Hoppa till sidans innehåll

Krönika- Vem bestämmer vem som förtjänar?


Vem bestämmer vem som förtjänar?

 

När denna krönika börjar skrivas har precis det svenska herrlandslaget i fotboll säkrat biljetten till Fotbolls VM 2018.

Givetvis blir man som svensk glad i själen av detta, men samtidigt börjar tankarna komma till mig & man börjar reflektera över alla citat i normal-media & social-media.

För vem utanför de svenska gränserna vill hellre se Sverige i ett VM istället för Italien? Att Italien, denna stormakt i fotboll, med sitt kulturarv, med sin historia & med de fantastiska spelarna ska missa VM känns långsökt, men samtidigt är det just nu verklighet.

 

Men det är just åsikterna som jag tycker är den riktigt intressanta delen i detta. För vad är egentligen en ”skräll-seger” & varför vill man som utomstående hellre se det ena laget före det andra?

Ordet *Välförtjänt är slitet men jag tycker vi tar fram det, dammar av det & dissekerar det.

För just *Välförtjänt är precis vad jag tycker våra gula & blå fotbollskillar är, de förtjänar verkligen att vara i VM på det mest rättvisa sätt man kan göra det som idrottslag.

De har bevisligen varit bättre än ett ”bättre” lag. De har gjort upp med en ”bättre” motståndare, på samma premisser, på samma plan, med lika många i varje lag & med samma domare.

 

Vad har då detta med det röda bowlinglaget från norra Stockholm att göra?

Bollen är rund brukar man ju säga, precis som kloten vi kastar över parketten, men för oss kan man knappast snacka om några tursegrar eller förluster mot ”bättre” eller ”sämre” lag.

Denna säsongen har vi verkligen bevisat att vi inte räds några motståndare, vi står upp & är starka i varje match, vi visar heder & kärlek till både föreningen & idrotten.

Det känns som det definierar oss som förening & i förlängningen oss som individer, vi viker oss inte oavsett vilka som står på andra sidan.

 

Det är säkerligen flera av er som under tiden ni läst denna krönika ägnat tidernas största ”Underdog-Victory” en tanke. Givetvis tänker jag på USA vs. U.S.S.R i Lake Placid 1980.

Man kan prata om just den där matchen i timmar & hur dessa amerikanska hockeyspelare förevigades i historieböckerna. Men jag tänkte nu dedikera en stund till en av de tre, iaf enligt mig, största idrottsledarna i historien, Herb Brooks. Om jag känner mig själv rätt lär nog de andra två jag tänker på dyka upp i framtida krönikor, så håll till godo tills dess.

Men åter till Brooks, denna hjälte av episka mått. För hur många var det egentligen som tyckte att USA förtjänade det där OS guldet?

 

Givetvis är svaret många, extremt många. Sovjet med resterade östblock i släptåg må ha varit många, men knappast fler än resterade hockey-tittande människor på jorden.

Här kan man givetvis också blanda in politiska ideologier, men det tänker jag aldrig göra. Sport är sport & politik är politik, precis som snus är snus & strunt är strunt. Idrott & politik hör inte ihop.

Men vad var det då som var så fantastiskt med den gode Herb Brooks. Vad gjorde han som ingen annan gjort?

Jo, han fick sitt lag att tro på sig själva. Tro på att de kunde vinna över idrottshistoriens mest överlägsna lag alla kategorier. Det är något bara de riktigt stora ledarna klarar av.

 

Som person är jag inte i närheten av herr Brooks storhet. Men vi delar en sak, för jag tror på oss på precis samma sätt som han trodde på sitt USA.

Jag tror att vi i BK Rudbeck kommer att spela i Divison 2 nästa säsong. Eller tror kanske är fel ord, jag är övertygad.

Men ingenting kommer gratis, det gjorde det inte för USA 1980 eller Sverige 2017 & det kommer det inte göra för BK Rudbeck 2018 heller.

Vi måste försätta kriga, fortsätta visa karaktär & fortsätta tro på oss själva. 

Dessutom ska ingen i hela världen kunna säga till oss att vi inte förtjänar platsen i Division 2, för vi vet att det bästa laget är det som tar sig dit, oavsett vilket som är det ”bättre” laget.

 

Over & Out!

// En troende Sportchef

#forzarött

Uppdaterad: 17 NOV 2017 21:58 Skribent: Henrik Hedlycke
Epost: Adressen Gömd

Bowlingklubben Rudbeck

Postadress:
BK Rudbeck - Bowling
Mikael Ekstrand, Stora Skogtorp 2
18433 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info