Hoppa till sidans innehåll

Historia


"Bohemernas klubb till Div. I - Allsvenskan..."
Av de i dagsläget ca dussintalet bowlingklubbar som är aktiva och verksamma i Karlstad, är det 3 som till åren är äldre än BK Taifun. Karlstad Bowlingklubb och BK Corona som bildades 1935 och BK Pollux år 1936.
Dock går Taifuns anor ett antal år längre tillbaka beroende på namnändring. Omkring 1931-32 startades en sällskapsklubb, bowlingklubben eller sällskapet Oden. Upphovsmän och andliga faddrar var dåvarande fängelsedirektör Einar Landtgren, frisörmästare John Karlsson och bryggeridisponent Erik Ternqvist, men namnet fick man använda rent internt inom korporations bowlingen, som då enligt uppgift bestod av 2-manna lag. Det fanns en annan klubb i landet som sysslade med andra sporter och som registrerat sig för namnet Oden. Man ändrade till Tingvalla, men det namnet blev inte långvarigt, Karlstads Idrottsplats fick det namnet redan 1918. Tingvalla fanns kvar ändå till 1938-39, men den 2 november 1937 beslöt man ta namnet BK TAIFUN, det var det ingen som gjorde anspråk på.
Landtgren & Co utökades med nya proselyter i den ännu i sin linda varande kägel- eller bowlingspelet. Många av stadens industri och affärsmän ägnade någon timme i veckan åt klotrullandets ädla konst. Klubben som hade det rätt så trögt i portgången blev hemvist åt några av dem. Einar Landtgren var en eldsjäl som samlade sina styrkor till de första trevande försöken i seriesammanhang. Tyvärr är mycket av de äldsta anteckningarna borta och Karlstad var ju den enda orten i Värmland som hade 4 bowlingbanor, så uppgifterna om vad som förekom är mycket knapphändiga.
Ska man vara riktigt noga, så är det egentligen bara två kvar som var etablerade. IF Götas bowlingsektion fanns visserligen redan 1932, men under början av 60-talet slog man sina påsar ihop med de bästa av Coronas spelare och bildade BS Almen. Som därigenom lyckades klara ett avancemang till Div. 1, men som man bara klarade en säsong. Corona nybildades med nya medlemmar och statuter.

Alltnog, BK Taifun, som under de första 10 åren hade svårt att bli accepterade, trots många individuella förmågor bland medlemmarna, vad hade nu detta med bowling att göra. En bohemaktig motions- och sällskapsklubb, där man träffades någon kväll i veckan, tränade någon timme, spelade korp- och Karlstadsserie någon timme och sen gick man kanske ut och åt en bit på något av stadens näringsställen. Man hade roligt, många historier som snappats upp förtäljer detta, man tog bowlingen för vad man ville ha det som, en stunds avkoppling i goda vänners lag. Kanske spirade den "Taifun- anda" som präglat klubben under årens lopp.
"Taifun", enligt uppslagsverk tyfon eller på engelska taifon, vilket betyder höststorm i ostasiatiska farvatten eller också enligt fabeln ett 100-hövdat vidunder med ögon av eldklot. Jag är inte säker, men något säger mig, kanske hade någon av de gamle på känn, att klubben trots mothugg och besvärligheter skulle komma att göra livet surt någon gång i framtiden för mer namnkunniga motståndare. Och det har faktiskt skett, dagsläget modernt spelande lagmedlemmar har både i 4- och 8- manna lag såväl som individuellt gått fram som höststormar på banorna och har, om man riktigt tittar efter "eld i blicken". Vi skall senare komma in på det.

Låt som Martin Ljung sa en gång- "kasta våra blickar bakåt" till att börja med. Sökandet i gamla handlingar har gett lite detaljer om klubbens individualister, tyvärr är många av den gamla stammen borta och kvar är blott några stycken om man får säga genuina "Taifuniter". Vi kan dock börja med att nämna det "första skedets" män, klubbens öden består kan man säga av tre periodiska skeden.
Man finner då namn utöver Landtgren som nämnts var pådrivaren och John Karlsson som inte blott blev nestorn inom bowlingen, han var verksam upp i 70-årsåldern och så sent som i mitten på 60-talet mycket intresserad av klubbens öden. Han hade dessutom haft goda framgångar på tävlings sidan i sin krafts dagar. Där fanns Gustaf Gröndahl, handlarna Torsten Mossberg B.A. Sjöman, John Albinz, Bruno Walters och tandläkaren Lasse Larsson. Sjöman knep förresten redan 1934 den ind. B- DM titeln och året innan hade en Taifun kvartett lagt sig till med en seger i B- DM för lag med 2 904 poäng, på den tiden ett bra resultat. Lasse Larsson var liksom "färgklicken" Torsten Andersson duktiga på banan, vilket deras 300 poäng på en bana vittnar om. 12 strajkar i en följd i tävling är inte så lätt att slå och det förekommer inte så ofta här i landet heller.

