Sex stycken på skjutlinjen! Mikael valde bort siktet i sista stund och sköt barebow tillsammans med Therése. Båda gjorde stora framsteg poängmässigt efter att tävlingen fortskred. Mikael tog hem segern till slut med en betryggande marginal. Kasper gjorde som han gör på träningarna, skjuter fokuserat och bra. Detta resulterade i seger i HB10. Jonathan sköt till sig silverpengen i samma klass. Tävlingsdebuten var därmed avklarad. Skulle tro att Vitbergspilen blir nästa tävling?! 

Albin sköt två personliga rekord på denna tävling. Då han redan skjutit bra så krävs det ju en del flyt för att lyckas slå rekord så han var riktigt nöjd. 292 i första omgången är fantastiskt bra, men 295 i andra är väldigt mycket bättre, rekord! Den totala poängsumman på 587 är också det ett personligt rekord för Albin. Grattis! För träningens skull fick de även skjuta finaler i HC13. Albin sköt fina 147 i första och vann därmed lätt. De sköt även en andra gång och då fick Albin se sig besegrad med ett par poäng. Tom låg ett tag sist av sex långbågeskyttar, men ryckte upp sig och slutade på andra plats efter grunden. Gjorde processen hyggligt kort i semin och fick Jenny från Boden i finalskyttet. Det är ingen lätt motståndare och Tom fick silvret. Tom var dock nöjd med detta.

Total medaljskörd: Mikael guld, Therese silver, Kasper guld, Jonathan silver, Albin guld och Tom silver.

 

XL-pilen 12/2 2017, Luleå

 

Söndagstävling i Luleå. Albin sköt 290 i första omgången och 289 i andra. Med det så tog han hem guldet i HC13. Totalt 579. Tom sköt 220 i första och 215 i andra. Låg tvåa efter grundomgången och fick möta trean i finalstegen. 6-0 och final. Sköt bra i finalen men det räckte inte då motståndaren sköt fler poäng. Fick bli ett silver. 

 

 

Nyårspilen 8/1 2017, Boden

 

Det blev två guld till föreningen vid tävlingen i Boden. Albin hade sin nya julklappsreleaser och är inte riktigt vän med den än. Ändå sköt han 289 i andra omgången vilket måste anses vara bra. Totalt 572 gav seger. Tom skyller nog på förkylning då poängen var lite i lägsta laget. Med 411 poäng borde det varit en eller två omgångar kvar. Vi tar nya tag till Malmberget. 

 

IMG_0920

 

Grönländare på besök i lokalen!

Nöjda grönländare 2016-01-28

På torsdagen hade vi ett gäng från Grönland på besök. Ulloriaq och Lars Karl hade vi som inneboende och de följde med till träningen på tisdagen. På torsdagen ville även Nikki, Ane Sofie, Tanja, Emiia och Naja hänga på, plus deras engelskalärare Louise. Alla var glada och sköt bättre och bättre. Hembakta bullar och Dollars kakor till fikat.

 

 

JSM_2015


2015-03-16jsm 014 2015-03-16jsm 006

 

 

 

 


 

 

Postadress:
Arvidsjaur BS - Bågskytte
Tom Hägglund, Lauker 2
93391 Arvidsjaur

Kontakt:
Tel: 096041122
E-post: bagskytte@arvidsjaur...

Se all info