Hoppa till sidans innehåll

Sommartävlingar 2019

07 JUL 2019 09:48
Här följer vi sommartävlingarna lite extra, med fokus på JVM, O-ringen, OL-skytte VM och VM!
  • Uppdaterad: 07 JUL 2019 09:48

Nedan så följer vi klubbens deltagare i sommarens mästerskap och O-ringen lite extra, förhoppningvis med lite kommentarer från löparna om respektive lopp. Uppdateringar sker högst upp och äldre saker knuffas därmed längre ner för varje uppdatering.

13/8 Resultat från VM-kval, medeldistans

Målsättningen för dagen var final, men det ville sig inte riktigt för någon av våra två löpare. Maria slutade på 30:e plats, efter en väldig tung inledning med stora misstag på de tre första kontrollerna. Från trean till mål höll hon tillräcklig fart för att gå vidare, men det hjälpte föga efter den inledningen.

Alvaro gjorde tvärtom, och hade platsen i sin hand hela vägen till kontroll 11 av 14, med ungefär 5 minuters löptid kvar. Men ett misstag till kontroll 12 förstörde kvalet och till slut blev en 23:e plats. Kul och se att båda hade haft chansen till en final med bra tekniska prestationer, det kommer i framtiden!

Liveservice medelkval (kartor, GPS-tracking, sträcktider och resultat)

Imorgon är det långdistans utan startande från Attunda. Den följer man bäst via SVT eller arrangörens liveservice.

Alvaros rutt från dagens kval. Notera misstaget till kontroll 12.

Maria och Alvaro från dagens kval. Foto: Matias Salonen

12/8 VM-kval medeldistans

Imorgon så drar det igång, VM i orientering. Klubbens två löpare på startlinjen, syskonen Prieto från Spanien, startar båda två under morgondagen där det gäller att placera sig bland de 15 bästa för att få springa torsdagens final.

Första start för både damer och herrar är klockan 10.00 och Alvaro beger sig först ut i skogen, 10.21, medans Maria får vänta lite och sticker ut 10.38. För herrarna är det cirka 4.2 km som väntar medans damerna ska avverka 3.9 km. Förväntad segrartid i båda klasserna är 25 minuter och man får nog inte spendera särskilt mycket mer tid i skogen än så om man vill vara säker på en finalplats- medelkvalen kan bli oerhört jämna.

"Målsättningen på tisdag är final. Jag har aldrig varit i bättre form rent fysiskt så nu handlar allt bara om att göra ett rent tekniskt lopp. Terrängen kommer vara långsam och tuff för alla" var Alvaros tankar om morgondagens kval.

Livetjänst, medelkval (målkamera, speakerljud, GPS, liveresultat). Om jag förstått saken rätt gratis under morgondagen.

Startlista, medelkval

3/8 Resultat, klassisk distans och inför dagens sprint

Gårdagens klassiska distans slutade med en fin fjärdeplats för Tessan! 8 mm fel i den inledande punkt-OL samt en bom i liggande och fem i stående resulterade alltså i en slutlig fjärdeplats- en bom i skyttet från bronset... "Jag är nöjd med dagen, men svårt att låta bli att tänka på att en träff till hade gett ett brons" summerar Tessan.

Resultat, klassisk distans. Kolumnen för penalty är antal mm fel i punkt-OL/minuter tillägg i skytte ett/minuter tillägg i skytte två.

Idag fortsätter tävlingarna i Finland med sprint. Två skytten och straffrunda för varje missat skott, en runda som tar mellan 30-45 sekunder per varv. Idag startar Tessan 10:42 och damerna har en bana på 3,5 km plus eventuella straffrundor att avverka. Även Andreas tävlar idag och han ger sig ut 12:19.

Startlista, sprint

Liveresultat, sprint

 

Den inledande punkt-OL banan från den klassiska distansen.

2/8 OL-skytte VM, klassisk distans

Idag drar VM i OL-skytte igång i finska Hollola, utanför Lahtis i samma terräng som Venla och Jukola gick i 2018. Idag är det klassisk distans på schemat, vilket betyder 2 skytten med två minuter tidstillägg per missat skott. Vid varje besök på skjutvallen är det 10 skott som ska skjutas och damerna har en banlängd på 9.7 km. Tessan ger sig ut i skogen 14:39 idag.

Startlista och Liveresultat, klassisk distans:

https://online4.tulospalvelu.fi/tulokset-new/fi/2019_wbocclassic/

25/7 O-ringen efter två etapper

I Norrköping så pågår O-ringen, och det med mycka fina Attunda-framgångar! Precis under 100 löpare har vi ställt på startlinjen under etapp 1 och 2 och än så länge har vi plockat hem 7 stycken etappsegrar, utöver en del andra fina prestationer.

