Hoppa till sidans innehåll

Följ sidan "Egna nyheter"

Fyll i namn och e-postadress nedan för att följa denna sida. Ett e-postmeddelande kommer då att skickas till dig när något nytt publiceras på sidan.

Egna nyheter


Luleträffen 26/1 2014
Albin var först och sist i sin klass med bara en deltagare. Något missnöjd efter första 30 pilarna med 276. Hamburgare och macka i pausen gjorde susen och fina 284 blev reultatet i andra omgången, totalt 560.
Tom hyggligt nöjd med 500p jämnt. Detta trots två bom, alltså två pilar någon annanstans än på tapeten. Ena var till och med på grannbutten! Landslags-Erika fnissade så hon höll på att sätta godiset i vrångstrupen. 28 i omgången efter och sen var det dags igen. Denna gång spräckte jag trävirket mellan buttarna!  Nöjd ändå då jag haft svårt att nå upp till 500 de senaste tävlingarna.
  
Skjutlokalen
Enligt Kjell Wiklund på pistolklubben har kommunen dragit tillbaka uppsägningen av skjutlokalen. Största skälet till detta tror jag är kostnaden för ombyggnationen som projekterades till runt 2,5 miljoner. Vi gratulerar dem till det nyktra beslutet och gratulerar oss själva till att få stanna kvar. Enligt uppgift skulle det dröja innan de på nytt kollar om vår lokal kan användas till annat.

Norrbottens charmigaste kommun!?
Man sneglar från kommunhåll på vår skjutlokal för att eventuellt göra om den till något för kulturskolan. Som det verkar nu blir vi utkastade sista januari 2014, varför jag bara lagt in träningar så långt. På något sätt tror man att det blir billigare att dra in VA, sätta in fönster och bygga om i övrigt än att ha behållit kv. Skogen. Man har kastat ut ungdomarna från UG, och kastat ut kulturskolan i tomma intet, kastat ut fritids från fungerande lokaler samt dementa från sitt boende, så hotet skall nog ej negligeras! Det senaste ryktet jag hört är att man även tänker kasta ut tekniska från kommunhuset. Man jublar åt fyra miljoner för ABC-huset och brandstation, åt 360 000 kr för Skogen. Vad tror man att man får för dessa monetära resurser när det gäller nybyggnation/ombyggnation? Hade man behållt ABC-huset hade både lågstadiet och fritids fått plats där. Kulturskolan och Ringelskolans musik hade kunnat inrymmas i Tallbackadelen av Ringelskolan.UG hade kunnat vara kvar i ändamålsenliga lokaler. Man tror på fullaste allvar att någon vill bo kvar här, trots att ungdomarnas fritidsutbud decimeras och att de ungdomar från orten som väljer högre studier skulle vilja komma tillbaka efteråt med sin högre kompetens.
Har ni känningar i partipolitiken, försök påverka så de ser nyktert på framtiden så vi slipper hamna på gatan. Nu verkar det ju också som att de inte gör detta till en politisk fråga utan bara en verksamhetsfråga, då är det cheferna i kommunhuset som bestämmer. Lika nyktra bör dessa vara.
/ordförande

Skjutlokalen

Ordföranden var på möte på kommunhuset måndagen 16/12 2013. Lotta Åman, Grubbström och Sara var kommunens representanter. Jag företrädde oss bågskyttar. Andra var en från polisen, tre från AJB samt några från skytteklubbarna. Det kändes inte som om vi var där för en diskussion kring lokalen utan att man från kommunhåll endast tagit emot oss för att lyssna på oss. Empatin var noll och någon form av ersättningslokal funderar de inte på alls. Det enda halmstrået som eventuellt kan rädda lokalen är om ombyggnationen blir för dyr. Det är ju dock inte säkert att vi får vara kvar i alla fall. Man är inte intresserade av någon mångfald i utbudet av fritidsaktiviteter utan ser endast en rosaskimrande tillvaro i det "nya" allaktivitetshuset, där kulturskolans personal, sos m fl skall ta hand om en ström av aktivitetssugna ungdomar på kvällstid. Ny träningstid från och med 2014-02-01 blir i så fall 16-17 tisdag och torsdag för alla, på sporthallen.

 

Umeå Combi 16-17/11 2013

Känns som om det var länge sedan vi sköt en taveltävling. Albin gjorde debut i trettonklassen och har då bara 40 cm tapet och compoundtian som bara är 20 mm i diameter. Det innebär att man skall träffa en tumnagel på 12 meter! Detta gjorde Albin vid 39 tillfällen av 120. Guld till Albin efter 276, 277, 280 och 279, totalt 1112p. Gällande Toms skytte kan vi nog konstatera att Maritas lemmar ej är kompatibla med Toms utrustning. Om axeln håller lämnar han dom därhän i fortsättningen. Fjärde plats är inte så mycket att orda om och Tom är hyggligt nöjd ändå med att kunna genomföra en tävling i recurve gällande 120 pil.(problem med bågaxeln)

Två dagar med fokus på bågskytte är något att rekommendera. Det blir många möten, mycket skytte och fantastiskt mycket surr kring varför skyttet inte går bra, vilket det ofta inte gör när det väl är tävling. Trivsam middag på Great Eastern Palace var också det en höjdpunkt.

