Hoppa till sidans innehåll

Reportage: Farsdagsloppet

2017-11-20 14:43
50 år av orienteringsklurigheter, Esbjörn skriver om årets Farsdagsloppet vid Turebergs Klubbstuga den 12 november.
  • Uppdaterad: 2017-11-20 14:45

Det 50:e Farsdagsloppet utspelade sig som vanligt i trakten av Törnskogen, med utgångspunkt TIF klubbstuga. Vädermakterna begåvade oss i år med 4-5 graders värme, uppehåll och barmark – det sistnämnda att jämföra med förra årets 30-40 cm blötsnö.

Niklas Henriksson var årets hemliga arrangör och han bjöd oss på en karta av kalejdoskopkaraktär, medförande att 6.8 km bana (för fäderna) gick kors och tvärs inom ett tämligen litet område. Som vanligt gick hjärnan varm, närmast brandrisk, för att hålla rätt på vad man höll på med. Och helt förstod man det inte förrän man satt sig ner i lugn och ro efteråt, just som det ska vara. Men när löparna väl börjat få litet grepp om klurigheterna, fick barmarken verklig verkan och det blev, kilometertidsmässigt, ett mycket snabbt Farsdagslopp och vi kom snart tillbaka till blåbärssoppa och tårta. Man kan jämföra med förra årets snöpulsande, där bästa löptid var 1:12:52 på (i bästa fall) 6.3 km bana – 11:34 min/km. I år var bästa kilometertid 6:07 och endast två löpare på herrbanan hade längre tid än förra årets bästa tid. I Huldreloppet var segrartiden ungefär en tredjedel av förra årets.

Och det här är en av de stora tjusningarna med Farsdagsloppet; man vet verkligen aldrig vad som väntar. Likafullt är det alltid spännande och lurigt och har genom handikappsystemet den där stafettkänslan – är man före i skogen, så gäller det att fortsätta att vara det. Först i mål vinner ju.

Niklas sedvanliga kvalitet gällde för arrangemanget – inte ett steg fel och med hög ambitionsnivå. De tårtor som deltagarna bakat var goda och räckte till alla. Blåbärssoppan, kaffet, teet och saften satt bra och vi hade en väldigt trevlig fikastund tillsammans – mycket att prata om i allmänhet och kring loppet i synnerhet.

Prisutdelandet klarades av – Marcus Stenebo hade seglat iväg från fältet i Farsdagsloppet och det blev i mycket en resultatlista med ”blivande fäder” i topp. Bäste ”äkta” far – på sjätte plats – var dock hans egen. Vi får väl se över rankingen för ungtupparna till nästa år  ;-)

Monica vann Huldreloppet, något hon har mångårig rutin på. Men konkurrenterna lämnade henne inte utrymme för stora misstag. Elisabeth (och hund Sigge) gick den roliga Hattifnatt-banan. Den borde kanske köras på någon ungdomsträning, när det inte är Nordcupen-tider?

Till sist var det dags att dela ut den 10:e käppen för gott och det blev Esbjörn som fick med den hem. Nästa år börjar vi på en ny – att vandra i fem år igen.

Tack till alla som fixade allt – och naturligtvis störst tack till Niklas.

Resultat 2017

Slutställning av 10:e käppen

Skribent: Lena Buhre
Epost: Adressen Gömd

banner2


Vinnarlistan 

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Lena Buhre, Lomvägen 345
19256 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46702334107
E-post: This is a mailto link

Se all info

Partners


Puustelli