Bäst går det för regerande segraren Marcus i H15. De två än så länge genomförda etapperna har resulterat i två segrar och totalledningen inför dagens etapp, 2:57 för tvåan i klassen. Men framgångarna i H15 slutar inte med Marcus, utan både Viktor och Elis springer fint. Viktor har inlett med att vara åtta två dagar i rad och ligger även åtta totalt. Elis har även han sprungit jämt och fint och placerar sig som 24 i totalen.

En annan som har inlett med två dubbelsegrar är Ann-Christine Schunnesson i D60 kort. Efter de inledande segrarna har hon ett försprång på 9:35 till närmsta konkurrent.

I H12 så går Ted en oerhört jämn match med Lauri Lakanen, son till gamle storlöparen Janne Lakanen. Ted inledde med att vara tvåa första dagen, 54 sekunder efter, innan han vann den andra etappen och hämtade in lite tid på ledaren. Inför dagens etapp ligger Ted tvåa, 29 sekunder efter. Spännande avslutningen att vänta i den klassen sannolikt.

I H50-1 så springer Lars-Håkan och Fredrik bra och jämt. Eftet två genomförda etapper betyder det en andra- respektive sjätteplats i totalen. I H21 Lång springer Axel bra. Åtta och femma på de två första etapperna vilket resulterar i en fjärdeplats totalt än så länge, men tight runt omkring. Även här kan det bli en spännande avslutning!

Om man vill följa klubbens deltagare under veckan gör man det bäst via O-ringens resultatsida, där man kan göra lite olika val beroende på vad man vill se.

Livelox, etapp 1

Livelox, etapp 2

Ted och Marcus efter andra etappens prisutdelning.

Anne-Christine och Ted efter andra dagens prisutdelning.

12/7- Veteran-VM guld och JVM-stafett

Lite under radarn har det gått för ansvarige att vi haft fina resultat på veteran-VM de senaste dagarna, något som idag kröntes med ett guld! Ulla Molin var snabbast i D55 under dagens långdistans och distanserade tvåan med hela 2:31 på banans 5280 meter. Imponerande och grattis! 

Tidigare i veckan så var Ulla 8:a på medeldistansen, medans Madeleine Limpar var 7:a i D50. På dagens långdistans var Madeline 9:a. Fina resultat på veteran-VM i Lettland med andra ord!

Veteran-VM, hemsida

Veteran-VM, medelresultat

Veteran-VM, långresultat

 Bild från prisutdelning för långdistansen.

Terrängen från långdistansen- snabblöpt med svår kurvbild.

Idag avslutades även JVM med stafett. Alvaro tog i mål sitt Spanien som 20:e land (29:e lag, men andralagen tas bort i resultatet) efter en rätt ensam sistasträcka. "Väldigt trött efter en lång vecka. 1:30 misstag i början, och hade svårt att plocka så mycket." var hans tankar efter dagens stafett. "Jag är nöjd med mina prestationer under JVM som helhet, det var länge sen Spanien haft så här bra resultat i killklassen. Ser redan fram emot nästa års JVM! Nu ska jag ta en liten paus från orientering och vila mina fotleder innan träningen drar igång mot Turkiet och JVM nästa år" summerar Alvaro veckan.

JVM-stafett, resultat

JVM-stafett, GPS-tracking

12/7 JVM-stafett

Sista dagens tävlingar i Danmark är här med stafetterna, något som brukar vara väldigt spännande och sevärt. Juniorer brukar göra en del misstag och ledningen brukar kunna skifta många gånger under tävlingen så har ni en eller ett par timmar fritt under förmiddagen kan jag rekommendera att följa tävlingarna.

Alvaro springer sistasträckan i Spaniens lag. Klockan 10:00 startar herrstafetten medans damerna ger sig ut 11:15. I båda klasserna är stipulerad segrartid per sträcka är 35 minuter.

JVM-stafett, startlista

JVM-stafett, liveresultat

JVM-stafett, GPS-tracking (öppnar 10:00)

11/7 JVM-medelfinal

Alvaro sprang under dagens medelfinal i mål som 28:a, 5:36 efter segrande Kasper Fosser. En väldigt fin placering efter ett stabilt genomfört lopp med endast ett par mindre misstag. 

"Jag är nöjd med loppet, enbart några mindre misstag. Riktigt trött fysiskt, men väldigt glad.Jag förväntade mig inte ett så här bra resultat!" summerar Alvaro dagen.