 

Rövarjakten 31 augusti, Skellefteå

Efter att Albin vunnit allt i 10-klass, både inom och utomhus, fick han nu starta i 13-klass. 2x15 mål från svart påle istället för vit gällde för dagen. Albin startade lite okoncentrerat och tappade 10 poäng redan på första målet, och kom in efter första 15 målen på 250 poäng. Andra varvet resulterade i 270 poäng, totalt 520 av 600 möjliga får anses vara fullt godkänt på längre avstånd och mindre hjärtring än vad han är van vid. Avståndsbedömningen på de längre avstånden var nog det som var ovanast. Guld i klassen HC13 blev det och det var sista utomhustävlingen i SBF:s regi för Albin.  

Tom ställde upp i sprättbågaseriens tredje deltävling i Skellefteå på samma mål. Tom slutade på andra plats med 255 poäng av 300 möjliga. En första-, en andra- och en tredjeplats gör att sista deltävlingen kommer att bli helt avgörande om Tom skall få behålla vandringspriset. 7 september vet vi!.

 

Utomhuskorren 2013 avslutad

Albin H sköt till sig segern i HC10 och fick en fjärdeplats i HC13.

Olivia K kom på en 9:onde plats i DB10.

Emil R kom på 11:e plats i HC10

Melvin P kom på 12:e plats, också i HC10

 

SM-veckan i Östergötland 17-21 juli 2013

Vi hade en representant i årets SM, Albin i klassen "upp till tretton". Vi bilade ner måndag kväll, tältade oannonserade i bekantas trädgård utanför Gävle. Vidare ned till Katrineholm.

Onsdagen bjöd på fältskytte i Finspång. Vackert väder och tuff terräng. Första 12 målen utan givna avstånd resulterade i 181p (216p max), sedan paus innan nästa 12 mål. 186 p och seger med totalt 25 p före tvåan.

Torsdag och jaktskytte i Söderköping. 2x15 mål, 5-22m. Här är alla mål omarkerade (utan avståndsmarkeringar). Djuren på tapeterna föll obönhörligt för Albins pilar, 300 p efter halva var hjärtträff med första pil varje gång. Paus innan de 15 följande målen. Ny runda där vi åter lottades att gå dubbelt så långt som en del andra patruller. Albin fortsatte att bara skjuta en pil per mål, även detta varv enbart i hjärtringen. 300 nya poäng och totalt 600p - fullt! Vinst med 10 poäng före tvåan.

Fredagen innebar paus i skyttet för juniorerna och Albin valde nöjesfältet Gröna lund i Stockholm. Heldag där "fritt fall" och andra attraktioner fick vila först kl 22.30. Hemkomst ca 01.30.

Lördag och väckaren ringde 06.00, Albin lite mer svårväckt än vanligt. Ner till Norrköping för tavelskytte. 72 pilar skulle skjutas på 20 m. Efter första 36 låg Albin tvåa en poäng efter. Paus och ytterligare 36 pilar. Ganska snart gick Albin upp i ledning som han sedan aldrig släppte utan drygade istället ut den vartefter tävlingen fortskred. När 72 pilar var skjutna hade Albin 702 poäng och tvåan var sju poäng bakom.

Guld, guld, guld. Tre guld av tre möjliga var en fantastisk utdelning. Detta tillsammans med Albins tidigare guld inomhus gör nog att han får lämna 10-klassen fortsättningsvis och istället skjuta med/mot 13-15 åringarna. Hoppas vi får se fler från Arvidsjaur på SM nästa år både inom- och utomhus. Strängnäs i mars (inomhus) och Göteborg i juli (utomhus).

 

Inlandsträffen

30/6 kom väldigt snabbt när det var mycket att färdigställa. Nu har dock klubben fem nya buttar på banan, totalt 10. Under tävlingen lånades det in en från familjen Hägglund och så togs den lösa butten från skjutlokalen, totalt 12 buttar. Kommunen har rakat bort stenskravlet/hallonsnåren och vi får nog grus från Cliffton närsomhelst. Banan är bättre klippt än den varit någon gång tidigare.

33 skyttar slöt upp denna varma sista junidag, och klubben hade fyra juniorer i 10-klassen med. Melvin Pettersson, Emil Renberg och Albin Hägglund i HC10. Olivia Kristoffersson sköt i DB10. Största klassen var HC21 med hela 12 skyttar. En EM-segrarinna var också med, Lisa Södersten. Dock var det i 3-d och ej tavla. Våra tre herrar kunde ju inte ta tre guld då de sköt i samma klass, men det blev guld, silver och brons. Albin guld med 588p, Emil silver och Melvin brons. Alla sköt bra. Albin sköt även 30 ytterligare pilar och sköt då 299 så han närmar sig. Olivia som skjutit bra under träningar och korren var inte riktigt nöjd, men tog ju ändå hem guldet i DB10.

Vi får vara nöjda med vårt första arrangemang. Folk var nöjda och berömde allt från skyltningen fram till banan till damerna i fikaförsäljningen. Stort tack till alla som på något sätt bidragit till detta. Ni är alla guld värda!

