Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Krönika_Garage eller tuba orkester?


Denna krönika ska handla om ett ämne som jag älskar att prata om men samtidigt hatar att diskutera.

För enligt mig är det verkligen ledsamt vilken inställning vissa har inför ämnet oljeprofiler.
Personligen är jag långt ifrån expert på ämnet och jag kommer aldrig utge mig för att vara det. Den här krönikan kommer därför inte att handla så mycket om oljeprofiler i sak utan mer om åsikterna rörande oljeprofilerna. Ska jag vara ärlig tycker jag faktiskt åsikterna är mer fascinerande än själva oljeprofilerna.

För var och varannan dag när man är nere i kägelpalatsen så möts man av åsikter kastade från höger till vänster. Argument som byggts ur en tveksam visshet böjs till bristningsgränsen. Spott, spä och elände formas till ett enda stort trassel av åsikter som är i stort sett omöjliga att bena ut.

Jag vill redan här stanna upp ett litet ögonblick och göra ett ack så viktigt förtydligande. Denna krönika ligger som ni garanterat märkt vid det här laget upplagd på BK Rudbeck’s hemsida. Men detta är till 100% mina personliga åsikter och ingenting som på något sätt ska belastas föreningen eller andra medlemmar av föreningen. Där med basta!

 

Nu tänke jag fortsätta med min syn på hela diskussionen, så vi reder ut den saken direkt.

Tanken är att skriva denna krönika i en positiv tonart även om det kommer att bli svårt, ja kanske omöjligt. Men detta ska inte bli en sammansättning stavelser fyllda av eländigt beklagande utan jag ska verkligen göra allt jag kan för att försöka förmedla min positiva inställning till oljeprofiler.

För min övertygelse är att de olika oljeprofilerna är det bästa som har hänt vår idrott sedan den automatiska kägelresningen.

Oljeprofilerna har verkligen tillfört ytterligare en dimension till sporten vi alla älskar. De har skapat en variabel som ger dig som spelare nya utmaningar och tvingar fram nya lärdomar.

Det trista är bara att vissa inte verkar vilja förstå detta.

 

Handen på hjärtat, detta kan komma som en överraskning för vissa, men resultatet beror inte på oljeprofilen, det beror på dig som spelare.

Är det lätt, ja då har självklart även alla dina motspelare och medspelare det lätt. Är det svårt så gäller samma sak fast tvärt om. En enkel matematik.

Ett vanligt argument man hör är att bowling ”ska vara roligt” och med det tappar samtliga brukare av detta tafatta påstående min respekt. Bowling är enligt mig en otroligt rolig idrott, just tack vare att det ibland är lättspelat och ibland svårspelat. Hur roligt hade det varit om alla bowlare i hela Sverige enbart spelade på en och samma oljeprofil? Snacka om att intresset skulle vattnas ur sporten på nolltid.

Sen kan jag absolut hålla med om att olika oljeprofiler fungerar olika bra i olika bowlinghallar. Det finns ju mer till saken än de direktiv man knappar in i oljemaskinen så som topografi, luftfuktighet, temperatur och annat man har allmänt dålig koll på. Men vi lämnar dem sakerna här för denna gång och går tillbaka till åsikterna rörande oljeprofiler.

 

Däremot är just fokuset på oljeprofiler något som också kan gå till överdrift.

Det är så tråkigt och höra en annan typ av argument av samlingen bowlare som helt snöat in sig på ämnet.

Filosofin att deras höga eller låga resultat helt beror på oljeprofilen. Kort sagt, har man spelat bra beror det på den lätta oljeprofilen och har man spelat dåligt beror det på den svåra oljeprofilen.

Hur tänker man här? Har man spelat bra så har man väll spelat bra, oavsett oljeprofil? 750 poäng på fyra serier kan ju vara fantastiskt bra och helt uruselt, det är ju bara att lyfta på blicken och kolla dig runt. Vad har de andra för resultat som spelar just där och då där du spelar?

 

Hur gör man det mesta av ämnet oljeprofiler och hur skapar man fördelar för sin klubb?

Min högst personliga åsikt är att man ska vara tydlig i sin kommunikation, öppen för att lära sig och bena ut vilken vision man har för klubben.

Klubbledning kan exempelvis fråga bowlinghallens personal om vad de tror och tycker eller så kan man hyra in kompetenta personer utifrån som kan förklara och lära ut om oljeprofiler. Det brukar inte kosta så mycket och dem gångerna vår klubb har gjort det så har det varit väldigt intressant och lärorikt.

Eller så kan man göra något som är extremt underskattat. Man kan träna på olika oljeprofiler, gärna då de svåra varianterna.

Här har varje förening ett stort ansvar. Har man exempelvis valt en svår profil i sin hemmahall så ska man absolut inte luta sig tillbaka och tro att man kommer vinna varje match per automatik, det krävs hårt arbete och slit innan resultaten kommer.

Eller så kan man välja den andra vägen. Att ha en lätt hemmaprofil. Fördelen här är ju just att man inte behöver träna så mycket för att få höga resultat (vilket enligt vissa är det absolut viktigaste), men man ska nog vara beredd på att få stryk av lag som tränar mer än en själv oavsett hur höga resultat man själv har. För att inte nämna bortamatcherna på de svåra oljeprofilerna som då kan bli rena skärselden när man inte är van vid utmaningen dessa ger en.

 

Som ni märker finns det massor av olika sett att se på detta och jag kan absolut inte påstå att jag med 100% säkerhet vet om det är bättre att ha en lätt eller svår oljeprofil på hemmaplan.

Men detta har jag däremot lärt mig. Man måste träna på och man måste lära sig de olika oljeprofilerna för att bli bättre på bowling. Sätter man sig ner, gnäller och ger upp så skapar man bara större problem för sig själv. Hur ska man då bli en bättre bowlare eller hur ska föreningen då kunna utvecklas sportsligt?

Enligt mig handlar valet av oljeprofil och dess svårghetsgrad mer om ambition än någonting annat. Är man en ambitiös förening så ser man till att hitta en utmanande oljeprofil, man ser till att ge sin förenings medlemmar möjligheter att lära sig denna och där med växa tillsammans som bowlare.

Däremot måste jag säga följande. Har man ingen uttalad ambitionsnivå för föreningen så ska man nog sätta sig ner och skriva ner en sådan innan man börjar diskutera oljeprofiler vitt och brett.

 

Jag hoppas att detta blir mitt sista inlägg i denna debatt. Vår hemmahall vet vår åsikt, vår förenings medlemmar vet vår vision och våra killar och tjejer ska ha de bästa förutsättningarna för att bli bättre bowlare. Svårare än så är det inte.

Uppdaterad: 20 OKT 2018 23:50 Skribent: Henrik Hedlycke
Epost: Adressen Gömd

Bowlingklubben Rudbeck

Postadress:
BK Rudbeck - Bowling
Mikael Ekstrand, Stora Skogtorp 2
18433 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info