Hoppa till sidans innehåll

Campeonato de España de Orientación, 6-8 april 2012


Ny månad och dags för ny utlandstävling för oss. När det svenska vårvädret verkligen var på sitt bästa humör på Nyköpingsorientering i mitten på mars funderade vi på om vi hade valt rätt som hade bestämt oss för att åka till Spanien över påsk. Med facit i hand vet vi att våren med fördel spenderas till så stor del som möjligt i södra delen av kontinenten. Målet för denna resa var CEO i Plasencia, cirka 20 mil väst-sydväst om Madrid. Vi hade tagit några extra dagar ledigt för att få tag på billiga flygbiljetter och hinna se lite mer av omgivningarna. Jag och Lucia hade redan varit med på CEO en gång tidigare, 2008 i Calasparra utanför Murcia och visste ungefär vad som väntade organisationsmässigt. Även denna gång fungerade allt fläckfritt, även om man som nordbo blir lite nevös ibland när informationen är bristfällig eller förberedelserna sker bokstavligt talat i sista minuten.

Redan på torsdagen hann vi med att ta två kontroller på ”model event”. Vi insåg direkt att terrängen nordväst om Plasencia är knepig och kartan inte är helt lätt att tyda. Kuperat ganska öppet landskap med många stora stenar, klippblock och branter var det som bjöds. Farten kunde hållas hög om man bara undvek de värsta stensamlingarna och orkade pumpa på i uppförsbackarna. För övrigt i Spanien i påsketider måste man hålla uppsikt med ”Semana santa”-parader. Vi träffade på en sådan med folk i ku klux klan kläder bärandes små statyetter till kyrkan i Piornal. När de lämnat vägen för vidare firande i kyrkan kunde vi fortsätta från den lilla byn, mest känd för Serrano skinka, över bergen till vårt hostal i Garganta La Olla. 

På fredagen stod det långdistans på programmet. Kartan var delvis mer svart än vit och gul och det var svårt att få till orienteringen. På väg till andra kontrollen sprang jag in mellan två  klippblock och klättrade sedan upp på nästa för att därefter bli stående innan jag erkände att det inte fanns någon rimlig väg framåt och det bara var att vända tillbaka igen. Snett till vänster var det ett högt stup och snett höger ett fält med björnbärssnår som man inte ens önskar sin värsta konkurrent. Efter det kom ett par stora misstag. Det var lätt hänt att springa på för snabbt utför i den öppna terrängen för att sedan tycka att alla klippblock såg ungefär lika dana ut. En löst gående ko här och där störde också koncentrationen något. Hur som helst tog jag mig i mål till slut. Summa summarum så hade femton av tjugo kontroller gått bra, men drygt 15 minuter hade slarvats bort på de övriga fem. Inte alls godkänt och totalt en halvtimme efter segraren. Lucia fick en knacklig start, med sen ankomst till TC och utan all utrustning. Vems felet var behöver vi inte prata om. Ute på banan klarade hon i varje fall allt bra, lite tidsförlust på första kontrollen bara. Lukas deltog i den spanska miniknatsvarianten ”Correlin”, som gick ut på att hitta ett gäng kontroller och stämpla i rätt ruta på startkortet. Varje ruta var markerad med ett djur. Utan varken karta eller snitsling gick det bra och han hittade kontrollerna med hunden, ekorren, fisken, lejonet, kaninen och sköldpaddan i rasande fart.

karta-long

Vi hoppade över lördagförmiddagens stafett, men begav oss på vandring i Parque National Monfragüe istället för att inte ge oss själva fördel av lätta ben på eftermiddagens sprintmästerskap.

Nationalparken har Europas största bestånd av rovfåglar och vi såg både gam och örn. Efter en snabb och sen lunch blev det igen stressigt att hinna in i karantänen för sprinten innan den stängde. Sprinten gick inne i den gamla stadskärnan i Plasencia. Vi klarade av våra banor utan större problem, men hängde inte riktigt med i farten. Speciellt för Lucia var det tuff konkurrens eftersom det endast fanns en seniorklass. Målet var inne på stortorget och både där och ute på banan gällde det att inte springa omkull gamla tanter och andra turister. Min enda krock var med en annan orienterare och vi var båda lika skyldiga.

Tomas-sprint

På söndagen var det dags att ge sig på klippterrängen igen. Nu var taktiken glasklar, lungt och utan misstag, kolla noga på kartan vad som är stigar och vad som är branter. Taktiken fungerade bra på alla kontroller utom två, där jag trots allt förivrade mig och blev stillastående bland klippblock och taggbuskar. 44 minuter på 5 km var trots allt mycket bättre än 106 minuter på 9 km från fredagen. Även Lucia hade bättre resultat mest tack vare att hon kom i tid till starten och hon krönte vår resa med en 5:e plats. Lukas gjorde igen en fanatisk insats i Correlin. Skillnaden mot fredagen var att alla barnen fick starta så snabbt arrangörerna kunde skriva namnen på startkorten och det var kö vid flera kontroller. Detta gjorde ändå inget eftersom man fick ta kontrollerna i valfri ordning så barn sågs rusa mot kontroller med kort kö, ibland bara för att upptäcka att de redan hade varit där.

Nöjda efter tre välorganiserade, utmanade och tuffa tävlingar på tre dagar bilade vi till Madrid för att avsluta långhelgen med fotbollsinferno, djurparksbesök och stadrundsvandring. Lägg till det god och billig mat, mestadels fint väder och överallt vänliga Spanjorer så gav vårt andra besök på CEO rejäl mersmak. Påskfirande i Spanien kanske blir en tradition.

Tomas (Lucia och Lukas)

 

http://www.cdoviaplata.es/ceo2012.html

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:40 Skribent: Tomas Henriksson

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Jörgen Karlsson, Mäster Henriks Allé 37
19274 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46708951600
E-post: info@attundaorienter...

Se all info

Partners


Puustelli