Hoppa till sidans innehåll

Avestakille får chansen döma i Hockeyallsvenskan

05 JUN 2019 14:12
  • Uppdaterad: 05 JUN 2019 14:12

Efter varit en lovande hockeyspelare i Avesta BK, valde han redan som 23-åring lägga av spelarkarriären för att växla in på domarspåret. Något som Hampus Springare knappast ångrat, då han till vintern kommer vara en av 15 huvuddomare i landets näst högsta serie, Hockeyallsvenskan. Men målsättningen, är högre ställt än så.

-Jag har som mål att döma högsta serien, så det här är ett delmål. Min målsättning är att ta ett steg vidare.

 

 

Efter att ha dömt ett par säsonger på division 1-nivå, är nu Hampus Springare kvalificerad att döma upp till och med landets näst högsta serie. Att han blev uttagen, var inte något som han hade räknat med.

-Det var i april jag fick reda på det. Det var en liten överraskning. Först var det beslutat att man skulle ha kvar tredomarsystemet, och då var inte mina förväntningar så jättestora. Sedan ringde de i varje fall, och då blev man otroligt glad.

 

Den gångna säsongen blev det omkring 60 matcher. De flesta i HockeyEttan, men även några i J20 SuperElit.

 

Vad tycker du gör en bra domare?

-Det är att man ska kunna hålla sig lugn på isen i pressade situationer. Kunna ta bra beslut fast man har press på sig, och ha känslan för spelet. Sedan har det hjälpt till mycket för min del, att jag har varit aktiv spelare och kunna förstå vad spelarna vill ha på isen, och att man försöker göra det så bra som möjligt för båda lagen.

 

 

 

Något som ökade chanserna för Hampus Springare att döma i HockeyAllsvenskan, är att man i och med kommande säsong kommer ha två huvuddomare i matcherna. Något som ligan i år endast hade under slutspelet. Att döma tillsammans med en annan huvuddomare, är dock inte något som är helt främmande.

-Förra säsongen fick jag möjligheten att döma J20 SM-slutspelet i Nyköping. I semifinal och final var det 4-domarssystem. Sedan var jag även med en 5-nationers turnering i Tranås. Sedan tidigt på säongen fick jag åka på träningslandskamper med U17 i Piteå, och då fick jag döma tre matcher.

 

 

Så klart blir det att man får uppträda på ett lite annorlunda sätt med två huvuddomare, gentemot när man dömer själv som domare, säger Hampus.

-Det är en ganska stor omställning till att vara två huvuddomare. Mest är det till det positiva. Man hinner jobba klart situationerna, och behöver inte stressa över till andra sidan. Man hinner se mycket, mycket mer. Man delar upp med den andra huvuddomaren, vilken yta man ska bevaka. Risken i början, är att man inte riktigt vet var man ska titta, så det är den största utmaningen.

 

 

Vad har du för personliga mål med kommande säsongen?

-Det är att komma in i en ny serie, och lära sig hur man ska jobba där, för att bli en bra domare. Mina mål är att döma de viktigaste matcherna på slutet av säsongen, så klart. Men även att sätta mig in i vår domargrupp. Det är många nya kollegor man ska döma med. Det är viktigt att det är en bra kemi med allihopa.

 

Förberedelserna inför den stundande säsongen är redan igång för Hampus Springare. FOTO: Per Lindgren.

 

Torsdag-söndag förra veckan, var det en sammankomst med domare från både SHL och Hockeyallsvenskan.

-Vi gick igenom lite nya direktiv inför säsongen. Sedan ska vi även ha en träff i augusti/september där vi ska ha lite fysprov och regelgenomgång.

 

Som ofta inför en ny säsong, så kommer det nyheter in i regelboken.

-De kommer lägga till late hit, som har funnits internationellt. Man ska inte få tackla, det är egentligen som en interference, men det är en ny bedömning, berättar Hampus.

 

 

Hockeyallsvenskan innehåller 14 lag, och bjuder på 364 grundseriematcher. Det finns lag från Kristianstad i söder till Umeå i norr. Det betyder att det i vissa fall blir flygresor till matcherna.

-Jag kan få döma i hela Sverige. Jag har inte haft några personliga samtal med ledningen. Jag vet att tidigare år, så har man fått åka i hela Sverige. Jag vet inte än hur många matcher jag får döma, men jag hoppas på 30 matcher i varje fall.

 

 

Är det samma känsla som för en spelare som går upp en division, för er domare att ni firar lika mycket när ni får döma i en högre serie. till nästa säsong?

-Ja det är klart man blir glad när man går upp. Men det finns inget lag jag kan få fira med, som när man är med i ett hockeylag. Det är klart man firar lite hemma med familjen, och är glada.

 

 

Hur mycket påverkar en fullsatt hemmahall med ett skapligt tryck, dig som domare?

