Hoppa till sidans innehåll

Tips och tankar om olika tävlingar.


Lite tips om danska ”hygge” turneringar 2013 från Beson.

 

Våren börjar så smått anlända och det är dags att planera sommarens tävlingskalender. Här är några tips om tre riktigt trevliga tävlingar hos våra ”danske petanque-venner”. Ingen av tävlingarna kräver licens.


1 maj ”Forårsstævne” i Hillerød

I Sverige anordnas som bekant knappast några singel-tävlingar vilket vi som gillar den tävlingsformen verkligen beklagar. Men i Hillerød DK spelas en trevlig turnering. På centervængets petanquebanor under Tommy Märcher ledning spelas 6 matcher (+ final) med max 32 lag efter schweizersystemet. Detta är en populär tävling som snabbt blir fulltecknad och där man t o m får upprätta väntelista, så anmäl dig i tid. Detta är (som de andra tävlingstipsen) ingen tävling som står i DPFs tävlingskalender då man inte utdelar rankingpoäng och därmed licensfri med allt det betyder av dansk petanquekultur.
Resan Helsingør-Hillerød är inga problem med tåg (lille- nord) med det är en bra bit från stn. till banorna. Är man 4-5 som delar en taxa är priset väl OK. Spelet kostar 60 Dkr. och börjar 9:30. Priser till dom 10 första.

Betyg *** (transporten till banorna)

  

i maj Helsingør Open (dubbel)

En riktigt go hyggeturnering som spelas på fotbollsplanen bakom Helsingørs idrottshall. Spelas på öppna banor ”unden snor”. Har spelats som 5 matcher med fri lottning + final. (Tror det blir samma i år)

Generöst prisbord med många sponsorpriser och bra prispengar till segrande lag. (fråga Lasse Pipa) Allt kan köpas vid serveringen på banan, dock inte mat som köps i idrottshallen. Ingen klassindelning, så i en match kan du möta en åttaåring och i nästa ett par som över åttio. Där har många lag underskattat motståndet, med känt resultat.

Betyg****

 
i aug Hornbæck Open dubbel-trippel

Tyvärr kolliderar denna lilla gemytliga tävling i år med vår egen Kärnan Cup men jag omnämner den ändå som ett framtida mål ifall tävlingsdatum inte sammanfaller i fortsättningen. En lättillgänglig tävling med stort smil och hög ”hyggefaktor”

 

i aug Espergærde Open (dubbel) 

København Open spelas d. 24-25 aug. Den tävlingen känner de flesta till. Men som ett litet alternativ, där du slipper helpackade svenska elitspelare, rekommenderar jag en trevlig tävling i Espergærde, ca 5 km från Helsingør. Spelas på anlagda petanquebanor och brukar locka 30-40 lag. 5 matcher monrad, brukar det vara.

Ingen klassindelning och lika god stämning både på och framförallt utanför banorna där man sitter i gröngräset ”og spiser 3 hånd-mader og en grøn” Maten måste beställas i samband med anmälan.

Som vanligt generösa priser. Den enda nackdelen är väl transporten dit, om man inte tar bilen över på färjan. Är man 5 i bilen är väl priset ok per näsa. Annars cyklar vi dit. En underbar färd längst Öresund via fashionabla Strandvejen.  Annars kan man ta tåget, men det blir en liten bit att gå.

Betyg*** (transporten dit.) Annars ****


i sep Nordsjælland Open (dubbel)
i sep Nordsjælland Open (trippel)

Detta får ni inte missa! En fullt professionellt genomförd tävling från start till prisbord. Jørgen Timman & co har verkligen fått ”sving i det hele”. Tävlingen spelas i två klasser. De seje og de brede.

Man blir alltså indelad i en ”elit” klass eller en ”bredd” klass oavsett ålder eller kön. Allt baseras på tidigare resultat efter en viss mall. De bästa öppna och veteranerna spelar i en grupp, och de som inte har några speciella meriter spelar i en annan grupp.

Då skall vi inte tala om prisbordet. Eller, det skall vi nog göra. Ifjol tog det över en halvtimma innan priserna var fördelade. Tävlingen spelas efter schweizersystemet, dvs. ett modifierat monradspel, och med final vid fastställd tidpunkt. Alla som spelat under dagen stannar kvar och ser på finalen och det är en helt underbar dansk stämning runt finalbanorna.

Allt i dryck, pølser och grillat finns köpa vid banan. Frokost (lunch) måste beställas vid anmälan men morgenmad ingår i priset. Startavg. Ca 60dkr/pp) Att resa dit är enkelt. Från Helsingør till Fredensborg åker man tåg 20min.(Lille nord) Sedan är det ca 400 met. till banorna.

Betyg*****

 

Uppdaterad: 26 APR 2018 14:41 Skribent: Arne Bengtsson

  

Postadress:
BK Kärnan - Boule
Lennart Rasmusson, Köpmansgatan 18
26338 Höganäs

Kontakt:
Tel: 0703602025
E-post: This is a mailto link

Se all info