Hoppa till sidans innehåll

700-talet

05 FEB 2013 10:55
Militärövning från Pippin den lilles tid.
  • Skapad: 05 FEB 2013 10:55

Pippin den lille (715-768) blev kung över frankerna, akvitanierna, alemmanerna, bayare och sachsare. Han var son till Karl Martell och hans egen son skulle bli kejsar Karl den store.

En av de äldsta belagda papegojskjutningarna kommer från år 755, då Pippin den lille som den förste karolingiske kungen mönstrade sina trupper på ett s.k. maj-läger, Campus Maius.

Motsvarar Campus Martius enligt gammal romersk sed, men framflyttat till maj p.g.a. det kallare klimatet i Frankrike och Tyskland jämfört med Italien.


Till mönstringen hörde givetvis en hel del festligheter. En sådan där det militära ursprunget är tydligt är den s.k. papegojskjutningen, en tradition som levde ännu in på 1500-talet.

Namnet kommer av fågelfiguren föreställande en papegoja som man övar prickskytte mot. Den färgglada papegojan hade nyligen blivit känd i Europa. Den placeras på toppen av en mycket hög stång.

krenelering

Detta är givetvis övning för att skyttarna skall kunna träffa försvararna längst upp på en ringmur. Och det är lätt att förstå att man som skydd uppfann sk. krenelering på murkrönet.

 

Skribent: Roland Bexander

Postadress:
BK Fiskgjusen - Bågskytte
Jan Liljegren, Gamla Vägen 3
13431 Gustavsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info