Hoppa till sidans innehåll

Hösten 2010 SM-krönika del 2


I fredags arrangerade Umeå SM i medeldistans i lilla byn Klabböle några mil norr om Umeå. För att få uppleva och känna på terrängen innan allvaret började, samt för att få springa den långa resan ur benen, åkte Attundas trupp redan på onsdagen.

Det som mötte löparna på torsdagens träningspass var stora berg med detaljfattiga sluttningar. På toppen av berget planade det ut och blev till gulmarkerade berghällar med småsänkor, skrevor och sten eller brantformationer. Växtligheten bestod av väldigt gles tallskog med inslag av större granskog med sämre sikt i sluttningarna. Sammantaget en terrängtyp som passar stockholmsorienterare och en typ som kan vara svårare (sluttningarna).

På träningen gled de flesta runt utan att ta ut sig, men med högre fart och koncentration på några få relevanta sträckor vilka Anders Hallmén valt ut. Under fredagens kval skulle det visa sig om löparna lärt sig hantera terrängen.

I H20 hade Attunda en bra dag. Finalisterna på långdistansen Erik Pettersson och Oskar Daniels tog sig utan misstag och utan problem vidare till A-final. Även Mathias Hallmén, tillbakakommen från en lättare förkylning gick vidare med ett säkert kvallopp. Henrik Hammas insats räckte till kvalificering till en B-final.

Men lika bra som H20 sprang, lika tungt var det i H18. Axel Wrådhe vrickade till en gammal fotskada en bit in på banan och påverkades i löpningen av det. Turen var dock på Axels sida då han som siste man, på en delad 10e plats gick vidare till A-final. Love Berzell sprang i ett heat parallellt. För Love var oturen framme i början av loppet då han ramlar och slår sönder kompassen.

- Jag kunde inte ta någon riktning, var tvungen att stanna till vid kontrollerna och syfta. Kontrollera att det är den höjden och det är den andra höjden, berättar Love. Då går det inte så snabbt i skogen.

En B-final får Love ändå springa efter att ha missat A-finalen med ett 30-tal sekunder. Jacob Retzer slutade på en 24e plats vilket resulterade i en C-finalplats.

Inför finaldagen hade Anders Hallmén satt lite mål för sina löpare.

- Ni har sprungit bra i H20 om ni har en bland de 6, en bland de 12 och en bland de 18 bästa. Detta är rimligt om ni springer som ni kan.

Så blev inte utfallet, utan en 6e plats blev en 11e. Eftersom det är topp 10 som uppmärksammas var Erik inte nöjd med att vara precis utanför. 12e platsen blev en 25e. Mathias missade en kontroll stort i första delen på banan. Och i samma otroligt tekniska område missade Oskar lite på varje kontroll, så hans 18e plats förvandlades till en 33e. Varken Oskar eller Mathias var nöjda. Det enda positiva är att Attunda var största klubb in H20-finalen. Samma område som fällde Oskar och Mathias missade även Henrik som slutade på en 20 plats.

Axel hade en tuff dag och efter många lite större missar slutade han på en 38e plats.

Under onsdagskvällen meddelade UK Anders Frisk att platserna i stafettlagen dilldelades de som sprang bäst under medeln. Då Love missat A-final kände han att han behövde satsa allt på ett kort och kamma hem B-finalen med stor segermarginal. Den satsningen gick inte denna gång utan Love slutade på en 16e plats.

I H18s C-final placerade sig Jacob på en 19e plats.

Tillbaka på benen i tävlingssammanhang var även Frida Forshällen, som Attundas enda tjej under SM. Via en 13e plats i kvalet kunde Frida springa till sig en 16e plats i B-finalen. Ett positivt besked inför kommande stafetter som DM och 25-manna.

Skribent: Erik Pettersson
Foto: Frida Forshällen

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:27 Skribent: Erik Pettersson

Vinnarlistan 

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Jörgen Karlsson, Mäster Henriks Allé 37
19274 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46708951600
E-post: info@attundaorienter...

Se all info

Partners


Puustelli