Hoppa till sidans innehåll

Tävlingsregler för klubbtävlingar arrangerade av Aspeboda Ridklubb, Falun, antagna av årsmötet 2017-02-05

Tävlingsregler Klubbtävling


Regler vid klubbtävlingar som arrangeras av Aspeboda Ridklubb Falun

Aspeboda Ridklubb Falun har som målsättning

− Att arrangerade tävlingar som passar så många nivåer av ridande som möjligt i klubben.

− Att klubbtävlingarnas syfte är att fungera som träning och utbildning för såväl hästar som ryttare samt att vara ett stimulerande och roligt inslag i verksamheten.

− Att god sportsmanship och ’code of conduct’ alltid genomsyrar tävlingsverksamheten.

 

Vad säger TR?
Moment 120.6 Klubbtävling
Tävlingen är öppen endast för arrangerande klubbs medlemmar. Alla klasser kan ingå. För klubbtävling ska reglementet gälla i alla moment som rör säkerhet, handhavande av hästen samt uppträdande mot funktionärer, medtävlande o.dyl. Vad gäller tävlingens tekniska utförande i övrigt lämnas detta till arrangören. I tävlingsledningen ska en av Ridsportförbundet utbildad funktionär, såsom instruktör, domare, banbyggare, tränare eller motsvarande ingå. Som medlem räknas den som erlagt helårsmedlemsavgift hos den arrangerande klubben. Resultat vid klubbtävling räknas ej som kvalificerande

Vem får delta i klubbtävlingar?
För att få delta i klubbtävlingar på Aspeboda Ridklubb måste man vara medlem i klubben. Det innebär att man måste erlagt årsmedlemskap innan starten. Läs mer på hemsidan för aktuell avgift samt hur du betalar.

Funktionär
Tävlingsverksamheten är inte en självgående verksamhet, det krävs jobb för att arrangera en tävling och därför är din insats som funktionär viktig! Tänk på att du själv är beroende av att det finns funktionärer på plats när du ska tävla. Allas insatser är lika värdefulla och tänk på att om alla hjälps åt blir det mycket roligare och bättre tävlingar! Ett alternativ kan vara att be kompisar och släktingar att ställa upp som funktionär när du själv rider. På varje tävling behövs olika funktionärer som ser till att tävlingen flyter på. Alla kan vara funktionärer! Det krävs ingen utbildning eller tävlingsvana. Uppgifter som funktionär kan vara:

  • In/utsläpp
  • Sekretariat
  • Prisutdelare
  • Banpersonal
  • Tidtagare hoppning
  • Löpare dressyr (hämtar resultat från domare och går med dem till sekretariatet)
  • Domarsekreterare, dressyr
  • Framhoppning (minst 18år)
  • Speaker
  • Kioskpersonal

 

Det är en skyldighet för alla som har varit med och tävlat att hjälpa till att ta bort hinder/dressyrstaket, mocka ridbanan mm efter tävlingen, samt se till att det är snyggt på anläggningen.

 

Säkerhet
Hjälm ska bäras vid all form av hinderaktivitet som sker i närheten av hästar. Dvs hinder- och banpersonal på tävlingsbana och framhoppning när hästar vistas på banan.

Säkerhetsväst skall användas av alla ryttare under 18år vid hoppning.

Ryttarens klädsel
Vid klubbtävling skall ryttarens klädsel vara hel, ren och för ridsporten ändamålsenlig. Överdel/topp skall bäras i enlighet med regler i respektive TR. Tröja eller jacka med huva är av säkerhetsskäl inte tillåtet på några hopptävlingar. Detta rekommenderas således heller inte vid träning. Av ridsportförbundet godkänd ridhjälm och skor/stövlar med klack skall användas. Alla under 18 år skall bara säkerhetsväst vid hoppning. Om du har långt hår ger det ett prydligare intryck om du sätter upp det i flätor, hästsvans eller använder hårnät än om det hänger löst.

Hästens utrustning
På klubbtävlingar skall TRs regler följas för respektive gren. Ryttare kan beviljas tillstånd av tävlingsledning för avsteg från dessa regler, om det finns goda anledningar som inte strider mot TRs regler för klubbtävlingar vad gäller säkerhet.

