Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marcus Johansson CX-tavling

AIS arrangerar Värmlandsserien i cykelcross 2/11 2013

20 OKT 2013 22:39
Värmlandsserien i cykelcross arrangeras i år, så här långt, av två klubbar. OK Tyr 27/10 och Arvika 2/11.
  • Skapad: 20 OKT 2013 22:39

Arvika CX arrangeras lördagen den 2 november 2013 ute på Vik med start o mål på "skidstadion" vid elljusspåret. Fika, dusch o omklädning vid klubbstugan. Första start kl. 11.
 
Vi har i år glädjen att erbjuda en speciell klass med anpassad bana för ungdom. Ungdomsklasserna kör banan gemensamt innan första start. Vi hoppas att många från vår MTB-grupp är intresserad att prova på denna roliga form av cykling.
 
Lite info om tävlingen. Officiell inbjudan kommer inom kort.
 
Klasser
Ungdom upp till 11 år: alla typer av cykel får användas. Klassen kör ca. 20 minuter.
Sportklass: CX cykel med bockstyre och max 35 mm breda däck.
Open sport mixed: alla typer av cykel får användas dock ej CX-cykel.
Dessa klasser kör 40 minuter plus ett varv.
 
Banan
För CX gäller att banan skall vara en rundbana, korta varv 1,5 – 3,5 km,  Banan ska vara väl uppmärkt så att man ej kan cykla fel, helst helt snitslad.
En CX bana skall hållas på väg, park- eller skogsväg samt ängsmark samt innehålla hinder som trappor, sandfållor, byggda hinder (max 30 cm höga), minst 3 stycken olika hinder.
Man kör på släta underlag, undvik svårare partier med stenar och rötter. Säkerheten är viktig och undvik hinder som kan bli farliga, hala och liknande.
Allmänt om CX
Enkelt beskrivet är cykelcross korta mycket intensiva varvlopp på gräs, grus och stigar. Cyklarna som används i  har bockstyre som en landsvägscykel, men är utrustade med grövre däck och kraftigare bromsar. Eftersom säsongen för cykelcross är förlagd till höst och vinter måste cyklarna (och cyklisterna) klara av att prestera max trots lera, regn och ibland till och med snö. Sporten har sitt ursprung i Mellaneuropa där det tävlats länge inom cykelcross. I Sverige har denna cykelgren fått ett kraftigt uppsving de senaste 6-7 åren och ingår idag som en av huvuddisciplinerna inom Svenska Cykelförbundet (SCF).

Banorna ska vara lättillgängliga och mycket publikvänliga där åskådarna får chans att se de tävlande flera gånger per varv. 

Skribent: Joakim Jansson

Sponsor

 

WWS 2 rad

 

 

Partners 

 

Järnskogs

  

Enervit

 

Albinssons åkeri

 

Moelven-logo-RGB

  

 Rackstad BD

 

 Arvika EM

 

 

 

 

 

Postadress:
Arvika IS - Cykel
Box 52
67122 Arvika

Besöksadress:
Idrottsplatsen Vik
67133 Arvika

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info