 

Så äntligen riktigt bågskytte

Torsdag 16/5 blev den första träningsdagen utomhus. Lite sent kanske med tanke på att Umeå har sin första tävling om en dryg vecka. Vi har dock tjuvstartat juniorena inomhus på 20m så omställningen blir inte så stor. Vädret var suveränt och de som var där sköt och trivdes. De aktiva var Albin, Olivia, Sarah, Tom och Marita. Vi hade även besök av "Perra" från Cliffton som lovade bistå med grus till vår byggnation. En företagsskjutning+reklamskylt blir vår del i det hela.

 

Junior-SM, Kungsängen 2013-03-16

Albin fick kliva högst upp på pallen efter lördagens SM-tävlingar i Kungsängen, Stockholm. Han fick dock prestera på topp i HC10 för att hålla Edvin Tengroth, Helsingborg, bakom sig. 294 i första och 291 i andra gav honom 585 poäng i slutsumma och Edvin var endast fem poäng bakom med sina 580. Det räcker dock och guldet hamnade i Albins hand. De andra skyttarna var distanserade med ganska många poäng.

I HC13 på eftermiddagen sköt Albin tillsammans med Simon Dalby, som han länge låg bakom, men som han slutligen kunde slå efter en 7-poängsupphämtning i andra omgången. Albin slutade på 538 vilket gav honom en femteplats i grundomgången.

Lördagens tävlingar började 8.30 och slutade ca 20.30, så det var en seg tillställning där vi tillbringade 13 timmar i hallen.

På söndagen var vi där igen strax efter 07.30. Albin fick vänta länge på sin första match (tiotiden). Eftersom han skjutit så bra på lördagen fick han en byematch och gick således vidare i stegarna. I andra matchen mötte han Carl-Johan Bengtsson, Älvenäs. Efter första omgången hamnade Albin i 0-2 läge och efter andra blev det 0-4. Detta resultat visar dock ej hur jämnt det var. I tredje omgången tog Albin segern och två poäng till ställningen 2-4. I fjärde blev det lika och således 3-5. I femte sköt Albin 10, 10, 9 (domarbedömning på nian som lika gärna varit en tia). Carl-Johan sköt dock också 29 och med poängen 6-4 vann han matchen och gick vidare. Carl -Johan gick sedan och vann hela klassen. Bara i guldfinalen blev han lika pressad som av Albin. Albin blev slutligen femma.

Grattis till bra prestationer i båda klasserna!

Genrepet, Luleå 2013-03-02

Sista tävlingen inför SM. Det var många som ville skjuta och Albin fick ej plats i HC13 utan sköt istället motionsklass kl. 9, som innebar 18m och 60:s tapet. Han höll jämna steg med t ex Helen Forsberg (40:s tapet) och slutade på 564. Kl. 12 sköt han HC10 och vann sin klass. Tom sköt HR21 och hamnade på fjärde plats åtta poäng efter Ludvig och Tim. Segrade gjorde Paul Köhler. Se fullständigt resultat på "resultat". Goda hamburgare i pausen gjorde att dagen kändes bra.

 

Kopparpilen, Skellefteå 16/2-2013

Det var tre representanter från föreningen på lördagens tävling i Skellefteå. Varmt och skönt i lokalen och grön filtmatta gav fin inramning till tävlingen. Alla sköt vi i samma skjutlag så man hade inte så mycket koll på skjutningen. Slutligen var resultatet två guld och ett brons, vilket måste vara mer än godkänt. Både Albin och Tom sköt sämre i andra omgången medan Emil sköt lika jämnt som en IWC går. Tom 1:a, Albin 1:a och Emil 3:a, grattis!

Korren avgjord!

Otroligt jämt mellan Elias och Karl i HR10, åtta poängs skillnad efter 120 räknade pilar. Elias sköt högst poäng och slutade på 13:e plats med 1026 p, Karl på 14:e med 1018 p.

Albin var ensam i HC13 och kom på en hedrande 4:e plats med 1098 p, endast 18 p från tredjeplatsen.

I HC10 hade vi tre deltagare. Albin segrade i klassen med fina 1176 p. Melvin 8:a på 1068 p. Emil 9:a på 1059, endast nio poäng efter Melvin.

Grattis till fina prestationer!

Seniorsidan hade matcher i div 6 recurv, och kom på sjunde plats av åtta. Men då hade vi ingen omgång med tre recurvskyttar utan hade alltid med en barebowskytt.


Umeå Combi 2012-11-17/18

Två dagars tävlande i Umeå resulterade i två guld och ett brons. 12 + 12m för juniorerna och 25 + 18m för seniorerna. Albin hade sällskap av fyra andra skyttar i sin klass men vann med 1152 poäng, en ökning från ifjol med 2p. Karl vann sin klass före Sam åsberg, Boden. Karl hade fina 993 poäng efter en bra förstadag med 516p. En putsning sen ifjol med 81p. Tom och Magnus kom trea respektive fyra i rekurvklassen. Segrade där gjorde Paul Köhler, Nimrod. 

 

Senaste nytt

Vi har fått tre nya medlemmar. Ahmed, Jemil och Henrik vilket är väldigt positivt. Klubben har köpt ett soffbord från Ånyo som verkar mycket uppskattat. tänk att ha någonstans att ställa kaffekoppen. Lite soffkånk blir det men det är det värt.  Emils pappa fixade också en tidskiftshylla som han satte upp vid anslagstavlan. Tack tack!

