Hoppa till sidans innehåll
Foto:

Krönika: Motivation slår klass!


Motivation slår klass!

 

Nu med ett drygt dygn kvar till dess att seriespelet startar så börjar tankarna verkligen cirkulera runt i huvudet på en. Ni vet, de där tankarna om matchmomenten som får det att kittla i magen.

Tankar av ovisshet, tankar om strategier, spel-linjer, motståndets styrkor och banornas egenskaper. Alla dessa tankar svävar runt inom en och blir till vad som närmast kan liknas vid en härlig cocktail av känslor. Känslor som tyder på engagemang och glädje, men kanske framförallt en kärlek till sporten och föreningen.

 

Som ung och ivrig innebandyspelare så hade jag vid ett tillfälle i min karriär en mycket duktig och senare meriterad tränare som myntade utrycket Motivation slår klass.

Då, när jag fick höra det första gången reflekterade jag nog som de flesta 14-åringar, nämligen med känslan av att kriga, kämpa och spöa lag som på pappret var bättre än oss.

Men såhär många år senare inser jag att utrycket har växt för mig. Det symboliserar så mycket mer nu när man har sett mer av världen och har samlat på sig både bra och dåliga erfarenheter.

Motivation kan ju tolkas på olika sätt. Ett exempel är hur hårfin linjen mellan motivation och ambition är.

För vår föreningen måste vara en av de absolut mest ambitiösa i hela Stockholm. Jag menar, kolla på oss! Vi har ju infört en fysisk uppvärmning på seniornivå, när såg du det i en bowlinghall?

Men vi är givetvis ambitiösa på andra sätt också. Vi pratar om oljeprofiler, tränar extra, går kurser, hjälper varandra, satsar tid och energi för att bli så bra som möjligt.

Ur den ambitionsnivå vi har föds motivation, massor av motivation.

Men vad betyder det egentligen? Betyder det att motiverade människor kan få ut mer av sig själva än de människor som redan är duktiga? Betyder det att de som är motiverade att lära sig nya saker blir bättre än de som vet mest idag? Kanske betyder det att man med rätt tankesätt kan segra över vilken motståndare som helst, oavsett vad det gäller?

 

Tolkningarna blir många såklart. Vi är alla olika, vi läser olika saker ur olika ord, det är ju så människan är skapad.

Ska man försöka applicera detta på vår förening blir det ju därför svårt. Men jag tänkte ge det ett försök.

Många matcher denna säsong kommer vi inte att klassas som favoriter på förhand. Med tanke på att vi förra säsongen spelade i Division 3 och några av lagen i vår serie spelade i Division 1 gör detta att fåtalet utanför vår förening nog ger oss en chans att lyckas i matcherna mot just dem lagen.

Men en sak kan ingen ta ifrån oss. Nämligen vår tro på oss själva.

Det vi får göra i merparten av matcherna denna säsong är att slå ur underläge vilket i sig är raka motsatsen mot förra säsongens alla ”måste-matcher” på vårkanten.

Är det bättre eller sämre? Det beror nog på vem man frågar. Men chansen att få överraska positivt är alltid härlig att ha med sig, det kan nog ingen säga något om.

 

Jag hörde ett uttryck på sportradion härom dagen. Ett utryck som visserligen va taget ur en verklighet långt ifrån vår, men det var ändå ett sätt att förklara en mental ingångsvinkel på en match vilket gör det hela väldigt intressant. De pratade om en fotbollsliga där de påstod att ett lag hade en citat: budgeterad förlust.

Något sådant ska vi absolut inte ha! Vi kan vinna alla matcher. Det måste vara vår utgångspunkt inför alla matcher hela säsongen. Svårare än så är det inte.

Är vi tillräckligt motiverade och tillräckligt sugna på att vinna så kommer vi göra vårt absolut bästa i alla situationer. Match som träning, det spelar egentligen ingen roll.

Faktum kvarstår, det viktigaste i vår idrott är skrapa ihop fler poäng än motståndarna. Höga slagningar eller låga slagningar, det är sekundärt.

Så hela föreningen, båda lagen, alla spelare. Låt oss denna säsong se till att vi går av planen som vinnare, oavsett match.

Det är som en vis man en gång sa till mig. Det är dagarna som blir livet.

Det är exakt samma sak med bowlingen, det är matcherna som blir säsongen.

 

#forzarött

Uppdaterad: 14 SEP 2018 20:31 Skribent: Henrik Hedlycke
Epost: Adressen Gömd

Bowlingklubben Rudbeck

Postadress:
BK Rudbeck - Bowling
Mikael Ekstrand, Stora Skogtorp 2
18433 Åkersberga

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info