Hoppa till sidans innehåll

Hösten 2010 SM-krönika


SM-staden Karlstad stod värd för lång-SM 2010. Tävlingarna hade sitt centrum i byn Molkom. 6 st Attundalöpare skulle ut och möta Värmlandsterrängen, vilken denna gång bestod av långsluttande men stora och höga berg samt skog av varierande ålder. Detta är terräng som inte är så svår tekniskt då sluttningarna är detaljfattiga, vilket gör vägvalen viktigare. Löparna hade fått order att löpa ut i jämnt tempo och att titta extra efter runtvägval.

I H20 hade Henrik Hammas en dag där allt inte gick enligt planerna och missade mer än vad som krävs för final. I samma kvalheat gick Erik Pettersson som klockan. För Erik blev det en tredjeplats och han blev då en av de 10 löparna som fick bära GPS i finalen. I H20s andra kvalheat sprang Oskar Daniels glädjande till sig en finalplats.

- Jag har kännt mig seg i löpningen, konstaterade Oskar efter loppet.

Däremot orienterade Oskar utan misstag och det är det som krävs för en finalplats.

I H18 hade Axel Wrådhe och Love Berzell bitvis bra flyt. Den tredje löparen Jakob Retzer lyckades inte kvala sig vidare men precis som de äldre juniorerna fick Attunda två löpare till finalen.

I en final i långdistans är det många som ger upp och bryter, därför hade våra löpare fått direktiven att inte ge upp utan kämpa på vad som än händer, och det gjorde dem. Oskars mål var att ta sig vidare från kvalet men lyckades verkligen ladda om inför finalen. Tillslut kunde Oskar kriga till sig en fin 24e plats i sin första långdistansfinal.

Bland de sista löparna ut i skogen startade Erik, och han hade hög fart i skogen.

- Jag tyckte att jag hittade bra vägval och finorienteringen på kortsträckorna satt bra, för första gången sedan skadan i våras kände jag att jag var i form. Jag berördes inte heller av pressen efter att ha blivit favorit i kvalet och inte heller av GPSen.

En 7e plats slutade Erik på, med endast 1,30 upp till bronset, men det var lika tätt bakåt. Men Erik har nog missat de minutrarna, hans GPSrutt finns att se på nätet http://www.tulospalvelu.fi/gps/20100829SMLangH20/.

I H18 missade både Axel och Love ett antal minuter för mycket.

- Det var i vägvalsplaneringen som jag tappade, spekulerar Love.

En 18e plats för Love respektive en 27e plats för Axel är ingen av dem nöjda med.

Efter helgen i Karlstad fick tränarna reda på hur formen på löparna inför kommade SM och stafetter en vecka senare.

Erik Pettersson

 

Uppdaterad: 06 SEP 2010 21:40 Skribent: Erik Pettersson

Vinnarlistan 

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Jörgen Karlsson, Mäster Henriks Allé 37
19274 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46708951600
E-post: info@attundaorienter...

Se all info

Partners


Puustelli