JVM-medelfinal, GPS-tracking herrar

JVM-medelfinal, resultat 

Nedan ett utsnitt ur dagens bana på JVM med Alvaros vägval. Misstaget till kontroll 10 var dagens största.

11/7 JVM-final

Gårdagen gick utmärkt och Alvaro tog sig till final utan problem. I dagens medel-final startar Alvaro 11:01!

JVM-final, startlista

JVM-final, liveresultat

JVM-final, GPS-tracking herrar

10/7 JVM-kval

På dagens schema i Danmark står kval till medeldistansen på programmet. 12:23 ger sig Alvaro ut på sin bana och det gäller att vara topp 20 i mål för att få springa a-final på torsdag. Det finns bara en enda stor startlista och ingen per heat offentlig, så man får kika i liveresultatet för att se vilket heat Alvaro springer i.

JVM-kval, startlista

JVM-kval, liveresultat

JVM-kval, GPS-tracking (öppnar 10.00)

9/7 JVM-resultat

Alvaro avverkade sina 10 km på 77:28, vilket betyder att det blev en 48:e plats, 15:09 efter segrande Kasper Fosser från Norge. Målsättningen om förbättring från föregående uppfylldes alltså, och det rejält!

"Jag hade inte den perfekta dagen fysiskt, jag fick slita en del. Ungefär 2 minuters misstag och ett fel vägval men mycket tveksamheter som gör att tiden drar iväg lite. Jag borde kunna göra det bättre" summerar Alvaro långdistansen.

JVM-resultat, långdistans

Karta herrar, långdistans

8/7 JVM-lång

Idag är det dags för långdistans på JVM, vilket brukar betyda årets längsta karantän innan tävlingen på runt 4 timmar. 14:12 ger sig Alvaro ut på strax över 10 kuperade km, där 625 höjdmeter ska hinna avverkas innan det är dags för målgång. 69 minuter är stipulerad segrartid i herrklassen. "Målsättningen är att göra ett tekniskt rent lopp och springa mig trött, så jag sprungit tillträckligt fort hela vägen. Placeringsmässigt så vill jag förbättra mig från föregående år" skrev Alvaro igår kväll. Långdistansen förra året innebar en 88-plats, nästan 24 minuter efter. 

Startlista, lång

Liveresultat, lång

GPS-tracking, lång (öppnar 10.00) 

7/7 JVM-resultat och Tessan uttag till skytte-VM

Alvaro sprang i mål som 21 i dagens sprint på JVM, 43 sekunder efter segraren Aston Key från Australien. Det var en väldigt tight framför, och 10 sekunder bättre tid hade betytt en elfteplats... 

"Det var svårt i början så jag fick ta det rätt lugnt för att komma in i det. Det blev inga större misstag men några mindre, varav 7 sekunder till kontroll 21. Jag försökte hitta ett hål genom häcken men där fanns inget så jag valde helt enkelt fel vägval" sammanfattar Alvaro sitt lopp. Imorgon är det långdistans på programmet i Danmark.

Resultatlista JVM-sprint, herrar

GPS-tracking JVM-sprint, herrar

Det kom även en till rolig nyhet idag, som betyder att vi får lägga till ett mästerskap att följa. Tessan är uttagen till OL-skytte VM i Finland 1-4 augusti efter helgens kombinerade SM och världscup i masstart i Hallsberg. Det blev ett brons i SM och en sjätteplats i världscupen för Tessan där.

 

7/7 JVM-sprint

En av klubbens spanjorer, Alvaro Casado, springer i år JVM. Förra årets sprint resulterade i en 26:e plats, någon som förmodligen kommer kunna förbättras i år. 12:46 ger sig Alvaro ut på gatorna i Lyseng, utanför Århus. Med enbart fem startande efter så kan det bli spännande att följa!

JVM-veckan fortsätter efter dagens sprint med långdistans på måndag, medelkval och medelfinal på onsdag respektive torsdag innan allting avslutas med en stafett på fredag. Vill man läsa mer om vecka som kommer kan mna göra det på jwoc2019.dk. Se nedan för hur man följer dagens sprint! På arrangörens hemsida finns även en livestream av dagens tävling.

Startlista, sprint

Liveresultat, sprint

GPS-tracking, sprint (öppnar 10.00)

 

Skribent: Daniel Roos
Epost: Adressen Gömd

Vinnarlistan 

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Jörgen Karlsson, Mäster Henriks Allé 37
19274 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46708951600
E-post: info@attundaorienter...

Se all info

Partners


Puustelli