Hoppa till sidans innehåll
Foto: Cecilia Bexander Photoshop

VM-skytten


BK Fiskgjusens äldste medlem heter Lennart Hylander. Han föddes på dagen 425 år efter att Christofer Columbus siktade Amerika den 12 oktober 1492.

Vilket är naturligtvis inte relevant men Lennart har hur som helst hunnit med mycket i sitt liv inklusive en hel del bågskytte.

Det hela började med att Lennart, när han gick på Östra Real i Stockholm, fick ett stipendium i gymnastik. Hedrande men framför allt innebar det att han fick ett presentkort hos Nordiska Kompaniet.

Väl där på NK som låg vid Hötorget i Stockholm köpte Lennart en pilbåge och pilar. På Östra Real fanns en bågskyttesektion. Bland skyttarna där fanns Gerad von Hofsten. Gerads far Sixten var ordförande i Stockholms Bågskjutningsklubb som startat bara några år tidigare. Därmed kom Lennart att bli medlem i denna klubb. 


vasaparken-1932

Den unge Hylander visade goda anlag inom skyttekonsten. Vid Stockholms Bågskjutningsklubbs propagandaskjutning i Vasaparken juni 1932 erövrade den då 14-årige Lennart ett pris i form av ett stort graverat tennfat. Lennart längst till vänster i bilden.

Självfallet var det en enorm uppmuntran för Lennart som tränade flitigt. Man sköt då endast utomhus. Skjutbanan var belägen på Svea Artilleriregementes övningsfält och man sköt mot Lidingövägen. De som gick förbi stannade alltså ofta bakom tavlorna och tittade på.

Men för de som inte vet hur det ser ut där Lidingövägen går förbi dagens Militärhögkvarter och Livgardets kaserner måste vi väl berätta att fältet ligger omkring 6-7 m under Lidingövägens nivå. 

vm-bastad-1934


Sverige arrangerade VM i Båstad 1934 och Lennart fick möjlighet att deltaga. Klubbkamraten Henry Kjellson vann och 16-åringen själv slutade på 18:e plats i herrklassen. Inga juniorklasser här inte. 

1934-hylander-ystad


Lennart på stranden i Ystad kort före VM i Båstad 1934. Foto: Dolly Hylander

hylander-detalj-stalbage

Lennart skaffade sig så småningom stålbågar från SEEFAB i Sandviken. Idag skulle vi kalla den för en take-down långbåge. Den består av avsmalnade kalldragna tillplattade stålrör. Stängen är en stålvire med nockläge och öglor fixerade med lödning. 1939 kostade en sådan båge 90 kr.

På själva bågen gjorde man sina egna siktmarkeringar för olika avstånd. Den båge som Lennart skjutit mest och bäst med var på 42 pound. På bilden en 46 pounds båge.

hylander-pilar-fat

Lägg märke till tennfatet i mitten. Jo, just det - 14-åringens fösta stora pris. De bästa träpilarna var amerikanska eller engelska och ”fotade”. Det betyder att spetsen av pilen var redwood som elegant med en lång v-fog övergick till skaftet av gran. Nocken var skuren direkt i skaftet men stålnockar förekom också.
Senare använde man även smäckra pilar i stål.

1936 i Stockholm och 1937 i Helsingfors var Lennart med i det segrande svenska 3-mannalaget i landskamper mot Finland.

Lennart blev allt mer involverad i klubbarbete och var sekreterare i Stockholms Bågskjutningsklubb under ett antal år under 1940-talet. 

 vm-medalj-1946 vm-medalj-1946-baksida

X Championnat de monde du tir de L'Arc 1946 -- Svenska Bågskjutningsförbundet Stockholm

Stockholm arrangerade 1946 det tionde världsmästerskapet i bågskytte. Lennart fick som en av arrangörerna behålla en medalj från denna tävling. Den har han än i dag i sin ägo. Förlagan till medaljen har ritads av den gamle världsmästaren Henry Kjellsson. Denna medalj avser Lennart att skänka till Svenska Bågskytteförbundet.

Lennart är än idag en sanslöst spänstig man både till kropp och själ vars huvudsakliga sport sen lång tid tillbaka har varit och är än idag golf. Sedan drygt 40 år bor han granne med en golfbana. Men apropå medaljer och anlag så har Lennart faktiskt även en oympisk guldmedalj. Denna erövrade hans far vid Olympiaden i Stockholm 1912 i gruppgymnastik. Det var alltså därifrån den goda spänsten och koordinationen kommit ifrån. 

hylander-skyttemarken

Ett särskilt roligt minne för Lennart är en tävling i Oxford, England då han uppnådde ”100 hits” och fick deras runda klubbmärke med utstickande tre pilar med utmärkelsen ingraverad. Roligt var också att få skyttemärke i Guld. När Lennart fick den var bara 10 st sådana utdelade tidigare.

1940-talet innebar många stora förändringar för Lennart: bl.a. militärtjänst, giftemål och examen som Civilingenjör Väg och Vatten. Han kom senare som yrkesverksam bl.a.att arbeta med konstruktion av den första tunnelbanelinjen i Stockholm: Lindhagensplan – Kungsgatan.

Flytt från att bo nära bågskyttebanan till att bo på andra sidan staden innebar att det blev svårare att hålla på med pil och båge regelbundet. 

1948-hylander-london


Men Lennart lyckades dock få möjlighet att åka på ett VM till, nämligen 1948 i London.

På korthåll kom han på 15:e plats och sammanlagt på en 20:e plats av 40 deltagare. Lennart var femte svensk av sex st. De fyra första ingick i det svenska laget som blev Världsmästare i lag. 

Efter London gjorde Lennart en liten paus med bågskyttet på så där ungefär 55 år då han köpte en modern recurve-båge. Det blir numera inte så mycket skytte som förr men bågen spänns likväl varje dag som motion.

Text och Foto: Roland Bexander
Photoshop: Cecilia Bexander

Källa:
Intervju Lennart Hylander 070324
Nordisk Familjebok Sportlexikon 1939


Lennart har under flera år varit en mycket generös sponsor för vilket vår klubb BK Fiskgjusen är mycket tacksam.

 hylander-ex-libris

Kuriosa: Lennarts mormor fann i mitten på 30-talet i en antikvitetsaffär en staty av en japansk samurai som skjuter pilbåge. Den köpte hon till sitt barnbarn. En present som den entusiastiske unge bågskytten verkligen uppskattade. Lennart har statyn än idag i sin hall. Med den som förlaga har han designat sitt eget Ex Libris.

 

Bk Fiskgjusen uppvaktar Lennart 96 år

Bk Fiskgjusen uppvaktar Lennart 98 år

BK Fiskgjusen uppvaktar Lennart 99 år

Uppdaterad: 19 OKT 2016 19:59 Skribent: Roland Bexander

Postadress:
BK Fiskgjusen - Bågskytte
Jan Liljegren, Gamla Vägen 3
13431 Gustavsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info