Hoppa till sidans innehåll

Lidström - världens bäste back

08 JUL 2012 17:44
Att bli Världsmästare - världens bäste, är alla idrottares dröm. Chansen att nå dit är enormt liten, vi prater näst intill obefintlig. Från Skogsbo-Avestas drömde en kille vid namn Lidström om samma sak som vi andra, han skiljde sig dock från den stora mängden, Lidström kom att bli det vi andra drömde om, Värdens bäste!
  • Uppdaterad: 26 OKT 2013 16:45

Året var 1990, jag satt i New Mexico och var fast besluten om att bli tennisproffs. Trots att jag, på 1410 Wyoming en bakgata i Las Cruces, bodde riktigt schaskigt så var målet att ta mig ut i världen, vinna titlar och bli miljonär på min idrott. I New Mexico skulle jag träna hårt i fyra år för att sedan stå rustad för tennisens större s k ATP turneringar.

 

Samtidigt som jag tränade servreturer "down the line" på bana 2 i Las Cruces fanns det en 20-årig hockeyspelare i VIK Hockey vars namn Amerikanarna då generellt inte ens kunde stava till. Namnet var, Nicklas Lidström. 

Lidström, eller Lidas som han kallades, var en kille som jag själv egentligen bara kände till som en av min lillebrors skol- och idrottskompisar. 

 

Lidas, med sitt lugn och spelsinne, hade året innan draftats av Detroit Red Wings. Ett Detroit som då aldrig kunde ana att de, i det 53:e valet i draften valde en back som kom att gå till historien. Föga anade invånarna att nr5 skulle komma att hissas upp i taket bredvid storheter som ex vis Gordie Howe och Steve Yzerman. Lidas tackade Detroit genom att vara Detroit trogen karriären ut. 

 

Mina servereturer blev bättre och bättre, åren gick, men det blev inga ATP titlar i tennis för mig, det blev inga miljoner på banken heller, bittert?, nej inte alls. 

Visst hade jag talangen men det var ändå inte tillräckligt, visst hade jag drivet och den mentala styrkan men det var ändå inte tillräckligt och visst hade jag spelförståelsen men det var inte tillräckligt här heller.

 

Det är just dessa bitar, MINA egna brister som gör att jag imponeras så av Lidas, killen från Skogsbo som skulle komma att bli en legend i Detroit och ett namn som Detroitborna aldrig kommer att glömma.

Lidas hade talang och mycket mer än så, Lidas hade drivet & den mentala styrkan och mycket mer än så men framförallt hade han spelförståelsen och fantastiskt mycket mer än så!

 

Alla Ni som idrottat på en skaplig nivå förstår det svåra i att lyckas, det komplexa i att få alla parametrar att fungera i en symbios, allt ifrån viljan, talang, spelförståelse, mental styrka, självförtroende, självkänsla, privat liv m m. Lidas har inte bara haft fullständig kontroll på framgångens ingredienser och han har heller inte bara lyckats ha kontrollen under en säsong. Nej kära vänner, Detroitbornas favorit har haft kontrollen över detta i mer än 20 år!

 

Nicklas Lidström är därför, i min värld, lika ovanligt förekommande som "århundradets" idrottsfinalpar Björn Borg och Ingemar Stenmark. En stor skillnad finns dock, ingen av dessa två kungligheter, vare sig Borg eller Stenmark hade varit i närheten av världstoppen i sin respektive idrott vid 42 års ålder. Därför är, mina damer och herrar, Nicklas Lidström en av de bästa idrottsmän någonsin alla kategorier.

 

Med tanke på hur Lidas rör sig på isen, hur han läser spelet och hur han bar den magiska känslan för hur han skulle hantera varje situation på effektivaste sättet, så är det så lätt att glömma bort hans ålder. Lidas är idag 42 år gammal (Lidas får ursäkta för det är gammalt i idrottens värld)

Nick, som han kom att kallas i Detroit, slutar på topp vid 42 års ålder, han är dessutom relativt skadefri och är fortfarande ansedd som en av världens bästa inom sin idrott!

Vem har gjort detta oavsett idrott?

Hur många idrottsmän eller kvinnor för den delen har varit på topp, och då menar jag världstoppen, i 20 år?

Jag kan faktiskt inte svara på det.

 

Nicklas Lidström, är en person och ett namn som Avesta ska vara enormt stolt över. Jag som Avestabo och som haft äran att på håll följa Lidströms karriär vill Tacka för alla de härliga minnen och moments som han givit oss.      

 

En fantastiskt omtyckt ishockeyspelare bland medspelare, motspelare, fans, domare och media vandrar nu vidare i livet. Jag är övertygad om att Nicklas Lidströms s k "nya liv" blir en utmaning som han själv ser fram emot och som han kommer hantera på samma lugna ödmjuka sätt som han hittills alltid har gjort. 

 

Welcome home Lidstroms, welcome home!

 

Skribent: Johan Eriksson

Postadress:
Avesta BK - Ishockey
Vallgatan
77434 Avesta

Kontakt:
Tel: 022636930
Fax: 022636931
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 Truckservice