Hoppa till sidans innehåll

Krönika: Klubbmästerskapet


Krönika; Klubbmästerskapet

Idag för exakt ett år sedan avgjordes BK Rudbeck’s senaste Klubbmästerskap. Ett år har passaret sedan dess, ett år som nog ingen där och då ens vågade föreställa sig.

Många har förlorat mycket i pandemin’s hårda och kalla grepp. Jag kan inte annat än att skicka mina varmaste sympatier till er som drabbats hälsomässigt eller där närstående har drabbats. Hälsan är det viktigaste vi har och så kommer det alltid att vara, vi får aldrig glömma bort att restriktionerna är en bra sak.

När styrelsen i BK Rudbeck beslutade om att flytta fram 2021 års Klubbmästerskap till hösten var det ett mycket enkelt beslut, inte bara för det tävlingsförbud som Svenska Bowlingförbundet har givit oss vilket i sig gjorde beslutet självklart. Utan även för att Klubbmästerskapet ska vara det finaste man kan vinna i vår förening och det är mycket viktigt att de sportsliga förutsättningarna är de rätta. Att försöka arrangera ett Klubbmästerskap där spelare inte kan vara med pga. hälsomässiga skäl hade bara gjort att tävlingen tappat i sin sportsliga betydelse, oavsett hur tävlingen i sig hade spelats.

När nästa Klubbmästerskap kommer att kunna spelas vet vi inte idag, men vi hoppas på i höst när säsongen startat. Exakt hur tävlingen kommer att spelas vet vi inte heller, utan det får utvärderas när vi vet förutsättningarna. Men att tävlingen ska fortsätta vara det största man kan vinna i föreningen, det är en sak vi kan lova alla.

Bilden ni ser högst upp är tio år gammal. Den är tagen på Klubbmästerskapet som spelades i Eskilstuna 2011. Många av er trodde säkert att bilden var tagen före en match med tanke på antalet spelare, men så är inte fallet.

Just den bilden kommer ifrån en tid när BK Rudbeck var en väldigt liten förening, när vi hade ett enda åttamannalag och dessutom fick kämpa för att skramla ihop spelare till det.

Många människor har en tendens att bli nostalgiska när de blickar tillbaka på gamla tider och få känslan av att allt var bättre förr. Men i vårt fall stämmer det definitivt inte.

I BK Rudbeck har så mycket blivit mycket bättre de senaste tio åren och idag är vi en starkare förening än vad vi någonsin tidigare varit vilket är enormt glädjande på alla sätt.

Idag är det otroligt tufft att vinna ett Klubbmästerskap, säkert hundra gånger tuffare än för 10 år sedan. BK Rudbeck har idag fler och bättre bowlare än vad det någonsin spelat i föreningen och klubbrekorden hade nog flygit all världens väg om vi bara hade kunnat spela matcher.

Med det vill jag även slå ett slag för alla som inte vinner eller har vunnit vårt Klubbmästerskap. Den briljanta idén med Blåbärs-KM, eller Hcp-KM som man kanske egentligen borde kalla det, som spelas parallellt har verkligen skapat en ny dimension till tävlingen som aldrig riktigt fanns där under många år. Vi kan bara tacka Michael Burman för det!

Glöm heller aldrig att det idag, i den stenhårda konkurrens som finns, är fantastiskt bra att komma topp tio, eller för den delen topp tjugo, beroende på vem man är. Så ett tips till alla när väl årets Klubbmästerskap ska spelas, ge er själva en sportslig målsättning och gör allt för att uppnå den.

Det har hänt en del med Klubbmästerskapet sen starten. Fram till 1984 spelades det bara åtta serier och då enbart på bortaplan. Från och med 1985 spelas Klubbmästerskapet över 16 serier och då både på hemmplan och bortaplan, men under många år i omvänd ordning mot idag.

En annan stor förändring var att tävlingen tidigare spelades på hösten och inte på våren. Denna förändring kom till efter ca. 30 år utan att jag på rak arm kan berätta exakt vilket år det var. Ett beslut som visat sig varit mycket lyckat då vi nu får spela Klubbmästerskapet när man som spelare bör vara som bäst efter nästan en hel säsong i kroppen.

Vi måste ju också ta en blick i backspegeln. De senaste 14 åren har vårt Klubbmästerskap bara haft två segrare, vilket i sig är ganska otroligt. 14 år är lång tid, mycket hinner hända på den tiden och framförallt så har ju så mycket hänt i vår förening.

Det faktum att Erik’s senaste fyra segrar har varit under förutsättningar där vi varit en större klubb med många bra bowlare gör att det imponerar stort medans de nio segrarna undertecknad har bärgat ska med handen på hjärtat erkännas ha varit under lite mildare konkurrens.

Hur länge firma Nilsson/Hedlycke ska kunna hålla liv i denna ”streak” låter jag vara osagt. Det har aldrig varit svårare att vinna ett Klubbmästerskap än nu, så oavsett kommer det krävas en fantastiskt bra insats av segraren.

Blickar man tillbaka ytterligare lite längre så kan man konstatera att en herre vid namn Kjell Johansson var väldigt duktig med många inteckningar under många år. En stor bedrift på den gamla goda tiden när kloten, banorna och tekniken var mer av ett hantverk utan de tekniska möjligheterna till analyser vi har idag.

En annan insats som verkligen fångar ens öga är Gerry Stendahls prestation. Då menar jag inte att vinna det första Klubbmästerskapet föreningen arrangerade utan det faktum att han vann 1973 och sedan igen 1998, hela 25 år mellan segrarna! Det är en otroligt stor bedrift som atlet, men också ett tydligt tecken på att bowling är en sport för alla människor i alla åldrar.

Vårt Klubbmästerskap har i alla tider även varit en plats där sociala band knyts och stärkts. Ett av de bästa inslagen är alla respekive som kommer med på resan för bortaspelet. Respektive som inte bara förgyllt bowlingspelandet från läktarplats utan även kvällens bankett.

Dessa känslomässiga och sociala band som idag blir lidande tack vare pandemin är något vi som förening ska fortsätta att skapa så snart denna eländiga tid är över.

BK Rudbeck ska vara en plats där vänner blir vänner, inte bara bowlingspelare.

Här hittar ni alla segrare genom tiderna <—klicka på länken

(vi jobbar kontinuerligt på att komplettera listan med medaljörer där det saknas)

#forzarött

Uppdaterad: 14 MAR 2021 23:23 Skribent: Henrik Hedlycke
Epost: Adressen Gömd

Bowlingklubben Rudbeck

Postadress:
BK Rudbeck - Bowling
Mikael Ekstrand, Stora Skogtorp 2
18433 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info