Hoppa till sidans innehåll

10MILA2019


10MILA2019 i Östra Göinge

En något försenad sammanfattning av Attundas äventyr nere i Skåne i slutet av april – måhända skribenten fastnade i någon av de gröna grönområden som fanns överallt på tävlingkartan.

Vi sammanfattar den 74:e Tiomilahelgen med att Attunda OK ställde upp med fyra lag – två i Damkavlen och två lag i Tiomilakavlen. Vi saknade ungdomarna, men det var långt att åka till Glimåkra, så det blev en hel del olika lösningar: tåg, bil, flyg, buss … och lyckligtvis drabbades vi inte av flygstrejken. Boende i Åhus under tävlingshelgen gjorde att det blev en logistikövning för lagledare och chaufförer.

Damkavlen började med en flygande start för Attundas del då Maria Prieto var snabb, 49:11 på den 7,3 km långa första sträcan och vid första växlingen låg Attunda OK Lag 1 på 17:e plats, ynka 3:13 efter täten!

Sofia Ivers stod på tur och hon delade med sig av sina tankar:

"2:a sträckan i damkavlen, ut som 17. "Ja det här kan ju bara gå utför, men jag gör väl mitt bästa".

“Fina böljande höjder med mossa i början, risiga grönområden på slutet. I det stora hela ett hyfsat lopp. Det var skönt att komma i mål haha."

Sofia ute i skogen med världseliten på den 6,2 km långa sträckan tappade 86 platser, men växlade på en imponerade 102:a plats efter ha varit ute i 55:27.

Dags för Långa Dam, återigen Maria von Schmalensée som alltid är vältränad nog för att ta sig an långa utmaningar, och i år var Långa Dam bara 9,8 km.

Maria sprang på 1:21:30 och summerade sitt lopp så här:

”De före hade gått rätt bra så gick ut med mycket folk omkring, kände mig långsam och blev omsprungen av massor i början. Efter nån km kom Kristina (Snättringe) farande och då taggade jag till ordentligt, hon sprang lite snabbare än mig men jag klarade hänga med typ 30m efter med stort besvär. Efter varvningen valde jag runtvägval vä och det var klart sämre, dog typ i en brant backe, blev själv, trött och fick verkligen slita hårt sista biten, tappade 3min på min klunga på sista km. Rätt nöjd totalt sett ändå, och roligare än befarat.”

Kolla in Marias fina lopp här: Dam sträcka 3 (Attunda lag 1): http://www.funbeat.se/training/show.aspx?TrainingID=55680018

Så efter tre sträckor låg Attunda OK på 131:a plats och Maria växlade till Monica Roos som tog sig an den korta fjärde-sträckan.

Monica växlade efter 49:43 och såg till att alla fick se Attundas snygga färger i Tiomilasändningen då hon sprang in för växling samtidig som vinnarna Tampereen Pyrintö gick i mål efter totalt 3:55:52.

Så med Damkavlens vinnare i mål gick Laura D’Angelo ut på 8,7 km sista sträckan för Attunda och efter 1:20:10 eller totalt 5:16:11gick Attundas första lag i mål på en imponerade 153:e plats.

Andra-laget för Attunda OK behövde lite förstärkningar för att få ett fullt lag. Så det blev ett kombinationslag, under den lättlästa och utalsvänliga varianten: Attunda OK/OK Österåker/Hiidenkiertäjät.

Först ut, Therese Nilsson från OK Österåker som växlade in på en 168:e plats efter 59:29.

Sen tog Attundas egna löpare över, först Maja Sandvik på andra sträckan, Marie Hernhold på tredje, och sedan Lena Buhre på fjärde-sträckan och nu låg kombinationslaget på 287:e plats.

Sista sträckan tog Marita Holtz från finska klubben Hiidenkiertäjät hand om, och vår inlånade flygande schweiziska tyckte det var lite ensamt i skogen, men hon sprang förbi 38 lag och efter 6:10:47 kom kombinationslaget i mål på en 249:e plats.

Marita skrev: ”But still I really enjoyed and I appreciate the opportunity to run anyway.”

Om man sneglar lite i resultatlistan, så hittar man Hiidenkiertäjät på 12:e plats och Marita var reserven som inte fick springa. Attundadamerna tackar för hjälpen!

Efter lite skyfall över arenan, lagom till prisutdelningen för Damkavlen, så var det dags för Tiomilakavlen och Attunda hade Alvaro Prieto och Oskar Enges som startmän får de båda lagen.

Första laget med Alvaro växlade på en 86:e plats efter den inledande 12,0 km långa sträckan med tiden 1:20:16, 8:16 efter täten som var Rehns BK’s Jerker Lysell.

Oskar E kom in på 155:e plats och andra-laget var därmed15:18 efter täten.

Växling till Axel Wrådhe och Niklas Henriksson för respektive Attunda-lag.

Ordförande Lena och Lasse Roos med på VIP ärtsoppa med med punsch ute i skogen såg både Axel och Niklas passera stigkorsningen där åtminstone en norrman trodde att det serverades lite vatten för törstiga löpare. Så tysta hejarop på både Axel och Niklas, som kämpade på i mörkret. Niklas grinade illa och det skulle visa sig att han ramlat rejält i skogen strax innan ärtsoppekorsningen, men ändå valde att fortsätta.

Axel sprang på 1:17:36 på den 11,6 km långa sträckan och skickade ut Tiomiladebutanten Gustav Wirén på 71:e plats på den kortare tredje-sträckan. Gustav kom tillbaka på 52:11 och skickade ut Oskar Daniels på Långa Natten, 17,8 km rak sträcka, och nu började Attunda klättra lite i resultatlistan.