 

Albin stipendiat

Vid Lulerundan passade Stig Östgård och Thomas Rosén från Bågens väpnare på att dela ut årets ungdomsstipendier. Ludvig Flink från Luleå och Albin Hägglund fick vardera ta emot diplom och en skinnpåse fylld med gyllene penningar. i Albins fall handlade det om 1 500 kr som blir vikta för bågskyttesatsning mot junior-SM i Stockholm i mars.

 

Lulerundan 27/10-2012

Då var utomhussäsongen slut och inomhussäsongen igång. Det har alltid varit Piteå som kört igång med fyrkantpilen men nu har istället Luleå tagit över. Som vanligt många deltagare (36 st) allt från Umeå i söder till Gällivare i norr, och man valde att köra två startfält.

Tre representanter från föreningen på Luleås inomhustävling Lulerundan. I klassen HC10 hade fem skyttar anmält sig, vilket är himla bra. Alla fem stod också på skjutlinjen och när 60 pilar var skjutna stod Albin Hägglunds namn högst upp i resultatprotokollet. Emil Renberg sköt bra första halvan men sköt ännu bättre i andra och avancerade upp till en slutlig 3:e plats. Guld och brons med andra ord, grattis!

Tom gjorde comeback i rekurvklassen efter nästan två år med långbågen. Borde därför kanske inte kunna mäta sig riktigt med de övriga och hamnade också på femte plats av 6, ungefär en halv poäng per pil sämre än innan bågen stoppades i malpåse.

 

Byggnadslov

Ansökan om byggnadslov är inlämnad till kommunen 27/9 2012 gällande klubbstuga/förråd på utebanan i norrbyn. Hoppas den kan komma på plats innan vintern. Ansökan gäller baracken bakom isladan + en 2,5m bred altan med tak längs framsidan och ett öppet förråd med tak lika stort på baksidan.

 

Skeletjakten, Skellefteå 22/9-12

Strålande höstväder fick inrama den sista skogstävlingen för säsongen. 2x14 mål med diverse olika djurtapeter och avstånd. Albin sköt fullt i andra och slutade på 554 (sex från max=tre mål av 28 där han inte träffat hjärtringen på förstapilen utan djurkroppen). Guld givetvis, samt även ett pris som den 3000:e tävlingsdeltagaren i Skellefteå. Tom sköt också bättre i andra och slutade på 336p, vilket var högst bland långbågarna. 


Arvidsjaur som tävlingsarrangör

Nu kommer föreningen och Arvidsjaur utmärka sig än mer i bågskyttekretsar. Tävlingssanktion är sökt och går allt i lås arrangerar vi vår första sanktionerade taveltävling nästa sommar. Datumet blir 30/6 (vårt förstahandsval) en söndag. Boden har sin 1440-tävling på lördagen, och vi kör då en 900-tävling dagen efter. Detta tror ordföranden i norrbotten Rolf Rönnlund, kommer att bli draghjälp åt båda tävlingarna. 

I tid ligger också tävlingen bra till, dryga två veckor innan JSM och SM i Östergötland. Innan dess skall vi också ha kört en osanktionerad inomhustävling för Norrbotten. Datum är ej satt.


Nationsrekord av Albin i

International Round + sprättbågadeltävling 8/9 2012

Näst sista skogstävlingen bjöd på goväder och trevlig samvaro. Två guld till föreningen genom Albin cub/compound/unlimited med 276p (nationsrekord!) och Tom i långbåge 63p. Direkt efter International round sköts sista deltävlingen i sprättbågaserien. Tom vann denna runda, precis som han vunnit de tidigare tre, så ohotad totalsegrare och vinnare av vandringspriset blev Tom. Kvar är Skeletjakten 22/9.


DM tavla ute, Luleå 1/9

Ett kallt och småblåsigt Luleå mötte oss när vi kom fram. T-shirt, långärmad tröja och skjuttröja + jacka emellan skjutningarna var vad som gällde. Fem långbågeskyttar på skjutlinjen i norrbotten har väl aldrig tidigare skådats. Nog för att fyra av dem hade alu-pilar, men i alla fall. Tre bodensare, en lulebo och en Arvidsjaurbo. Tränar man inte på 40m skall man heller inte tävla på avståndet kunde Tom konstatera. Albin däremot infriade förväntningarna om att nå 700p av 720 möjliga. På Stenvallspilen var det 6 p ifrån men nu blev det 700 jämnt, efter en fin skjutning i andra med 353. Roffe var också vänlig och fixade en pokal år Albin. Emil var anmäld men blev sjuk och kunde tyvär ej delta. 


Rövarjakten

Med riktigt trevligt väder och mycket blåbär gick det nog ingen större nöd på någon. 2x15 mål med djurtapeter i varierande storlek. Efter ett par timmar iskogen hade klubben två guld+en seger i sprättbågadeltävlingen.

Albin segrade i HC10 med 280+285=565 (5 pilar utanför hjärtring+2 mål där andrapilen gick i hjärtring)

Tom segrade i HLB med 210+210=420 (20 mål där endast en pil användes)

Det var också 8 långbågeskyttar som gick ut på ett tredje varv med skjutning från vit påle. Tom sköt fullt på 10 mål och 15p på 5, vilket gav segern här. Efter tre deltävlingar med runt 10-talet deltagare har Tom tre segrar (tavla inne, tavla ute, jakt) och en deltävling återstår, fält.

