Hoppa till sidans innehåll

Han blev förste Avesta BK spelare i A-landslaget

10 MAJ 2019 08:58
  • Uppdaterad: 10 MAJ 2019 08:58

Idag, fredag, drar hockey-VM igång i Slovakien. Genom historien, har det funnits några spelare från Avesta BK som har spelat i A-landslaget. Den främste var Mats Åhlberg, som kom upp i 164 landskamper, och gjorde 65 mål. Det antalet mål placerar honom på en trettonde plats av de spelare som gjort flest mål i Tre Kronor. Toppar listan gör Sven ”Tumba” Johansson med 186 fullträffar.

 

Forwarden Mats Åhlberg blir Avesta BK:s förste spelare att ta plats i Tre Kronor. Den 12 november 1971 finns Mats ”Matta” Åhlberg med när man i Helsingfors spelar 3-3 mot Finland i en träningslandskamp. Den då 23-årige Avestasonen, bildade en kedja tillsammans med Lars-Göran Nilsson och Inge Hammarström och de gjorde varsitt mål. Förbundskapten var Billy Harris.

 

Redan som 15-åring gjorde Mats Åhlberg sin första säsong med Avesta BK, som då spelade i tvåan. Efter att varit med och fört upp Avesta i högsta serien, kom han till Leksands IF 1966.

 

Landslagskarriären med Tre Kronor sträckte sig från 1972 fram till 1980. Facit blev två silver och tre brons. Det blev också två Olympiska spel 1972 (Sapporo) och 1980 (Lake Placid), och Canada Cup 1976.

 

VM:et 1973, som avgjordes i Sovjetunionen, innehöll sex lag i A-gruppen. Hemmanationen var överlägsna och vann guld. Sverige slutade tvåa före Tjeckoslovakien.

För Mats blev det en stor framgång då han gjorde 15 poäng (7 mål+8 assists).

Sveriges då klart lysanade stjärna Börje Salming, fanns med i All Star Team tillsammans med den legendariska ryska superkedjan Boris Michailov, Vladimir Petrov och Valerij Charlamov.

 

Tre Kronors målvakt William Löfqvist illa ute mot den ryska kedjan med Valerij Charlamov (17),  Boris Michailov (13) och Vladimir Petrov (16).

 

Den andra VM silvermedaljen för Mats Åhlberg kom 1977, när VM:et spelades Wien, Österrike.

A-gruppen bestod av åtta lag, där lagen mötte varandra. De fyra främsta spelade sedan i en mästerskapsomgång för att avgöra placeringarna 1 till 4. Efter att Tre Kronor imponerat och vunnit grundomgången, efter sex vinster och bara en förlust, var man klara för mästerskapsomgången. De intjänade poängen och gjorda mål i den inledande omgången fördes med till mästerskapsomgången. Sverige förlorade mot Kanada (0-7) och mot Tjeckoslovakien (1-2) men vann den sista matchen mot Sovjetunionen med 3-1. Det betydde att tjeckerna vann guld, före Sverige och Sovjetunionen.

Hur gick det då för Mats i mästerskapet?

Jodå, det blev 9 poäng (7 mål + 2 assists) vilket betydde en tredje plats i Sveriges interna poängliga.

 

Mats var också given i det Tre Kronor som deltog i Canada Cup i september 1976, där Sverige slutade på fjärde plats. Här blev det 2 poäng på fyra matcher, för Åhlberg.

 

Sveriges trupp i Canada Cup 1976:

Målvakter: Göran Högosta, William Löfqvist, Hardy Åström.

Backar: Thommie Bergman, Lars-Erik Esbjörs, Björn Johansson, Börje Salming, Stig salming, Lars-Erik Sjöberg, Jan-Olof Svensson, Mats Waltin, Stig Östling.

Forwards: Per-Olov Brasar, Lars-Erik Ericsson, Roland Eriksson, Inge Hammarström, Anders Hedberg, Dan Laabraten, Willy Lindström, Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Juha Widing, Kjell-Arne Vikström, Mats Åhlberg.

 

 

Några andra spelare med Avesta BK anknytning, som spelat i A-landslaget är Tommy Westlund och Lars Johansson. Desto fler är de ABK-spelare som representerat Sverige i de olika ungdoms-, och juniorlandslagen. Men det får jag återkomma till en annan gång.

Skribent: Per Lindgren
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Avesta BK - Ishockey
Vallgatan
77434 Avesta

Kontakt:
Tel: 022636930
Fax: 022636931
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 Truckservice