Hoppa till sidans innehåll

Reportage: 25manna 2017

2017-10-12 14:00
På årets 25mannastafett ute vid Ensta Gård i Botkyrka sprang Attundas första lag in på 38:e plats, vilket nästan tangerade klubbrekordet från 2008. Attundas två andra lag gick också runt.
  • Uppdaterad: 2017-10-12 16:44

Attundas 25manna härliga leriga äventyr i Botkyrka

På årets 25mannastafett ute vid Ensta Gård i Botkyrka sprang Attundas första lag in på 38:e plats, vilket nästan tangerade klubbrekordet från 2008. Attundas två andra lag gick också runt, med bara sista sträckslöparna i omstarten.

Att få ihop tre lag på 25manna är alltid ett pussel, UK jobbade frenetiskt och i vanlig ordning flög SMS, messenger meddelanden, fram och tillbaka på fredagskvällen allt eftersom återbud trillade in pga förkylningar och andra småskavanker.

Men klockan 9 på morgonen stod Oskar D, Ulrik och Oskar E på startlinjen för Attundas räkning.

Kolla in filmen från starten här, och gafflingen skapade kaos på gärdet. 

https://www.facebook.com/25manna/videos/1855305204484611/

Oskar D växlade över till Maria på en fin 22:a plats, knappt två minuter efter täten, medan Lag Svart (Lag 3) Oskar E hade jobbat sig fram från en plats lång långt bak på startfältet till en fantastisk 119:e plats och Lag Röd (Lag 2) Ulrik växlade som 309:a av de 374 startande lagen.

https://www.livelox.com/Viewer/25manna/25manna/1?classId=115903&relayLeg=1

Sträcka 2 var damernas sträcka, och det var lite klurigt med olika gafflingar och några bommar för flera av Attundas löpare. Så Maria var inte helt nöjd med sitt lopp, men hennes kartarkiv finns här.

http://kartarkiv.turebergsif.se/show_map.php?user=MariavS&map=1919

Lag Svart fortsatte med ett inspirerande resultat då Laura växlade in som 156:a och därmed tog en 20 minuters ledning på Lag Röd som växlade in på 312:e plats.

Annika Olle Lena 

Annika växlar till Olle som tar kartorna till Samuel, Anette och Stefan N som skall ut på sträcka 3 för Lag Röd.

Sträcka 3 var den första sträckan med fyra parallella löpare, och för Lag 1 sprang Esbjörn, Niklas H, Tomas H och Fredrik St ut och plockade 45 platser, för att växla som 77:e lag och nu började Attundas klättring i resultatlistan.

Esbjörn skrev så här om sin sträcka: ”Första tävlingen sedan förra 25-manna, så det var skönt att gå ut på 3:e samman med klubbkompisar (Fredrik, Tomas och Niklas), när Maria kom in. Niklas gick rakt på och vi andra till vänster, där Tomas seglade iväg i hög fart. Sedan var vi snart var och en för sig. Gott om folk i skogen, men ingen trängsel, utom där fallna träd tvingade en att vänta bakom andra som skulle kliva förbi dessa.
De flesta rusade på längs "strecket", tycktes det, men jag tog gärna och säkrade litet med stigar litet vid sidan av. Min ringrostighet skulle inte drabba laget. Det var förvånansvärt ofta jag blev ensam, men det varade aldrig särskilt länge.
Mötte Fredrik på väg ut från en skärm och Niklas 500 m senare, så det kändes tryggt - även om jag medger att jag blev osäker när jag var på väg åt ett håll och Niklas hela gäng åt ett annat. Men det skulle vara så.
Och så var det bara några kortsträckor kvar och man fick kämpa sig igenom dagens jobbigaste sträcka, det lååånga upploppet och den sista "rushen" till kartplanket.”

Lag Svart skickade ut Sven-Anders, Emil, Nina och Alma som plockade 12 platser när de kom in inom 3 minuters mellanrum.

Lag Röd med Samuel, Olle, Anette och Stefan N sprang lite ojämnare, men viktigast av allt, stämplade rätt.

På fjärde sträckan, ungdomarnas sträcka tillsammans med lite äldre ungdomar som i vanliga fall inte springer vit bana.

Sträcka4-25manna2017

Jessica, Lena B, Maja, Ida, Malin, Marcus, Veronica och Svante – sträcka 4 för Lag Röd och Lag Svart.