 

Stenvallspilen, Luleå 11/8 2012

70-meterstävling innebär 40m med långbåge (Tom), så det blev en del pilar i grönt, i virket, i buttnumreringen samt i trävirket. Även hela buttens yta användes. 161 poäng efter halva och 166 i andra renderade i en andra plats, 20p efter Bosse från Luleå.

Albin med mer humana 20m sköt 346+348=694 vilket var högsta poängen av samtliga. Kanske kan han spräcka 700-gränsen på DM-et 1:a september?

 

Kravallen, Skellefteå 28/6 2012

Skönt skjutväder, lite svalare och inte mycket vind. Det kom lite droppar ungefär på mitten av första varvet.

Kravallen är lite speciell då man kan komma när man vill mellan kl. 14-17 och starta när man fått ihop en grupp. Nu blev det så att ingen satt och väntade utan Albin och Tom blev en grupp stöttade av en sjungande Bubban. Kravallen är en hunterrond, ganska lik field som Torparrundan, men med svarta tapeter med vit 5:a. Albin sköt 254 + 255 = 509 (max 560) och Tom med långbåge sköt mer blygsamma 74 + 69 = 143 (men vann på det). Trevligt som vanligt i Skellefteskogen.

 

Juniorkorren utomhus

Vi hade tre skyttar som påbörjade eller fullföljde korren. Det handlar ju om att skjuta 36 pilar under minst fyra av fem veckor.

Alexandra 10:a i DB10 (ett resultat)

Andreas 31:a i HR13 (ett resultat)

Albin 1:a i HC10 (fyra resultat, totalt 1410p av 1440 möjliga)

Albin 4:a i HC13 (fyra resultat)

 

Torparrundan, Skellefteå 16/6 -12

En tävling under svenska fältbågskytteförbundets fana. Vill man skjuta skogstävlingar är det här ett bra sätt att få göra det på. Vi sköt "field" som innebär ringade tapeter i varierande storlek med 5, 4, och 3 p. Fyra pilar på varje mål upp till 80 yards (ca 73m). Albin hade en liten totalledning efter 14 mål, som han efter pausen drygade ut till 26p. Detta är Albins första vandringspris. Tidigare inteckningar har tagits av Jimmy Jönsson, Lennart Nordsvahn, Jan-Åke Arvidsson och Samuel Morén. Tom hade mest poäng bland långbågeskyttarna men var distanserad av Albin med 250-300p nånting. Soligt och skönt i skogen men lite blött i backen.

 

Vitbergspilen i Skellefteå 2012-06-09

Trevligt att få börja utesäsongen på denna trevliga tävling. Compoundarna och rekurvarna börjar på 60m med 122cm tapet, långbågarna på 40m. Vanskligt avstånd för långbåge, hade nästan 50p mindre än i fjol (Tom). Avstånden 30 och 20m känns betydligt säkrare även om jag bommade en pil på 30. Albin sköt 3x20m. Han var väldigt jämn och sköt 283, 286 och 285. Detta är inte på topp men gav ändå 39p mer än i fjol. Tom kom aldrig i kapp efter debaclet på 40m utan stannade 26p under fjolårsresultatet. Albin kom 1:a och Tom 2:a

27 skyttar från Gällivare, Boden, Luleå, piteå, Arvidsjaur, Skellefteå och Umeå gjorde upp om de åtråvärda polalerna.


Världsmästare

Kanske kan man kalla Albin för världsmästare då han tog hem segern i den världsomspännande korrespondenstävlingen IFAA Indoor Mail Match. Han gjorde det med resultaten 298x3 vilket alltså är 6 poäng från maximala 900. Tvåa var Oliver Frankhauser från Schweiz med 866p.

Tom kom på åttonde plats i långbågeklassen. En annan schweizare tog hem segern här, Beat Büttler med 688p.

Detta för Team AC, under svenska fältbågskytteförbundets vingar.

 

DM-distriktsmästerskap i Luleå 2012-04-15

Lite tunnt deltagarantal på årets inomhus-DM gjorde att man flyttade fram juniorstarten så att alla sköt samtidigt. Arvidsjaur hade två deltagare i Tom och Albin.

Gällivare (Nimrod) hade två seniorer,

Boden hade tre seniorer,

Piteå två veteraner,

Luleå tolv deltagare varav 4 juniorer (+ två i sen. klass)

Albin sköt tävlingens högsta poäng när han "tävlade" mot Harri Forsberg och Jan Fredriksson.Dåskrämde ändå Tommy Flink honom med signalen när Albin hade sista pilen i fullt uppdrag och det var 30 sek kvar, en tia starkt gjort. Albin sköt 581p (289+292). Albin vann givetvis sin klass. Tom siktade på över 400 och började svajigt med 197, låg back nästan hela tiden och hade tre back inför de sista tre pilarna. 27 poäng och 404 i slutresultat gav vinst.

Värt att notera att fristilsklassen vanns av en tjej, och att hon fortfarande är junior!

Erikas poäng blev 556. En annan junior tog silvret med 536p, Ludvig Flink.

Man stekte renskav på murikkor utomhus och gjorde kebaber, trevligt och gott. Det gav bra energi i pausen.

