Hoppa till sidans innehåll

Historia


Hösten 1968 hölls ett stormöte i aulan på skolan. Fanns intresse för att bilda en ridklubb. Svaret var JA!

Våren 1969 bildades första styrelsen som bestod av Anna-Britta Holmgren, Göta Eriksson, Sture Vallin, Tore Möller och Georg Enhörning. Första hästen, Ruta, kom. Ruta var ett svensk halvblod utbildad MSVB i hoppning och dressyr. Klubben fick ta flera hästar från K 4 i Umeå. Årshyran var 250;-/år. Dessa hästar var utbildade av militären och var väldigt kunniga.

Under somrarna hölls ridläger på Hammargården med 25 hästar från K 4. Ridlärarna var militärer.

1980 byggdes ett nytt stall av bygdeavgiftsmedel.

K 4 lades ner och militären försvann, utbildningsnivån sjönk och drömmen om en egen ridlärare stod högt. Liksom drömmen om ett ridhus.

Ridsportförbundet startade upp instruktörskurser speciellt för inlandet (vi var en vit fläck på Sverigekartan för hästkunskap). 1989 fick vi vår första ridinstruktör.

I januari 1993 började Leif Rholén tillsammans med Åsele kommun och Anna-projektet kolla upp möjligheten om byggande av ridhus. PEAB gjorde bygget på 1,2 miljoner kronor av en lagerlokal från Ö-vik. De ville ändra byggplanen och sätta in en ventilation för 88 000 kronor, men kommunen sa nej. Ridhuset invigdes 3 oktober 1993.

Åren som följde innebar mögel, sjuka hästar, sjuk personal och massor med förhandlingar med kommunen. Under åren 1994-1999 var klubben på väg att läggas ner många gånger och styrelsen byttes varje år.

År 2000 fixade Sam Ersson sanering och ventilation i ridhuset vilket resulterade i en betydligt bättre miljö för hästar och ryttare på anläggningen.

Nu har klubben stabiliserat sig, där klubben ensam står som ägare för anläggningen och nästintill allt arbete sker med ideella krafter.

2018 firar Åsele Ridklubb 50 år!

 

Vi vill tacka Carina Olofsson som skrivit ned klubbens historia så att den inte glöms bort!

hästens dag

Postadress:
Åsele Ridklubb - Ridsport
Sörnoretvägen 4
91931 Åsele

Kontakt:
Tel: +46703187891
E-post: This is a mailto link

Se all info