Hoppa till sidans innehåll

Dubbla USM-guld till Marcus- Elis tia på lången!

14 SEP 2019 21:05
Marcus har sprungit strålande i Oskarshamn med två guld efter segrar i både sprint och långdistans medans Elis idag sprang in på en mycket fin tiondeplats på långdistansen! Även seniorerna springer SM i helgen, lång-SM utanför Söderhamn.
  • Uppdaterad: 14 SEP 2019 21:05

Årets ungdoms-SM går av stapeln i Oskarshamn och består som brukligt av en sprint på fredagen, långdistans under lördagen innan en distriktsstafett avslutar helgen på söndagen. På plats från Attunda är Marcus och Elis och båda springer H15.

Fredagens sprint gick av stapeln i de södra delarna av Oskarshamn och det var 2360 meter med 15 kontroller som gällde i H15. Marcus tog över ledningen till den sjätte kontrollen och släppte den aldrig efter det, i mål var han hela 17 sekunder för Joel Golsäter från Korsnäs.

"Enda lilla misstaget som jag gjorde på hela loppet var att jag rundade ett hus på väg till den andra kontrollen. Där tappade jag kanske fem sekunder. Men efter det flöt det på väldigt bra, och jag hade bra fart i löpningen. Guldet i dag gör att pressen släpper lite för i morgon. Det är långdistansen som varit mitt stora mål. Sprinten var mest som en kul grej." säger Marcus till förbundets hemsida.

Nyhet, Svenska orienteringsförbundet

Livelox, USM-sprint

Resultat, USM-sprint

 

Marcus ute på banan under sprinten.

Idag var det dags för långdistans, med lite nyheter från tidigare år. Inför året valde man att minska startdjupet till en minut och att använda sig av gaffling för samtliga klasser med följden att startdjupet gick från 4 timmar till cirka 2.

5940 meter var det som skulle avverkas idag och Marcus gick ut tidigt i startfältet medans Elis startade bland de allra sista. Att starta tidigt verkar inte ha varit något som bekymrade Marcus- han gick ut och krossade motståndet idag igen. Efter elva minuters löpning övertog han ledning och därifrån och in utökade han den till hela 3:05 före Gunnar Fovaeus från Sävedalen. Marcus tog sig runt på 33:23 så en segrartid med hela tre minuter är imponerande. 

"Jag har gjort ett i  stort sett helt rent lopp. På ett ställe blev jag lite osäker och tappade flytet i orienteringen, men jag satte kontrollen ändå. Det känns helt fantastiskt att lyckas vinna guld i båda loppen på USM som varit ett så stort mål" kan vi läsa på förbundets hemsida från Marcus. Två guld på två starter i USM, första gången Attunda tar guld på långdistansen och klubbens första dubbelsegrare. Imponerande!

Men dagens framgångar slutade inte med att Marcus vann. Elis sprang en jämn och fin långdistans från sin sena starttid- 19 vid första kontrollen och sen stadigt lite bättre ju länge loppet gick- för att till slut springa i mål på placering 10! Topp 10 på USM betyder plakett och prisutdelning på kvällen. Topp 10 säkrades med två sekunders marginal och det var nog flera av oss som följde lite nervöst på slutet.

"Ett litet misstag på tredje kontrollen och jag fick slita en del på slutet och på långsträckan men överlag kändes det bra. Mer än nöjd med tia" summerar Elis dagen. Kul med två stycken topp 10!

Om man vill ta del av vägvalen från både Marcus och Elis så finns de att studera på Livelox, se länken nedan.

Nyhet, Svenska Orienteringsförbundet

Resultatlista, USM-lång

Livelox, USM-lång

Marcus och Elis från långdistansens prisutdelning.

Imorgon avslutas USM med en distriksstafett, där 15-åringarna springer sträcka 2. Marcus springer för Stockholm 1 medans Elis springer för Stockholm 20.

Idag var det även SM över långdistans för seniorerna, som inleddes med kval. Efter en del skador och sjukdomar så var klubben representerad av Axel och Karl, båda i H21A-heatet. Bäst gick det för Axel som sprang i mål som 17, 45 sekunder från en finalplats. Karl hade det lite tyngre och sprang i mål som 26.

"En del småmissar och dåligt optimerade sträckor för min del idag. Ute på banan kändes det som att jag sprang för långsamt men kan i efterhand se att tekniken var det som fallerade idag" summerar Axel. Nya tag imorgon och nästa helg för seniorerna!

Resultat, SM-lång kval

Livelox, SM-lång kval

Skribent: Daniel Roos
Epost: Adressen Gömd

Vinnarlistan 

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Jörgen Karlsson, Mäster Henriks Allé 37
19274 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46708951600
E-post: info@attundaorienter...

Se all info

Partners


Puustelli