 

RM-Riksmästerskap

Tom segrade i långbåge herrar

Albin segrade i compound cub

 

RM och blå tavlan (SFSF)

Sista deltävlingen i den internationella korreronden sköts 31/3 i Skellefteå. Albin sköt i första ronden 298 (tangerat nationsrekord), i andra 298, och nu i sista 298. I riksmästerskapet som är 2x60 pilar sköt han 298 + 295. Bra gjort av vår lilla stora skytt. I och med detta kommer han (så vitt jag kan utläsa tabellen) att vinna den internationella ronden. Hur det går inom riket är ej klart i skrivande stund.

Tom har skjutit 165, 175 och nu 166 (156+166), vilket var bäst i Team AC. Hur långt det sedan räcker får vi se. Kan bara än en gång konstatera att det ej är samma sak att stå i klubblokalen och skjuta, som att skjuta på tävling.


Junior-SM, Bollnäs 3-4 mars 2012

Avresa från Älvsbyn med tåg kl 17.42 på fredagen. Väckning strax efter 03.30 för att så kliva av på Bollnäs station kl 03.52. Kallt och inte mycket snö. Vi slog oss ned i vänthallen tills vi blev avvisade av väktare. Vi fick i alla fall stanna i luftslussen mellan ytterdörrarna. Insläppta igen vid 6-tiden. 06.40 trampade vi iväg mot Höghammarhallen. Efter någon kilometer stannade en "Mätarna"-bil framför oss och man erbjöd oss skjuts till hallen. Tack tack!

Framme kl 07 och inte mycket folk i farten. Håkan (mannen med bilen) kom och hörde sig för hur vi klarade oss. Vi hade glömt Albins inneskor så vi skulle behöva fara in till stan och köpa nya. Då kom han med bilnyckeln och sa att det bara var att åka när vi ville.

Junior-SM 008Håkan, vänligheten personifierad

Vid halvåttatiden började det ramla in folk, och första skjutgruppen kom igång 08.30. Vi for in vid tiotiden och köpte nya skor. Tillbaka i hallen hade vi till 12.30 att vänta tills Albin skulle skjuta. Blev dock 13.30 p g a förseningar. Albin började vara lite sliten så första grupp hade varit att föredra. Startar dock med två bingo, och avslutar också med en bingo vilket gav 288p. Paus och snabbt stoppa in socker + smörgås. Börjar andra omgången med två bingo igen och lyckas få in ytterligare tre innan omgången är över med 292p. Sammanlagt 580 poäng (42 tior = 70%). Riktigt bra skjutet efter lite tung morgon. Ett silver blev det efter Oliver Liljekvist, Gävle BK (592p). Brons till Kasper Sandell, Järnvägens BF, Hallsberg (546p). Efter prisutdelningen undrade Håkan igen om vi har löst det med återtransporten. Jo, vi for med Lulefolket till deras inkvartering vid bandyplan. Blev bjudna på hemgjord chili con carne med ris och glass till efterrätt. Trevligt och gott, tack tack! Rolf skjutsade oss tillbaks till station vid 22.40. STÄNGT och kallt. Väktaren kom dock förbi just som vi höll på att ge upp, vid 23.20. Härligt att få komma in. En polisbil rullade förbi fönstren, backade tillbaka. Handskarna på och in för att plocka den sovande Albin på bänken. De ångrade sig när de såg att det var en trött liten kille, tog av sig handskarna och åkte vidare. När tåget rullade in vid midnatt väckte jag Albin som var fullständigt desorienterad. Han irrade omkring och jag tänkte att -nu missar vi tåget! Nåja, vi hann med och hittade våra bäddar. 09.30 var vi tillbaka i Älvsbyn efter ca 40 timmars bortavaro, varav 20 i Bollnäs. Ett äventyr var till ända. Hem och se på Vasaloppet, grattis Hannes på 4.13!

 

Kopparpilen, Skellefteå 18/2 2012

Skellefteås totohall bjöd på tropisk värme som omväxling. Gröna filtmattor på golvet gjorde inte saken sämre. Vi var fyra skyttar som representerade Arvidsjaur.

Albin sköt som vanligt bra (280+285) och vann sin klass.

Tom sköt knackigt i första men putsade till poängen lite i andra, och vann.

Andreas var inte helt på topp men kom tvåa i sin klass.

Patrik hade lite berg och dalbana i sitt skytte, men slutade fyra på fina 431p.

Noterbart var att Ludvig Flink, Luleå vann HF21 (han är 13 år) och hade suveräna 284 i första.

 

Nyårspilen, Boden 7/1 2012

Årets första tävling i Hildursborgs källare gav tre guld till klubben.

Tom sköt personbästa med 443p med för dagen helt nya och oanvända pilar. Lite spännande skall medges. Tog ledningen i HLB21 fr o m första serien och behöll den sedan tävlingen igenom.

Karl sköt också personbästa (=klubbrekord) med 500p jämt. Låg med två omgångar kvar på 450p, med ett snitt just på 25p. 475p med en omgång kvar och skjuter 25 även i sista, starkt skjutet, grattis! Karl fixade detta med nya julklappsutrustningen, näppeligen inskjuten! Guld givevis.

