Hoppa till sidans innehåll

Krönika: Ett sämre lag?


Vi blickar tillbaka. När sommarbrevet landade i brevlådorna hos Rudbeckarna förmedlades säsongens målsättning för båda våra lag.

Målsättningen var lika glasklar som tuff. Vi skulle klara oss kvar i Division 2 med A-laget och vi skulle komma topp två i tabellen och därmed säkra uppflyttning i Stockholmsserien med B-laget.

En ganska tuff målsättning med tanke på att det var första säsongen på länge i division 2 plus att B-laget var ett för säsongen nystartat 8-mannalag.

 

Denna krönika är tänkt att handla om A-lagets kval men vi måste börja nämna B-laget fantastiskt fina säsong. Visserligen klarades inte riktigt målsättningen med att komma topp två i tabellen då vi blev trea men insatsen är ändå fullt i linje med målsättningen. Aftonbladet och Åkeshov råkade visst bli lite väl tuffa inget mer med det. Men min övertygelse är att det kommer röras om bland lagen i seriesystemet så jag tror starkt på uppflyttning ändå, vilket vi förtjänar. Mycket roligt och se alla dessa fantastiskt fina insatser under säsongen. Vilka stora steg i utveckligen många spelare har tagit.

 

 

Nu till A-lagets jakt på målsättningen.

Ni kanske kände annorlunda men jag började ställa in mig på att vi skulle få kvala oss kvar redan när jag såg serieindelningen då det i vår grupp hamnade tre lag från Division 1 och tre lag från Division 3.

Det visade sig mycket riktigt vara stor skillnad över seriens gång på lagen från de olika divisionerna även om vi var nära lagen från den högre divisionen i ett par enskilda matcher. 

Nu säkrade vi inte vår kvalplats helt utan dramatik som det kanske verkar. I sista omgången förlorade vi tyvärr mot Sigma vilket gav Kings Pin den gyllene chansen att snuva oss på konfekten, men som tur var lyckades dem inte i sista serien i sin match. Annars hade det varit respass till Division 3 direkt för vårt röda gäng.

Men vi fixade kvalplatsen, det var det viktiga. Så efter drygt en veckas ivrigt väntande fick vi kvalförutsättningarna av förbundet. Första kvalhelgen skulle spelas mot BK Rullarna i Tyresö och om vi vann där så väntade ett avgörande kval mot Tyresö BK på en plats som skulle bestämmas senare.

 

Dags för kvalhelg nummer ett och rackarns så laddade vår förening var!

Resan från norrort till söderort gjordes som favoriter. En vinst mot BK Rullarna var kravbilden, resten var ett misslyckande, det kände alla utan att vi för den delen pratade speciellt mycket om det. Vi skulle gå ut och visa skillnaden mellan Division 2 och Division 3, den senare där Rullarna spelade denna säsong. Innan matchen fick varje spelare ventilera sina tankar och snabbt stod det klart att vi bara skulle gå ut och köra utan oro eftersom vi kändes som ett bättre lag, men med ett enda undantag från det normala. Idrottsoraklet från Vårby tillika dagens Teamleader, Mikael Ekstrand, tog fram det genialiska draget att vi skulle försöka hålla oss lite lugna i början och sen öka intensiteten med motiveringen att det skulle bli en lång dag, då är det inte bra att gå ut för hårt och kanske gå in i väggen.

Alla ni som varit på en av våra matcher vet precis vad han pratade om. För er andra kan jag säga att BK Rudbeck är ett mycket högintensivt lag som ytterst sällan förlorar ”skrik och gap-matchen i matchen”

Hur det hade gått utan den strategin vågar jag inte svara på, men vi var ett extremt laddat lag innan matchen som tack vare detta nu la band på sig själva och samlade sig lite extra.

Hur gick det då? Jo tack, vi städa undan dem hyfsat komfortabelt. Första matchen slutade 13-2 till oss och där va höjdpunkten den mycket fina andraserien där vi vann diffen med 310p. Det vart liksom aldrig jämt.

Men i andra matchen vart det lite tuffare då Rullarna spelade upp sig. Inför sista serien stod det 8-7 i vår fördel men då växlade vi upp, milt utryckt. Med massiva 1673p med Burmans 269p i spetsen körde vi över dem fullständigt i sista serien. Så trots att matchens två bästa spelare spelade i motståndarlaget så är vi så mycket bredare som lag. Resultatet blev tillslut 13-7.