För första laget med Elis, Björn-Ove, Viktor och Lovisa var näst på tur. Viktor sprang den 2,7 km sträckan 14:46 vilket var den 13:e snabbaste sträcktiden av alla som sprang.

Det äldre perspektivet kommer från Björn-Ove: ”Man hyperventilerar innan startpunkten, fortsätter med det i 15min, sen är man i mål.”

Lag Svart med Malin, Marcus B, Veronica och Jessica plockade 21 platser, växlade som lag 123.

Marcus B, som hade glömt sin orienteringsväska hemma, fick springa med nya skor köpta på TC, en lånad tumkompass, men han var det inte ensam om att glömma saker idag.

Jessica berättar om Lag Svarts fjärde sträcka: ”Första löpare ut på fjärde sträckan i 3:e laget. Inser redan från början att konditionen inte räcker till för att hålla jämna steg med alla små lätta fötter på denna sträcka. Efter 3:e kontrollen springer äldsta dottern Malin om mig (startade som 3:a i samma lag) och vid 8:e kontrollen springer Marcus (startade som 2: a i samma lag) om mig. Veronica som startade sist av oss fyra sprang förbi mig på upploppet i hög fart men då hade mina krafter totalt tagit slut så kunde inte alls hänga på. Men höll ihop och kunde hålla mig på benen ända in till växel och skicka ut sista löpare på nästa sträcka ca 3 min efter Malin som kom in först.”

För Lag Röd sprang Lena B, Maja, Ida, och Svante.

Lena B, som i vanliga fall, springer D40, fick gå ut först och ville absolut inte bli ikappsprungen av de yngre snabba ungdomarna på sträckan och när hon fick växla ut först (tack Samuel). Hon sprang hon iväg och konstaterade att det var en ganska klurig vit bana som inte gjordes lättare av kodsiffror tryckta på kartan och en massa plotter. Men det kom aldrig någon i Attundas svarta-röda kläder i skogen, så Lena var nöjd men trött när hon kom i mål. 

Både Lena B & Maja hann växla över till nästa sträcka innan Svante gick ut, så båda hörde varningsrop längs den LÅNGA växlingsfållan om ”kartvarvning från påhejande Attundingar.

På sträcka 5 skickades herrarna ut en efter en allteftersom löparna på den 4:e sträckan kom in.

H21:orna tog över för första laget, Alvaros kartarkiv finns här och Lars Håkans vägval och analys finns här. Daniel och Karl sprang också, och nu låg Lag 1 på 45:e plats när alla växlat inom sju minuter av varandra.

För Lag Röd sprang Alexander, Mikael, Håkan och Christoffer, medan Lag Svart hade Christian, Gustav, Ludvig och Lars G ute i skogen.

Nytt för i år, damsträckan hade flyttat till sträcka 6, så nu tog Lena N, Ulla M, Sofia I och Anna S över i första laget.

Anna summerar dagen för första laget: ”Det gick så snabbt! Årets 25-manna! Har det verkligen redan varit? Uppladdningen med filmer från banläggare och Tävlingsledare. Hejarop på en vilt spurtande son, Emil S, och vad hände där? Där kom nästa son Viktor S, snabbare än väntat (13:e snabbast tid på 4:e sträckan! av 1496 personer. Snabb på riktigt!) Dags att sätta på skorna och kliva in i bubblan, höstens taktik INTE BOMMA, höll i sig! Varmdusch med sträckkompisarna, och vips hade Marcus S gått i mål - han snabbast av alla! (Så häftigt....!). Och så stod vi där och hejade fram Axel och Elin till en fantastisk 38:e plats! Väldigt roligt, men det tog slut så snabbt!”

Sträcka sju tog över, intrycken var många och nerver på helspänn när Johannes, Simon, Thomas och Johan P skulle ta över för första-laget.

Thomas summerar sitt lopp: ”Efter 2 veckors skada följt av 4 veckors envis hosta hade jag inga stora förhoppningar på ett storlopp. Därmed passade det utmärkt att springa 7:e och starta som tvåa. Jag höll ihop loppet ok, förutom ett litet äventyr tillsammans med närmast efter mig startande Simon på samma 7:e kontroll som ställde till det för Magnus. Vi redde dock upp det snabbt och kunde springa i mål före sist startande Johan.”