Albin sköt inte på topp men slutade på fullt godkända 567p med 281 och 286p i första och andra omgången. Albin avslutade med två bingo (30p) vilket han annars skjuter titt som tätt. Nu blev dessa de enda. 10-20 poäng under normalt men han höll i det bra och vann guld. Inga nya grejer förutom nytt kogerbälte.

 

Umeå-Combi 2011

19-20/11 var det så dags igen att samlas i Umeå. Tre skyttar från ABS slöt upp, Karl i HF10, som sköt fina 430 på lördagen och som på söndagen klämde i med nytt klubbrekord 482 poäng. Totalt 912 p, Grattis!

Albin i HC10 hade bra dagar på jobbet med 571 + 579 = 1150p, vilket var tävlingens högsta poäng. Nio bingo av 40 möjliga.

Tom samlade ihop 760 poäng i HLB 21 vilket gav en bronsplats. Så två förstaplatser och en tredjeplats blev facit denna gång.

Riktigt trevlig middag på Eurasia med ett 20-tal skyttar på lördagskvällen.

Noterbart också att det bara var fyra skyttar i HF21!

 

Compound-läger

Under helgen 5-6/11 samlades ett antal skyttar i Luleå för att få ta del av Isabell Danielssons kunnande som erfaren och välskjutande compoundskytt. Hon började sin bågskyttekarriär med en galge i låg ålder. Hon sköt för Sverige första gången som 14-åring och är nu 24 år. Meritlistan är lång och landslagsuppdragen är många. Tio timmar under lördagen med varvat skytte, snack, höghastighetsfilmning, tävlingar och mat, gav hyggligt trötta deltagare. Övernattning och fortsatt fyra timmar. Det var riktigt trevligt och alla blev uppmärksammade och fick tips på eventuella förbättringar i teknik. Mycket av tävlandet som genomfördes var med fokus på att klara förändringar i förutsättningarna i en tävling. Man skall klara att göra sin grej oavsett vad funktionärer och omgivning hittar på. Träning är bra och vill man bli bra handlar det om mycket träning, med både kvantitet och kvalitet. Planera så hinns det med i det mest späckade schemat. Man kan t ex göra som hon på radion som börjat med tjejvättern och nu varit på Hawaii och genomfört Ironman, träna mellan kl. 5-7 varje morgon. Att ge sig själv de bästa förutsättningarna inför en tävling både mentalt och materiellt är viktigt, samt att värma upp och att hålla sig varm genom hela tävlingen. Tack till Roffe och Isabell.

 

Grattis!

Till Karl som i Luleå inte bara vann HF10 utan samtidigt sköt till sig brons, silver och guldmärket för knattar genom resultatet 433p. Albins klubbrekord i klassen kanske hänger löst då Karl på träningen sköt över 450p. Då är det inte så långt kvar till 473p som Albin sköt på Umeå-combin 22/11-09.

 

Skjutlokalen uppdateras

Tack vare Magnus har vi nu samma signalsystem som Luleå. Magnus har laddat hem programmet till en bärbar PC som han efterskänkt till föreningen. Vi provkörde under torsdagsträningen 2011-10-27 och det fungerade alldeles utmärkt och kändes väldigt proffsigt.

 

Luleårundan

22/10 genomfördes första inomhustävlingen med rekordstort deltagande från Arvidsjaur. Sex deltagare, fyra juniorer och två seniorer. Tävlingsstart för juniorerna var kl. 09.00 (tidigt). Skjutningen gick i rask takt med bara ett skjutled. Efter ca två timmar stod det klart att föreningen hade tre segrare i HK10, HC10 och HF10 samt en femteplats i HF13.

I och med detta var premiären avklarad för tre av dessa när det gäller tävling. Förutom Andreas deltagande i utomhuskorren.

Elias B segrade i HK10

Albin H segrade i HC10

Karl W segrade i HF10

Andreas M kom femma i HF13 (stort rutinerat motstånd)

I seniorklassen tog Magnus nytt klubbrekord i en premiärtävling med fyra poäng.

Han kom nia i HF21 med fina 443p.

Tom avslutade med sista pilen i krysstian och säkrade därmed segern i HLB21.

Vi hoppas dessa fått blodad tand och fortsätter skjuta tävlingar och så ser vi fram mot fler som väljer att tävla.

Rövarjakten

Klubben hade för första gången representanter i en skogstävling. Tom, Albin och Dick skjöt Rövarjakten utanför Skellefteå. Albin sköt riktigt bra de första 20 målen med 385 av 400p, tappade 15 till på följande 20 och stannade på 755 av 800p. Här skall man ju alltså bedöma avstånd själv och skjuta därefter + att man måste ha koll på var hjärtringen sitter på olika djur. Tom kom tvåa i långbåge, vilket måste vara godkänt och Dick vann i HC50. Nu har Albin och Tom gått med i team AC, en förening kopplad till svenska fältbågskytteförbundet. Det öppnar för ett antal fler skogstävlingar häruppe.

 

Fauskeskyttar på besök

På onsdagsträningen 27/7 på vår utebana kom två skyttar från norska Fauske och sköt. Compound och fristil. Det gjorde att 50-metersbutten fick några hål i sin solblekta tapet. Tur var att de ringde och meddelade att de gärna ville komma då kunde undertecknad fara dit dagen innan och slå gräset och köra klipparen vid skjutlinjen.

