Hoppa till sidans innehåll

Tornerspel i Visby

06 FEB 2013 16:27
Gutars Bågskyttar uppträder i Tornerspelen på Gotland under sommaren och under Medeltidsveckan. Bäste bågskytt utses genom Papegojskjutning.
  • Skapad: 06 FEB 2013 16:27

110808 hjälmar

Tornerspelen på Gotland är en stor show där riddare från staden (Visby) med långa lansar och blanka vapen möter riddare från landet (Gotland) och kämpar för seger. Varvat med riddarna uppträder gycklare, akrobater, och bågskyttar från Gutars Bågskyttar.

110808-stad o land

Två lag med 6-8 skyttar var utser sin bäste skytt genom att alla i varje lag skjuter samtidigt mot var sin tavla.

Skytt med sämsta pil kliver av och resten skjuter en pil till. Skytt med sämste pil kliver av osv. 

När de två bästa skyttarna är utsedda kommer de vid ett senare tillfälle att skjuta i finalen mot papegojan. 

Papegojan hängs upp i en hög stång. Skyttarna står på omkring tolv meters avstånd.  Tre pilar var skjutes en i taget. Skulle det vara lika så skjuter man en pil i taget tills vinnaren är utsedd.

110808-vinst1

Till saken hör att en skytt tillhör staden och den andre landet. Publiken är på samma sätt indelad så att de som sitter närmast Visby är staden och de som sitter mot landet är landet givetvis. Vi har alltså 1000 (ett tusen) glada uppspelta personer som skriker, nej vrålar TRÄFFA TRÄFFA och ytterligare 1000 personer som skriker MISSA MISSA när skyttarna siktar på papegojan.

Skillnaden mot en vanlig bågskyttefinal kunde knappast vara större.

110808-mottaga pilen

Segraren, denna gång Roland Handfaste, får mottaga den"Silfriga pilen" från Borgmästarens eller Häradshövdingens hand, beroende på vilket lag han tillhörde.

100809-owe-silvrig-pil-2

Owe Bildmakare är en av fyra Fiskgjusar som stått som segrare i ett Tornerspel.

110808 silfrig pil

Segraren ansvarar för att den "silfriga pilen" är åter på plats inför nästa Tornerspel.

Gutars Bågskyttar tillåter pilhylla och modernt material som kol- och glasfiber i bågen. Pilarna däremot skall vara av trä med self-nock, dvs nocken skuren direkt i skaftets ände. Spetsarna skall vara nitade. Endast fluflu-pilar med högt luftmotstånd används vid papegojskyttet. Alla deltagares fluflu-pilar är kontrollerade och godkänns bara om de kan skjutas högst 40 m. Därmed kommer en pil som eventuellt missar papegojan att landa säkert inne på arenan.

Skribent: Roland Bexander

Postadress:
BK Fiskgjusen - Bågskytte
Jan Liljegren, Gamla Vägen 3
13431 Gustavsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info