Hoppa till sidans innehåll

Historien om BK Kross


ÅSBK_1942

Det var så det började

1935 träffades 4 grabbar på dåvarande Cityhallen, belägen på Bryggargatan i Stockholm, för att spela kägel. En av grabbarna hette Nils Ås, i vilkens namn också banorna tecknades. Bowlingen gick en snabb frammarsch till mötes, vilket i sin tur ledde till att det 1936 rådde allmän brist på lediga banor i Stockholm. De få hallar som då fanns att tillgå valde, i detta läge, att prioritera klubbverksamheten. Eftersom bowlingintresset kvarstod bland Nils Ås och c/o så bildade de helt enkelt en klubb för att kunna fortsätta med sin älskade bowling.

Det blev naturligt att kalla klubben Ås och man deltog med hyfsad framgång i den s.k. Söderligan, som spelades på Mosebacke-kägelbana.1940 bytte Ås BK hall och Söderhallen (Mariatorget) blev den nya adressen. 2 år senare hade medlemsantalet vuxit så man kunde bilda ett 8-mannalag. Ås BK anslöt sig då till RF i syfte att få spela i det ”riktiga” seriespelet. Det började inte bra alls. RF godkände inte klubbnamnet Ås, vilket fick till följd att klubbnamnet ändrades till ”Å” och ”ESS” vilket ledde till ÅESS.

Vid krigsslutet, 1945, tecknade ÅESS det första bankontraktet med Sveahallen. I över 50 år blev ÅESS Sveahallen trogen!! Där ligger tyngdpunkten på ÅESS historia, som vi tillsvidare lämnar därhän. Senare delen av 1980-talet blev kännbar för många bowlingklubbar i Stockholms - området. Tillflödet av nya spelare stangerade och nyrekryteringen blev ett bekymmer för många klubbar eftersom många nya spelare nöjde sig med att bowla med företaget över ett glas öl. Flera välkända klubbar tvingdes vid den här tidpunkten att lägga ned sin verksamhet. Problemet drabbade också ÅESS, fast här försökte man hitta lösningar. Slutresultatet av dessa funderingar blev att de bägge Svea-klubbarna BK Kryss och BK ÅESS gick samman i BK KRYSS/ ÅESS till säsongen 1990/91.

BK Kryss var en gammal anrik klubb som grundades redan på 1920-talet och många av deras medlemmar var till åren komna. Endast 2-3 man från Kryss kom med i sammanslagningen, som naturligt fick mycket av ÅESS-prägel över sig. Ganska snart visade det sig också att även den nya klubben hade svårt att få ihop ett 8-manna lag till serie – matcherna. Vi hankade oss fram och till säsongen 1999/2000 gjordes en nysatsning med namnbyte till BK Kross och en flytt till Sundbyberg. Vi fick ett mycket trevligt bemötande i vår nya hemmahall och vi stortrivs varenda dag vi har förmånen att besöka hallen. På tisdagar,kl.18.00-19.00, tränar vi, världens trevligaste klubb i världens trevligaste miljö, inte dumt va´. Titta ned vet ja´.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:39 Skribent: Rune Hellberg

Postadress:
BK Kross - Bowling
Georg Carlsson, Mjölnerbacken 13
17448 Sundbyberg

Kontakt:
Tel: 0768606560
E-post: This is a mailto link

Se all info