De slog ett slag för Grensetreffet och Grensejakta, två tävlingar som genomförs lö-sö i början på juni, "bara" 25-30 mil från oss. Fina omgivningar och gymytlig stämning. De hade 10-12 svenska skyttar i år, företrädesvis frå Umeå. Det är Bodö som arrangerar dessa. Kanske något för några skyttar från Arvidsjaur att sikta på till nästa säsong!?

De tyckte vi hade fina buttar och då jag mejlat ritningarna kanske Fauske får likadana. 

Efter lite fikapaus och några fler omgångar bröt vi upp

 

Bodenträffen

Bodenträffen genomfördes under ganska bra förhållanden. Lite småskvitter och lite vind men utan diverse flygdjur. Ulf lyckades trampa ihjäl en sork som tyckte vi kunde skjuta någon annanstans.

Resultatmässigt blev det tre segrar till Arvidsjaur, Dick i HC50, Tom i HLB21 och Albin i HC10. Sen var vi ju ensamma i våra klasser, men det låter ju bra. Endast 20 skyttar var närvarande. Nu måste vi få fler skyttar från Arvidsjaur på tävlingar.

 

Hyra av utrustning

En nyhet för denna vår första sommar med utebana är att medlemmar ges möjlighet att hyra utrustning. De bågar vi har till utlåning under inomhusträningarna kan man alltså hyra under sommaren, så man slipper få ett uppehåll och också uppleva bågskytte med väder och vind.

 

Man hyr:

recurvpilbåge

3 pilar

koger

bågställ

armskydd

fingerskydd              kostnad. 200kr (perioden 9/6-31/8)

 

 

Sommar 2011

Sommarsäsongen har börjat och utebanan är invigd. Det innebär att det endast är utomhus vi skjuter till sista augusti. Medlemmar får skjuta på utebanan närhelst de önskar. På onsdagar från kl. 18.00 och framåt är det satt en skjuttid varje vecka för att man skall ha möjlighet att sammanstråla med andra medlemmar.

 

Hösten 2010

Andra veckan i september flyttar vi in träningen inomhus i sporthallen.

  

Provapå-dagar v.14

Under påskledigheten hade vi två provapå-dagar i sporthallen kl.14-17. Vi måste vara nöjda med uppslutningen då det var ca 40 st som valde att prova på bågskytte. Då badet var öppet samtidigt valde en del turister att titta in så de mest långväga var ända från Skåne. Några lokala ungdomar var särskilt energiska och var på plats från början till slut bägge dagarna, totalt 6 timmar. Att vår halltid passar dåligt för de flesta har vi koll på, ändå har vår förening i princip fördubblat sitt medlemsantal efter detta arrangemang.

 

Bågskytte-SM i Karlstad, mars 2010

Från norrbotten/västerbotten var det klent med deltagare. Luleå (4), Boden (1) och Arvidsjaur (1) och Skellefteå (2). Ingen från Kiruna, Gällivare, Piteå eller Umeå. Nåväl, vi var ändå några som tog flyget ned för att försvara norrbottens färger. Lördagen bjöd på en grundomgång om 2x30 pilar på 18m. Tom hade inte haft någon bra uppladdning och möjligtvis hade stora skälvan slagit till då resultatet blev magra 240+252 poäng. Chans till ett SM-guld fanns fortfarande då finalerna skulle skjutas på söndagen. Ny dag, nya möjligheter. Tom mötte en sympatisk man från Stenbro BS i Nyköping. Tom sköt om möjligt ännu sämre på 3-spottarna vilket resulterade i 24, 25, 13 (en bom)och 24=86 poäng. Stenbro gick vidare i finalskjutningen med 104 poäng. Arvidsjaur har ändå för första gången representerats i SM i bågskytte, och den erfarenheten kan man bara få på plats. Nya SM kommer och förhoppningsvis även nya skyttar.

 

Skjutväggen på plats!

Äntligen är så skjutväggen på plats i sporthallen. En vikbar vägg med ethafoam som pilfångsmaterial. Fyra sammanlänkade buttar på vardera 128x128cm ger gott om tapetutrymme. En fristående butt med ethafoam, också den 128x128cm, på hjul som kan ställas på valfritt avstånd från skjutlinjen har också färdigställts. Detta gör att 10 skyttar utan problen kan skjuta samtidigt.

 

Skjutväggen är när den inte används tryckt mot en vägg med skjutsidan mot väggen och fastlåst. Det tar ca 15 sekunder att låsa upp och vrida den hjul- och gångjärnsförsedda väggen på plats. Den fristående butten är i ett öppet förråd och tar något längre tid att ta fram då det ofta är mycket bråte där (1-2 min).

 

Summa sumarum är det ändå väldigt snabbt vi kan vara skjutklara i sporthallen med den nya väggen. Det som återstår är att spärra ethafoamskivorna på ett bättre sätt, nu är de bara fastkilade och har möjlighet att röra sig något.

 

Bilder på väggen läggs i bildarkivet.

Inga nyheter är skapade

Postadress:
Arvidsjaur BS - Bågskytte
Tom Hägglund, Lauker 2
93391 Arvidsjaur

Kontakt:
Tel: 096041122
E-post: bagskytte@arvidsjaur...

Se all info