Anmälan
Hur anmälan sker framgår av propositionen för respektive tävling. Återbetalning av startavgift är möjligt fram till sista anmälningsdatum, därefter är anmälan bindande. Vid uppvisande av läkar/veterinärintyg kan halva startavgiften återbetalas även efter sista anmälningsdag.

Normalt tillåts två starter per häst. Men efter att TR gett utrymme för fler starter (TRII mom 204 & TR III mom 301) tillåts att häst/ponny från och med 7 års ålder kan göra upp till 3 starter i klasser till och med LC. Detta kan ske med två eller tre olika ryttare. Två av hästens tre starter kan ske i samma klass, i detta fall med två olika ryttare. Ett ekipage kan inte göra mer än två starter/dag oavsett status på tävlingen.

Clear Round
Vid hopptävling med bedömningen clear round (CR) rids en hinderbana utan omhoppning. Rosett delas ut till alla felfria ekipage. I händelse av uteslutning ges möjlighet att hoppa valfritt hinder, alternativt göra en omstart, detta sker dock utom tävlan. Om uteslutning sker p.g.a. avfallning/omkullridning lämnas banan till fots. Under förutsättning att ryttare och häst/ponny är oskadda ges möjlighet att rida banan en gång till senare.

Vid dressyrtävlingar med clear round bedömning ger 55% rosett.

Uteslutning vid hopptävling
Ekipage som blir uteslutna erbjuds att hoppa ett valfritt hinder innan de lämnar banan. Önskvärt är att banpersonalen hjälper till att modifierar hindret om så ryttaren önskar så att ekipaget tar sig över ett hinder innan de lämnar banan. Vid clear round bedömning erbjuds en omstart mot en extra avgift, utom tävlan.

Placeringar (utöver clear round bedömning)
På klubbtävlingar tävlar ponnyer och storhästar separat. Alla ekipage som fullföljt sin ritt placeras.

Klubbmästerskap (KM)
På ett KM erbjuds ryttare att rida flera olika klasser, men endast en start ses som KM start. Vilken start detta är beror på ekipagets tidigare tävlingsresultat, dock lägst Lätt C i dressyr man rider det program som man tidigare under tävlingsåret presterat 62% eller högre. Alternativt i den klass som motsvarar ekipagets träningsnivå. Detta anges av ryttaren vid anmälan. 
Hoppning tävlas i Lätt E med bedöming 2 faser A:0/A:0 ny startsignal ponny/häst tävlar separat, rosett till samtliga godkända ekipage
Höjd Lätt E
Ponny
A - 40 cm
B - 50 cm
C - 60 cm
D - 70 cm
Storhäst 80 cm


Vanliga frågor

Måste hästen vara vaccinerad?
- Ja (Nytt beslut av årsmötet 2017)

Kan jag vara med utan att vara medlem?
- Nej klubbtävlingarna är för våra medlemmar, man får gärna bli medlem.

Kan jag vara med på en triangelmärkt häst?
- Nej, alla hästar måste vara i tävlings och träningsmässig kondition.

Hur anmäler jag mig?
- Se respektive tävlings proposition.

Kan jag tävla bettlöst?
- Om du får dispens av tävlingsledningen, tänk på att ansöka om detta vid din anmälan.

Uppdaterad: 28 FEB 2017 23:09 Skribent: Johanna Andersson
E-post: Adressen Gömd

Kontakt Webmaster
Vakant roll, maila vid intresse
e-post, This is a mailto link

Kontakt via messenger

 

Sisu

 

Våra Sponsorer:

 

av28wksxttgeip1jkkxr

logo     

Hööks

 

Ornäs Pizzeria

Bilmetro logga

Masmästaren

Dalarnas försäkringsbolag

Byggmax

 

 

 Chatta med oss 

 

 

 

 

Postadress:
Aspeboda Ridklubb - Ridsport
Henrik Dahlborg, Stråtjärn 140
79193 Falun

Besöksadress:
Stråtjärn 124
79193 Falun

Kontakt:
Tel: 0707576313, 0702582022
E-post: info@aspebodaridklub...

Se all info