-Det som påverkar är att jag går in fullt fokuserad på det jag ska göra, och ta rätt beslut där ute. Utan att bli påverkad rent bedömningsmässigt av hemmapubliken. Men så klart , så det sätter det en extra press och det gäller att ta rätt beslut därute. Men det taggar bara mig när det är fullsatt.

 

 

Även om HockeyEttans matcher kan ses på nätet, så kommer det att bli en större mediabevakning i HockeyAllsvenskan. Ibland förekommer det i TV sändningarna, att domaren blir intervjuad. Något som Hampus Springare ser som en utmaning.

-Så klart det blir en omställning. Det är någonting jag måste lära mig att hantera media. Det gäller att svara på det man bedömt ute på isen, och inte ändra sig i media, och inte hänga ut någon för den delen.

 

I och med genomslaget som social media har, så händer det tyvärr inte sällan, att domare får tuff och hård kritik. Peter Lyth som är en av allsvenskans äldsta och mest erfarna domare, fick den gångna säsongen ett hot som varit upp till rättegång.

Även om Hampus Springare inte har fått tagit emot så kraftfulla hot, har han fått tagit emot en del skit på Facebook.

-Jag har inte känt av några direkta hot. Men jag har blivit kontaktad på Facebook, men utan att bli hotad. Man har hört på ungdomsnivå hört domare som fått utstått mycket negativt, från ledare. Det är sådant som absolut inte ska få förekomma. Är det något sånt som händer, så gäller det att kunna ta stöd från varandra, så att vi kan hjälpa varandra inom domarverksamheten. Man kan alltid ringa till någon som är ansvarig av domarna. Det är viktigt.

 

 

Hampus Springare, pluggar också till polis, och har läst ett år, av utbildningen som är 2 ½ år. Drömmen är annars att kunna livnära sig som hockeydomare. Då krävs det att man får döma matcher i den högsta ligan, SHL.

-Det skulle vara jätteroligt att få en sådan möjlighet, och det är så klart mitt mål. Det räcker inte att bara döma i allsvenskan. Du måste också ha något jobb på sidan om. Däremot om man är huvuddomare i SHL, så kan man ha det som yrke. Det är i alla fall så för de flesta, då får man en anställning av SHL, så då har man andra förutsättningar.

-För att komma till SHL, gäller det att fortsätta utvecklas och lära sig alla situiationer som kan uppstå, och fortsätta jobba hårt.

 

Efter haft en aktiv karriär som spelare på division 2 nivå med Avesta BK, så är träningsmängden ungefär densamma för en domare.

-Det är ungefär lika mycket. Det blir mer matcher som domare, än när jag spelade. Jag tränar själv på sidan om, så att jag kan hålla mig vältränad och orka med matcherna. Under sommaren är det barmarksträning jag kör.

 

 

Ersätter det känslan att spela, att döma?

-Jag tycker så klart det var roligt att vara med laget när jag spelade. Skillnaden nu är att man är med ett mycket mindre lag. För mig har det gått fort uppåt i seriesystemet, det har gjort jag känt mig motiverad att fortsätta att döma ishockey. Det var därför jag la av, att jag fastnade lite på vägen som spelare.

 

 

Avestakillen Rasmus Strömberg är också uttagen som linjedomare i allsvenskan. Eftersom båda bor i Avesta, är det ganska troligt att de kommer att få döma en del matcher tillsammans.

-Rasmus är bra. Han har också gjort en säsong i allsvenskan, så det blir hans andra säsong, så det är klart att man får ta hjälp utav honom.

 

 

Andra domare från Avesta som dömer på nationell nivå förutom Rasmus Strömberg, är Henrik Nyberg som dömer i HockeyEttan, och Oskar Strömberg, som är linjeman i ettan.

 

En annan före detta Avesta BK spelare, som satsar på domaryrket, är 18-årige Gabriel Blom. Hampus Springare tycker att fler borde satsa på att prova på vara domare.

-Om man tycker det är roligt med ishockey, så är det en otrolig möjlighet att kunna stanna kvar i hockeyn. Man kan också bli proffs inom domarverksamheten, om det är målet. Är det roligt så tycker jag man ska köra på och ge det en chans, för det är roligt som tusan! Man får vara med om mycket saker.

 

Närmast väntar hårdträning och jobb, och att få vara hemma en del med familjen i sommar. Familjen som består av fru och två barn.

-Barnen har sett mig döma, men de är så små så de har inte fattat det än. De vet bara att jag är borta och dömer, säger Hampus Springare.

 

 

FAKTA – HAMPUS SPRINGARE

Ålder: 29 år.

Bor: Högbo, Avesta.

Familj: Gift, 2 barn.

Aktuell som: Ny huvudomare i Hockeyallsvenskan 2019-20.

 

Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Avesta BK - Ishockey
Vallgatan
77434 Avesta

Kontakt:
Tel: 022636930
Fax: 022636931
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 Truckservice