Johan P berättar: ”Sprang str 7.4 i lag 1. Blev tveksam när jag såg laguttagningen. Men jag tänkte att jag inte skulle försöka göra något extra ordinärt och ta det lugnt och sansat. 10 min innan start kommer Johannes med tydliga order från Daniel. "Tagga ner Persson." Junior som jag är stressade jag iväg i ett 100m tempo men höll koll på kartan hela vägen. En dum miss på banans lättaste kontroll blev det dock för att tillföra lite spänning. Det var nog mer än Daniel som var oroliga när alla var i mål utom Persson och tiden började ticka...”

Johan växlande som 46:e lag och Attundingarnas nerver på det leriga gärdet lugnades något.

Efter alla fyra parallella sträckor sprang Marcus S och som han sprang på 23:e sträckan. 18:37 på den 3,3 km långa banan och därmed den snabbaste tiden för dagen, och plockade 12 platser för Attunda och tog in 1,32 på täten.

Hejaropen för Marcus har haglat, och titta på WinSplit för sträcka 23 så finns det före detta världsmästare och gamla landslagslöpare efter honom. Stort grattis Marcus för ett fantastiskt lopp!

Formstarka Axel sprang på 24:e sträckan och sedan växlade till Elin. Elin, tillbaka i Attunda sedan i somras, sprang den sista sträcka och inför jublande klubbkamrater korsade mållinjen på en 38:e plats med totaltiden 6:02:12.

Tampereen Pyrintö vann hela stafetten på tiden 5:09:14 , före IFK Göteborg och Södertälje-Nykvarn.

För Attundas andra två lag sprang Åsa W, Madelene, Lotta och Sofie i Lag Röd och Karin, Matilda, Kristina och Monica i Lag Svart. Åsa var dagens andra Attunding som kom ut till TC utan sina orienteringsskor, men lagledare Pernilla tyckte att någon av tonårskillarna kunde låna ut sina skor och till slut blev det Samuels skor som springa en sträcka till. J

Sträckan sju blir historisk för årets bom, Magnus bjöd på denna kartbild:

25manna-bom

Jakob R, Erik A, Anders H och Magnus S sprang sjunde sträckan för Lag Svart medan Sofie R, Lucas, Johan S och Per K sprang för Lag Röd.

”Sträcka 7 i det röda laget började inte så som jag hoppats på för mig”, berättade Johan S. ”Sträckan till kontroll 1 var en lång rackare. Redan efter 500m började hjärnan bråka och jäklas med att tveka var jag egentligen befann mig. Jag hade en stor åker på min vänstra sida, och ja den fanns på kartan må ni tro, tror faktiskt det var den enda stora åkern på hela kartan. Hur in i hela världen kan man då tveka vart man är? Fortsatte springa i riktning mot ettan och helt plötsligt får jag en uppenbarelse där i skogen, det är min lagkompis Lucas som också gick ut på sträcka 7, fast i växlingen efter mig. Vi skulle åt samma håll så han fångade upp mig liksom :-). Tack Lucas för att du fick in mig i matchen igen.”

På de avslutande sträckorna sprang Hans, Björn och Erica för Lag Svart och Stefan M, Anders C, och Marianne H för Lag Röd.

Bara Erica och Marianne behövde gå ut i omstarten, och när båda två sprang kom i mål hade återigen alla tre Attunda lag gått runt 25manna stafetten.

Sen kom regnet som gjorde de leriga gärden ännu lerigare.

Stort grattis till alla Attundingar som sprang 25manna, och lika stort tack till lagledare Pernilla och Per som servade oss löpare med ypperlig service i klubbtältet. Stort till alla andra som också hjälpte till med att bära överdrag fram och tillbaka under tävlingsdagen.

Nästa år är Attunda med och arrangerar 25manna-medeln i Barkabystaden, Järvafältet, så då ställer vi upp med enbart ett ungdoms- och juniorlag på 25manna stafetten.

Och här hittar ni årets 25manna-program, före alla ändringar av UK efter återbuden.

Skribent: Lena Buhre
Epost: Adressen Gömd

banner2


Vinnarlistan 

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Lena Buhre, Lomvägen 345
19256 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46702334107
E-post: This is a mailto link

Se all info

Partners


Puustelli