Oskar som sprang sin sträcka strax under två timmar växlade in som 63:a och nu var det Daniel Roos som skulle ut i mörkret.

Ett stabilt lopp, Daniel hade 30:e bästa sträcktiden på den 11 km långa femte-sträckan med tiden 1:15:25 och Attunda växlade som 52:a halvvägs genom tävlingen.

Lagets yngsta medlem, Marcus Stenebo, skriver själv om sjätte sträckan:

” Jag blev utväxlad av Daniel tillsammans med några andra på samma sträcka, men jag blev snabbt själv redan till ettan med första gafflingen.”

“Jag gjorde en del slarviga misstag i början av banan som jag tappade en del tid på. Men senare hamnade jag ihop med en halvstor klunga samtidigt som jag började få grepp på orienteringen. Jag gjorde en bra avslutning på banan där jag plockade flera placeringar, och kunde växla ut Simon på en 44:e plats efter en blöt, tuff, och rolig sträcka, även om jag inte är helt nöjd med mitt genomförande.”

Marcus sprang sin 10-km sträcka på 1:14:34 och nu var det dags för Simon Martelius:

“I början gick det bra. Det var till och med några som vågade hänga mig, vilket kändes både smickrande och irriterande samtidigt (jag gillar att orientera ensam). Efter första radion började jag bomma rejält, och efter mina två jättebommar hade jag halva banan kvar, så då försökte jag bara ta mig i mål utan fler missöden. Det blev väldigt osäker orientering med många kartstopp resten av vägen.”
https://www.livelox.com/Viewer/Tiomila-i-Ostra-Goinge/Tiomilakavlen/7?classId=198061&relayLeg=7

Simon tappade 10 platser, och växlade till Thomas Pettersson på 8:e sträckan som kämpade med den 12,0 km långa sträckan. Efter 1:42:34 så kom Thomas i mål på 62:a plats och för herrarna som siktade på rekordplacering blev det lite nerv igen. (För de som inte har stenkoll på Attundas historiebok, 61:a plats i Göteborg-Partille 2017 är den bästa Tiomilaplaceringen.)

Samuel Lindén tog hand om den 5,2 km långa nionde sträckan innan slutmannen Karl Enges sprang ut på den 14,0 km långa sista sträckan:

“Ett helt okej lopp, några misstag men inte alltför mycket. Väldigt nöjd med att jag gick igenom det gröna smärtfritt utan att göra något misstag som hade kostat tid.” skrev Karl.

“Men ändå kan jag inte vara nöjd med loppet då jag inte sprang under 90min som jag sa innan att jag skulle, sprang på 91:14. Även lite tråkigt att jag inte kom ikapp klungan som var före mig för då hade vi haft chansen på ett nytt klubbrekord.”

https://www.livelox.com/Viewer/Tiomila-i-Ostra-Goinge/Tiomilakavlen/10?classId=198061&relayLeg=10 

Attunda OK lag 1 slutade på 65:e plats efter 13 timmar, 20 minuter och 23 sekunder.

Vann gjorde IFK Göteborg på 11:03:54 Utav de 310 lag som startade, fullföljde 273 lag.

Ett av lagen som inte fick ett godkänt resultat var tyvärr Attundas andra lag där Elis Ivers, Tomas Henriksson, Johan Persson, Viktor Sone, Kalle Persson, Olle Pettersson Gradin, Thomas Nyberg och Christian Redtzer sprang.

Lag 2 bestod av en härlig blandning av unga debutanter Elis, Viktor och Olle som sprang sina första av förhoppningsvis många Tiomilakavlar och veteraner som Kalle sprang sin 30:e budkavle och Thomas Nyberg som gjorde comeback efter många års uppehåll.

Stort grattis till alla Attundalöpare som sprang i den skånska terrängen, bland grönområden, bokskogar och steniga marker.

Stort tack till lagledare Håkan och övriga vuxna som var chaufförer.

Stort tack till er på hemmaplan som hejade vid datorn.

Tack för hjälpen med länkar och kommentarer, nu laddar vi inför Tiomilahelgen 1-3 maj på hemmaplan då vi både arrangerar 10MILA 2020 i Upplands-Bro och ställer upp med lag i alla budkavlarna!

Vid tangenterna,

Lena

 

Attunda OK resultat på Eventor

https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=20090&organisationId=638

Psst. Maria sprang en sträcka till, i Tiomilakavlen för Haninge SOK, och hon skriver så här:

10mila sträcka 5 (natt) i Haninges lag 1 ☺Bitvis riktigt kul svår bana, helt annan banläggning än dambanan, massa tvärgrönt (det ljusgröna var toktätt!) och några geggahav (=långsamt!) gottigottgott! Sprang totalt själv precis heeeela banan, skumt. Bom några minuter på en kontroll och nån mindre krok, annars bra men såklart lite långsam. Hade kul hela vägen, tillfredställd och nöjd trots regn... Tappade från 192 till 200, inte så farligt☺

Uppdaterad: 30 MAJ 2019 20:54 Skribent: Lena Buhre
E-post: Adressen Gömd

Vinnarlistan 

Postadress:
Attunda OK - Orientering
Jörgen Karlsson, Mäster Henriks Allé 37
19274 Sollentuna

Kontakt:
Tel: +46708951600
E-post: info@attundaorienter...

Se all info

Partners


Puustelli