 

Redan direkt efter att sista kulan var kastad så började vi ladda inför det helt avgörande kvalet mot BK Tyresö på en då ännu okänd ort. Det va precis som att vända blad, snart hörde man surret komma smygande, surret om kommande helgs utmaning. Rudbeckarna kändes som hungriga vargar på jakt efter sitt byte, vargar som precis fått vittring.

 

Svenska Bowlingförbundet väljer som bekant spelplats för dessa kval. Men jag skulle frånskilja alla läsare sanningen om jag här med inte delgav våra stora förhoppningar om att kvalet skulle spelas i vår andra hemmahall på Kungsholmen. Den med sin trivsamma personal och genuina historia som Rudbeckare visat sig trivas enormt bra i. Rent geografiskt en bra plats kan också tyckas, men sådan tur kunde vi väll knappast ha?

Svaret är nej, sån tur hade vi inte. Spelplats blev istället Södertälje Bowlinghall. En på intet sätt dålig bowlinghall utan snarare tvärt om, men däremot ganska okänd för oss.

 

Nu skulle det hela avgöras, kvalet om platsen i Division 2 nästa säsong. Tyresö BK som vi hade två förluster mot i seriespelet ingav såklart en del respekt. Hur dem kände vet jag inte, antagligen som favoriter men jag tror inte dem underskattade oss, eller?

Efter den obligatoriska samligen där vi ventilerade våra känslor så pratade vi återigen om att ta det lugnt i början och låta intensiteten växa efter hand. Vi va ju övertygade om att detta kval skulle ju bli ett tuffare än det mot BK Rullarna.

I första matchen börjar vi riktigt bra! Banorna är svårspelade, mycket snabbare än vad vi är vana vid men vi löser det mycket bättre än Tyresö, det syns lång väg.

Däremot spelar dem betydligt bättre i andra serien och vänder tillbaka på siffrorna. 5-5 efter två spelade serier och vi tar en snabb samling.

Vi snackar om att släppa krampen och spela lite enklare, täcka varje ruta, nöta ner dem och öka intensiteten.

I tredje serien sitter allt för oss igen. Tyresö tappar ganska drastiskt och det i kombination med Erik och Dylans intensiva kämpade som resulterar i att dem vinner sitt bord med 2 poäng är 5-0’an ett faktum. 10-5 in i sista och kanske är det här vi faller lite på eget grepp då vi öste på ordentligt med intensitet i serien. För i matchens sista serie är vi inte bra. Inte bra alls faktiskt. Men tack vare helgens gigant Linus i par med Ekstrand så lyckas dem knipa sitt bord och bärga poängen som krävdes för seger. Seger med 11-9, onödigt spännande.

 

Sådär, då va det bara en match kvar och oavgjort räcker för oss, då är vi klara.

Under den pause som kändes evighetslång mellan matcherna drack vi hemmagjord smootie, fick i oss vätska och socker, bara en sådan sak säger en del om vår ambitionsnivå.

Vi snackar om att ge allt i sista nu och bara gå ut på banorna och köra, att vi skulle våga spela avslappnat och samtidigt ha högsta fart.

Efter snacket var det precis som att trycka på en knapp, vi gick från lugna och samlade till hungriga vargar på en millisekund. Nu va intensiteten maximal!

Detta va inte Tyresö beredda på. Man kan dra liknelsen med att dem stod kvar på perongen när tåget gick om man vill vara elak, för det var så det kändes. Vi dundrade in enorma slagningar ivrigt påhejade av varandra och den tillresta publiken. Så när två serier va spelade va det hela avgjort. 1587p följt av 1611p betyder nästan 64-tempo och 10-0 till oss. Vi kunde packa ner grejerna igen, vi hade fixat det!

 

Vilken enorm styrka vi visade. Vår sjunde spelare var bättre än deras näst bästa, det tyder på skillnad i klass! Vi gör kort och gått säsongens bästa insats när det behövs som mest.

Hur smart uttalandet av den spelare i Tyresö som ”hatar att förlora mot ett sämre lag” kan man givetvis ifrågasätta, men jag väljer bara att se det som extra strössel på vår seger.

 

Nu börjar man verkligen längta efter att nästa säsong ska dra igång. För vart ska detta sluta någonstans egentligen?

Men fram tills dess, ha en underbar sommar Rudbeckare och ett stort tack för era insatser!

#forzarött

Uppdaterad: 06 JUN 2019 14:37 Skribent: Henrik Hedlycke
Epost: Adressen Gömd

Bowlingklubben Rudbeck

Postadress:
BK Rudbeck - Bowling
Mikael Ekstrand, Stora Skogtorp 2
18433 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info