Hoppa till sidans innehåll

Danmarks Længste Orienteringsløb - 50 Km, 4 september 2010


Bara en överintresserad långdistansorienteringsgalning skulle bege sig till Danmark för att springa en tävling där banlängden, fågelvägen, är 50 kilometer och med en terrängbeskrivning som avslutas med ”Ruten er kuperet og til tider endog meget kuperet”.

Då jag inte betraktar mig som galen och tidigt avfärdat terrängbeskrivningen som ett falsarium – alla vet väl att Danmark saknar höjder med kupering värd namnet – var det bara att packa trunken och bege sig söderut. Ivrigt påhejad av Peter Larsson, FK Boken och tillika biträdande tävlingsledare för 10MILA i Skåne 2009. Peters beskrivning av tidigare års strapatser var den bidragande orsaken till att en anmälan till tävlingen levererades till arrangören tidigare i somras.

Danmarks Længste Orienteringsløb – 50 km arrangeras av det danska Hemvärnet och är öppen för alla med intresse för orienteringsdistanser längre än normalavståndet mellan parkering och TC på vilken tävling som helst, d v s medeldistans, sprint och liknande jippon. Tävlingen har drygt 15 år på nacken och lockar årligen någonstans mellan 60 och 80 deltagare. Det erbjuds två banlängder, 25 respektive 50 km, och med uppdelningen i damer eller herrar över respektive under 40 år.

Årets tävling genomfördes i Danmarks största skogsområde, Rold Skov, några mil söder om Aalborg, på norra Jylland.

Naturligtvis var jag helt fel ute i min uppfattning ovan om avsaknaden av kuperad terräng! Efter drygt 10 timmars löpning kan jag bara konstatera att arrangörens beskrivning av terrängen stämde mer än väl med verkligheten.

”Ruten er lagt i afvekslende terræn  Der indeholder: Høj og lav bøgeskov, åben og lukket granskov, plantager med jule træer og nybeplantede arealer, endvidere er der en del lavtliggende områder der er præget af mange grøfter samt moser. På en del af ruten løbes der i åbent terræn der er beklædt med lyng. Ruten er kuperet og til tider endog meget kuperet.”

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Danmarks Længste Orienteringsløb – 50 km bjöd sålunda på en rejäl utmaning uppdelad på tre delsträckor eller slingor. Tävlingsdagen inleddes i ottan med gemensam start för alla klasser och en slinga på 25 km följt av en ”kort” på drygt 11 km och avslutade på sena eftermiddagen med en slinga på knappt 14 km. Start, mål och varvning genomfördes på samma plats. Det gällde därför att nyttja tiden väl i depån vid varvning för att äta, dricka, tejpa om fötter och byta hela tävlingsstället.

Första slingan, 25 km, avverkades i lugnt tempo på knappt fyra och en halv timme. I huvudsak i en mycket ren och lättsprungen terräng med gott om stigar och stråk. Bortsett från några i det närmaste ogenomträngliga grönområden och ett parti med mycket stark kupering, vilken naturligtvis skulle passeras ett flertal gånger, var det bara att kuta på och försöka huvudet kallt – 67 kontroller av totalt ca 120 för hela loppet, skulle letas upp och passeras!

Sträcka 1

Ett i mitt tycke smart drag av arrangören var att ”tillåta” tre missade kontroller eller felstämplingar under hela loppet till en kostnad för löparen på 20 minuters tidstillägg per miss eller fel.

Andra sträckan, 11 km, bjöd på ett av de tyngsta och mest krävande terrängpartier jag upplevt på många år. Efter några få kilometer under mer normala förhållanden och kupering skiftade terrängen plötsligt karaktär till öppen ljunghed med mycket stark kupering! Den knähöga ljungen gjorde det närmast omöjligt att springa längs strecket utan vi tvingades i stället till långa omvägar för att komma åt de stigar som bara ibland gick i vår riktning. Stigar som för övrigt mer liknade branta trappor. Inte lönt att ens försöka springa. Två och en halv timme på 11 km är kanske ingen tid att skryta med men i denna terräng och med några bommar på grund av avgrundsdjup trötthet och en aning slarv, ser jag det själv som godkänt.

Sträcka 2

Åter i mål för varvning och påfyllnad av vätska (avslagen Coca Cola och vatten), mat (bananer, persikor, russin, äpplen och grovt rågbröd med ett centimetertjockt lager marmelad) var det så dags för den sista 14 km-slingan. På väg ut på banan fick vi rapport om att vi låg i täten, bland de 6-7 främsta totalt i tävlingen! Från en låg ambition att bara försöka överleva och komma i mål handlande det nu om tävling ”på riktigt” – nu j-klar skulle det springas! En rejäl ambitionshöjning! Ett kanske inte helt begåvat beslut men redan efter någon kilometer passerades två trötta löpare och ytterligare några passerades halvvägs vilka var ute och botaniserade långt från sin kontroll. Väl i mål efter knappt tre timmar på sträckan slutade jag som trea totalt, knappt en och en halv timme efter segraren, och tog samtidigt en hedersam seger i klassen Mænd Over 40.

Sträcka 3

Efter en titt på GPS:en kunde vi konstatera att vi sprungit drygt 67 km på 10 timmar och 12 minuter, inklusive, matkontroller, ombyte, några inte fullt så smarta vägval samt några smärre bommar. Ett gott dagsverke som belönades med en god middag på den närbelägna krogen Tre Rövare.

Avslutningsvis kommer här några tips för dig som vill överleva 50 km orientering, psykiskt likväl som fysiskt:

  • fundera inte över hur lång tid loppet kommer att ta och gör inte några djupare analyser kring ideala kilometertider eller liknande,
  • ät och dryck så fort möjligheter erbjuds. Ät och drick trots att du känner dig mätt och belåten – bortom nästa stigkrök kan reserverna plötsligt ta slut,
  • byt kläder, inte minst strumpor, vid varje varvning. Ett nylonställ som börja stelna av smuts och intorkat svett kan ge upphov till obehagliga skavsår och onödigt blodvite,
  • försök inte ta några ”fiffiga” vägval – när tröttheten sätter in är det bara det enkla möjligt samt slutligen
  • gå i alla uppförsbackar! Och då menar jag vid alla tillfällen då det börjar luta uppåt, även det minsta motlut tas gående och under vilket kommande vägval studeras, diskuteras och medhavd dryck konsumeras. Spring dig inte onödigt trött!

Väl mött igen nästa år! Jorå, jag tänkte nog köra Danmarks Længste Orienteringsløb - 50 Km (www.50km.dk) igen nästa år!

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:12 Skribent: Lasse Gerhardsson

Vinnarlistan 

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Jörgen Karlsson, Mäster Henriks Allé 37
19274 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46708951600
E-post: info@attundaorienter...

Se all info

Partners


Puustelli