Hoppa till sidans innehåll

Attunda knep två silver medaljer på MTBO SM i Borlänge


SM helgen (7-9 juni) inleddes med sprint på fredagen. En riktigt klurig bana med många kontroller (26 st i H21 och 22 st i D21). Efter en knackig inledning på säsongen gjorde Anders sitt bästa lopp för i år med bara 13 sekunder upp till pallen och ett kvitto att formen fanns där. För mig gick det mindre bra och kom i mål felstämplad. Sprint är en stressig disciplin i vanlig orientering och på cykel i hög hastighet blir det inte lättare att läsa kartan.

Lördagens medeldistans hade mer karaktär av att vara en långdistansbana dvs. många långsträckor vilket passade både mig och Anders perfekt, speciellt mig som är mycket bättre på att cykla än att orientera. Anders ledde halvvägs in i loppet, men efter en bom kom norrmannen Hans-Jörgen Kvåle (Kvarnsvedens GOIF OK) ifatt. Anders avslutade bra och fick för första gången under helgen kliva upp på pallen och ta emot silvermedaljen. Själv slutade jag på en 13 plats och slog tjejer som jag aldrig slagit förut med uppåt 10 min och var mycket nöjd. Täby OK firade Anders med tårta på kvällen.

Anders var först ut på söndagens långdistans, kanske en nackdel, men med gott självförtroende. Loppet innehöll 3 st kartbyten (21 km H21 och 16 km D21). I MTBO skiljer sig vägvalen mycket mot vanlig orientering och den närmaste vägen är sällan den bästa. Jag väljer ofta lite längre vägval där jag inte behöver läsa kartan så många gånger utan kan memorera. Man hinner komma ganska långt i 30 km/h på en väg jämfört med ca 17 km/h på en stig. Exempelvis så cyklade Anders ca 32 km på den 21 km långa banan. För Anders blev den en lång och nervös väntan i mål, skulle loppet räcka till medalj? Någon riktig bom hade han inte gjort, men benen hade inte varit riktigt pigga. Men loppet räckte till ytterligare en silver-medalj 3 minuter efter Markus Martinelle (Söders-Tyresö OK). Jag låg nia när jag gjorde en stor bom och slutade på 13 plats.

För Anders väntar EM i Polen om en vecka och världscuppremiär. Det var redan klart innan SM att han var uttagen att åka. Uttagen blev han på fjolårets meriter. Framöver i sommar väntar fler MTBO tävlingar i svenska cupen, bl.a. I Idre och på femdagars i Boden, samt VM i Estland (Ingen landslagsuttagning är ännu gjord men Sverige har fått 3 platser för herrar och 3 platser för damer).

Före detta Attunda-löparen Katarina gjorde bra prestationer på MTBO ungdoms SM i klassen D17-20 och fick kliva upp på pallen alla dagar.

Kvarnsveden stod för ett riktigt fint arrangemang och kvaliteten på t.ex. banor, kartor och målområde var riktigt hög. Konkurrensen har blivit allt hårdare och i H21 och D21 klasserna är medaljerna långt ifrån givna på förhand för det är många som krigar om dem.  I samband med SM gick även RM i HD40, 50, 60 och 70 och deltagandet var riktigt bra. Tyvärr är det betydligt färre i ungdomsklasserna. Men sporten är på frammarsch.

600873_491797987559783_330418640_n

DSC_0039

DSC_0327

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:41 Skribent: Maria Frisk

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Jörgen Karlsson, Mäster Henriks Allé 37
19274 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46708951600
E-post: info@attundaorienter...

Se all info

Partners


Puustelli