Hoppa till sidans innehåll

Träpilar


I Sverige får aluminium och träpilar användas på tävling med långbåge. Vid allt internationellt skytte används bara träpilar.

Samma sak, bara träpil, gåller naturligtvis vid medeltida skytte. Bra träpilar är dock jämförbara med aluminiumpilar.


Skaften

 pil-cederskaft

Vanligen använder man skaft av cederträ. Vi sa att bra träpilar är lika bra som aluminiumpilar. Sant med det är så enkelt så att få tag på många identiska aluminiumpilar.

Här kommer nackdelen med trä in. Inte lika enkelt att få många likvärdiga träskaft!

För att göra livet lite enklare för sig köper man skaft av en leverantör som säljer "spajnade" skaft. vanligen i 5 pundsintervaller. Det vill säga skaft sorterade dels på vikt och och dels på styvhet. Den engelska facktermen för styvhet är spine (ryggrad).

Skaften brukar lagerföras i tre dimensioner: 5/16" (7,9 mm), 11/32" (8,7 mm) och 23/64" (9,1 mm) I Stockholm hittar du spajnade träskaft hos tex Scandinavian Bowhunting Masmo, Vårby.


Nu börjar man även kunna köpa färdiga träpilar hos tex Arrownet.


Spetsen

pil-vassare

 

Vi utgår ifrån att du nu har skaffat skaft med rätt spine som passar din långbåge. Nu fattar man tag i en "pennvässare" och använder den sidan som gör en lång kona på pilen. Naturligtvis rätt penvässare för just din pildimension. Missa inte att lukta på de spånen av nyskuret cederträ! 

pil-spets-epoxi


Spetsarna limmas sen fast med tvåkomponet epoxilim. Rätt gjort så sitter dessa fast otroligt bra. Enda sättet att få loss spetsarna är att bryta av skaftet.

Tja, inte riktigt. Du kan värma med en gaslåga på spetsen så föstörs limmet och spetsen släpper.

Men eftersom en del använder fel sorts lim för detta så förekommer det lossade spetsar. Därför måste spetsarna säkras med en genomgående sprint om man vill deltaga i medeltida skytte. 

pil-skruvspets

Det finns även en typ av spetsar som inte kräver en "penvässare". Dessa spetsar har invändig gänga och skruvas utanpå skaftet med hjälp av en tång. Enkelt och smidigt.

Obs spetsar av skruvtyp är inte tillåtna i tävling om de sitter på ett 23/64"-skaft. Den största tillåtna spetsdiametern överskrides nämligen då.


Nocken

pil-nock-lim

 

Nu vänder vi på pennvässaren och använder det andra skäret som ger en mycket kortare kona. Enklast är att köpa färdiga plastnockar och limma fast dessa.

OBS Sätt nocken så att strängen kommer tvärs ådringen. OBS

I denna ända har vi mycket beskedligare krav på limmet. Det skall ej fånga upp hela pilens rörelseenergi vid träffen som spetsen tvingas göra. Limmet skall endast hålla kvar vikten av nocken så den följer med pilen.

Vän av ordning har redan gissat att plastnockar plastar, jag menar platsar ej vid medeltida skytte. Dessa måste fräsas/sågas direkt i skaftet och förstärkas med en lindning vid basen. Lite mera pyssel där alltså. Läs mera om selfnock.


Märkning

pil-markning

Skall tolkas som: Bexander BK Fiskgjusen, spine för en båge på 70-75 pund, skaftvikt 30 gram, pil nr sex.

Innan ytbehandlingen märker man pilarna (dvs betsar du dem mörka görs märkningen efter ytbehandlingen). Förutom tävlingskraven på eget namn och klubb eller åtminstånde intialerna så rekommenderar vi en ytterligare märkning.

Numrera pilarna. Risken är tyvärr inte försumbar att någon pil ger en avvikande träffbild och då blir det så mycket enklare att hålla koll på den pilen. Även pilens vikt och spine är trevligt att ha nerskrivet där det är mest intressant: På pilen.


Ytbehandling mot fukt

pil-doppa

 
Pillackering Foto Cecilia Bexander

Träskaften måste skyddas mot fukt. Annars riskerar man att skaften drar åt sig fukt och slår sig. Vattenbaserad golvlack rekommenderas av två skäl.

- den avger ingen elak lukt när den torkar
- samt om den spädes ut 2 gånger så kan man lätt få tunna jämna lager utan intorkade "gardiner"

Det är enklare att doppa pilarna än att måla med pensel. Fast givetvis fungerar pensel bra det med.

pil-tratt


Ett pildopprör kan göras av ett sk elrör med en kork i botten. Denna har även smältlim runt korken som en extra tätning.

När pilen doppas så stiger nivån i röret. Därför behövs ett överfyllnadsskydd. Kan göras av en tratt eller en avskuren hals på en PET-flaska. Tätas med tex smältlim.


Torkställ


pil-hallare

Torkställ Foto Cecilia Bexander

Man tar en smal plastslang med en kort spik igenom. (Sen får den jobba som tavelspik när pilarna torkat). Denna träs på pilnocken och pilarna kan då hängas i ett nät med en tidning under för att torka.

Under intrimning av nya pilar så sköts olika träskaftsvarianter med och utan fjädrar.

Normalt lackas hela pilen innan man limmar på fjädrarna. I det här fallet får kompletteringsmålning ske med pensel i efterhand. Rekommenderas två till tre lager med utspädd lack. Man får ett visst slitage av lacken i den del av pilen som går in i butten.

pil-torkstall

Just det här torkstället började sitt liv med att vara en kompostbehållare med väggar av trådnät.


Ytbehandling för syns skull

070524-klyven 

Svarta pilar träffar bäst! Eller...

Om man vill ge pilarna en färg man tycker är snygg så kan man betsa dem INNAN man lackar dem. Det gör man på samma sätt som vid lackeringen. Väljer man att betsa så tillkommer alltså ett arbetsmoment och tillhörande torktid.


Jämförelse trä och aluminium

Arbete Trä Aluminium Enklast
Skaft köp grupperade köp din dimension
bara vissa affärer har bra trä, knapp vinst alu
Spets pennvässa, limma gänginsats med smältlim
lika
Nock pennvässa, limma bara trycka in eller limma fast
knapp vinst alu
Fjädrar limma med hjälp av en jigg limma med hjälp av en jigg
lika
Yta måla torka och igen färdiga
stor vinst med alu


Slutsats: Inte så knepigt alls med träpil om du kan köpa skaft med samma vikt och spine. Den stora skillnaden i arbete är att man åker på att göra ytbehandlingen själv.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 23:44 Skribent: Roland Bexander

Postadress:
BK Fiskgjusen - Bågskytte
Jan Liljegren, Gamla Vägen 3
13431 Gustavsberg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link