Hoppa till sidans innehåll

Historik


 

BK Mas

Ett stycke nutidshistoria

Borlänge var först i Dalarna med en bowlinghall. Detta var ingen vanlig bowlinghall kan man säga. Den tillhörde Dornnarvets järnverk och var främst avsedd för anställda. Den hade endast 4 banor och ingen automatisk resning utan spelarna fick resa käglorna själva. Första klubben i Borlänge blev just Domnarvets Bowlingklubb, DBK, bildad 4 november 1946. En riktig bowlinghall kom ca 1964-65 då Maserhallen blev färdigbyggd. Då började det bildas fler klubbar i Borlänge och det blev lättare att spela.

 

Spelsäsongen 1965-66 skulle ett av Borlänges bowlinglag spela  en bortamatch i Köping, och de 8 bästa spelarna med de bästa resultaten vid sista träningen inför matchen skulle, enligt lag­ansvarig, vara direktkvalificerade att delta i bortamatchen.

Två av de spelare som direktkvalificerade sig blev, av anledning som än i dag är okänd, ändå inte uttagna till laget, och tanken föddes till att bilda ytterligare en bowlingklubb i Borlänge.

 

BK MAS - som klubben så småningom skulle komma att heta - hade därmed tagit sina första stapplande steg.

 

Calle Mårtensson och Roland Larsson, båda medlemmar i DBS, blev, med Kalle Mårtensson som den mest entusiastiske, de som tog de första kontakterna, och på ett tidigt stadium involverades Ragnar Carlsson, då medlem i DBK, i planerna. Även Bernt Eriksson, relativt ny medlem i DBK, hade tidigt anmält intresse att bli med i en ny klubb, och så snart det stod klart att tillräckligt intresse fanns, kallades till ett möte våren 1966 i Maserhallen i Borlänge.

Grundarna av BK Mas hade olika yrken:

  • Ett par brukstjänstemän på Domnarvets Järnverk
  • En bilforsäljare
  • En kontorist och taxichauffor
  • En banktjänsteman

BK MAS var ett faktum, och klubbens första styrelse kom att utgöras av

  • Bernt Eriksson         Ordförande
  • Kjell Olsson             Vice ordförande
  • Roland Larsson        Kassör
  • Ragnar Carlsson       Sekreterare
  • Carl Mårtensson      Lagledare

 

Styrelsesuppleanter blev Lars-GöranThunell och Oskar Haglind, båda anställda i bowlinghallen som mekaniker resp. hallföreståndare. Till revisorer utsågs Rolf Schönning och Yngve Ahl.

Redan vid det första mötet fick klubben så många medlemmar att anmälan till seriespel kunde beslutas för såväl ett representationslag som för ett reservlag. BK MAS spelade således seriespel för första gången säsongen 1966-67, som tillika blev klubbens första

 

Alla var de mellan 25-30 år förutom en som var i 50-årsåldern. Sportens historiska ursprung som rikemans- och gubbsport kan alltså inte alls spåras här. Bowlingen hade därmed, åtminstone i Sverige, tidigare än golfen utvecklats från att vara en sport for ett fåtal "snobbar" till att bli en mer allmän sysselsättning. Idag har båda sporterna många utövare världen över även om folkligheten bland annat varierar med den allmänna levnadsstandarden i o lika länder.

 

Stadgar

Klubbens första stadgar antogs vid årsmöte den 12 maj 1966. Stadgarna upptog mest formella frågor som verksamhetsår och vilka frågor som skulle behandlas på årsmöten. Av stadgarna framgick inget speciellt syfte förutom att utöva bowling. Enligt förste ordföranden var syftet att möjliggöra för de som så önskade att ägna sig åt sporten bowling, även på tävlingsnivå. Innan klubben bildades hade man svårt att få tider för spel i den då befintliga bowlinghallen.

 

Specifikt sade stadgarna att: "Styrelsen skall verka för klubbens framåtskridande och att tillvarataga dess intressen." I detta måste också ha ingått även sportsliga och ekonomiska målsättningar även om dessa naturligtvis inte nämndes i detalj i stadgarna.

I stadgarna hänvisades också, som brukligt är, till SBFs stadgar och föreskrifter.

I den skrift som utgavs i samband med 25-årsjubileet 1991 sägs bland annat: "En av anledningarna att BK MAS bildades 1966, var att man ville ha en klubb där kamratskapet var viktigare än resultatmässiga framgångar."

 

 

Kamratanda.

En av anledningarna att BK MAS bildades 1966, var att man ville ha en klubb där kamratskapet var viktigare än resultatmässiga fram­gångar. I och för sig kan ingen "sticka under stol med” att sports­liga framgångar stimulerar och gör sporten man sysslar med roligare. Å andra sidan kan sportsliga framgångar aldrig bli mer värdefulla än det kamratskap och den gemenskap som kan utvecklas i en klubb där omtanken om en klubbkompis går före mycket annat här i livet. Alla som deltar i en sportslig aktivitet gör alltid sitt bästa efter sin förmåga. Alla gånger räcker inte det till seger, men i BK Mas be­höver ingen någonsin känna sig utpekad för ett nederlag eller en förlust. Alla kan ju av och till ha en dag då saker och ting inte stämmer eller fungerar på ett sätt man inte räknat med.

Om ledstjärnan under de gångna 25 åren varit kamratskapet, så hoppas jag att detta kamratskap under de kommande åren minst kan bestå, helst utvecklas, för att klubben år 2016 skall kunna fira ett 50­ årsjubileum där även de sportsliga framgångarna, som ett resul­tat av kamratandan, kan summeras.

 

Rolf Shönning

Uppdaterad: 31 OKT 2008 16:47 Skribent: Per-Olov Granberg

 

Logo

 SISU 

Postadress:
BK Mas - Bowling
Mats Männikkö, Bondegatan 6A
78441 Borlänge

Kontakt:
Tel: 0730881057
E-post: This is a mailto link

Se all info