Erik "Blomman" Blomqvist kom in i klubben och han blev så småningom såväl administrativt och spelmässigt en stor tillgång för klubben. Med honom och några namn till kan man säga att andra skedet börjar. Av den tidens Taifuniter är bl.a. Bengt Lund och Arnold Johansson värda att nämnas, båda med fina framgångar tävlingsmässigt och de tillhör den lilla spillra som fortfarande deltar i klubbens sammankomster. Nils Bryntesson, "Blommans" kumpan i åtskilliga lag sammanhang, spelar numera ingenting, men var under 50- och 60-talet definitivt klubbens bäste individuellt sett. Elis Byhlin, Gölla Jonsson och Gustaf Hallberg var också trogna och hängivna lagspelare, men det skulle dröja ännu ett tag innan någon Taifunit härjade i toppen. Under Blomqvists tid kom också Ivar Berg, som fortfarande är "still going strong". Trots kommen långt över pensionsålder var han den som kämpade storstilat i seriesammanhang och många ungtuppar fick se sig utspelade. Ivar Berg kom längre fram att betyda mycket för klubben, även om han av någon anledning gick över till annan klubb.
Under den här tiden 1950- 60 förekom inte några direkta värvningar. KBK, Pollux och Corona dominerade och Taifuns roll i serie sammanhang hänvisades till de lägre divisionerna, många vet kanske vad den egentliga orsaken var och det är ingen idé att gå in på detta ämne här. Klubben var fortfarande lite bohemisk, man tog fruarna med och spelade tävlingar lite här och där och man hade som sagt roligt.
En och annan spelare som ville varva ner bland schack eller fiske vänner och som spelade bowling då och då sökte sig till Taifun. Thure Berggren och Wille Stålbro var ett par av dem som blev kämpaglada lagspelare och förde Taifuns färger (blåa tröjor och vita byxor var klubbdress på den tiden) med stor framgång. Det förekom även nybörjar tävlingar och nykommen i Taifun skulle Bengt Tennerfelt visa sig mogen att ta upp kampen med åtskilliga av den tidens etablerade stjärnor på bowlingfirmamentet. Han blev B- DM mästare 1956 redan, lagmästare 3 gånger och finalist i "Bowlingfightern" inte mindre än tre gånger. Klubben kom också att fira framgångar i seriesammanhang såväl med 4- som med 8- manna lag.

Men vi kommer så in på det tredje skedet och kanske det bästa skedet i Taifuns historia. Genom Ivar Bergs försorg kom en ny medlem till klubben, kanske inte så mycket för bowlingens skull, utan för ekonomins. Tiden hade förändrats, materialet likaså och nu gällde budget om det skulle bli något. Att spela serie och att tävla kostade pengar och generationsväxlingen gjorde också sitt till, att om klubben skulle komma någonvart i konkurrensen så fordrades det en förändring.
Berndt Persson (numera Wiktorén) hette han, smålänning till börden och ett födgeni av stort format. "Bingo" blev lösenordet och med honom kom inte blott bingo utan lotterier, tävlingar och såväl inre som yttre expansion - kort sagt det blev en revolution inom Taifun. Vid sin sida skaffade han Lars-Erik Carlsson, mannen som inte syntes eller hördes, men som uträttade ett jättearbete. Han omsatte Berndts idéer i praktiken och så kom Rune Eriksson från Arvika, även han en administratör som även var en stor förstärkning spel-mässigt, vilket även Berndt blev mer och mer. Allt blev stort, omsättningen, träningen, spelandet, resandet, ja t.o.m. klubben blev för stor.
Till klubben knöts Göte Larsson, Reino Anniko och Leif Hultgren (tidigare Helios), Lasse Agnemyr (Göta) och Tennerfelt återbördades efter fanflykt till samma klubb efter allsvenskt spel. Och så vann man Division 4 Västra Svealand.
"- Fem år, sen är vi i allsvenskan", var Berndts motto och även om det tog två år att vinna 3.an så räknade han krasst med att två, högst tre år till, sen skulle Taifun vara där.
Sven Åke Blomqvist blev så ett av trumfkorten, även han tidigare Göta eller Almen som det hette. Och det skulle komma fler. Nu behövdes inga värvningar, men det uppstod problem, inga stora men dock så pass allvarliga att det skedde en brytning, Först i form av en farmarklubb, Sun Klubb, men de nådde snart sådana framgångar att de beslöt gå egna vägar. Dit försvann Lasse, "Bjarna" Nordling, Stålbro och många fler, några lade bowling- skorna på hyllan för en tid och Berndt själv lämnade åt Ivan Marcenius och Sven Sahlsten att fortsätta arbetet.
Trots olika ändringar i seriesystemet så lyckades Taifun vinna 3: an och var under de följande fyra åren hårsmånen från att triumfera, 1972-73 trea, säsongen därpå två poäng efter segrande lag, MP. Tvåa, tvåa och tvåa fram till 1977-78 då man överlägset vann med 6 poäng tillgodo till närmaste lag.
Lagledaren Sven Sahlsten hade lämnat Karlstad å yrkets vägnar, men han och Berndt hade lyckats engagera ett antal lovande ungdomar i Taifun. Man hade även under en kort tid Berndt Hellström, flerfaldig landslagsman och en av Sveriges bästa bowlare i Taifun tröjan.
Grunden hade lagts, skulle nu förväntningarna och arbetet spolieras genom de triviala motsättningarna som hade splittrat klubben en smula? Fanns "Taifun-andan" kvar och hade den lyckats smitta det ungdomliga gäng som nu stod på tur att med sin skicklighet och friskhet fortsätta till det uppsatta målet, Division 1.
Omorganisationen hade trots allt sina fördelar, medlemsantalet beslöt man maximera, satsningen på effektivitet kvalitet och träningen skulle bedrivas med tillämpning av de metoder som ger jämnare standard och högre resultat. "Taifun-andan" har också på något sätt ingjutits i de nytillkomna och klubben har som sagt generationsväxlat från motions klubb till tävlingsklubb på ett övertygande sätt.

Det är idag svårt att platsa i A-laget och B-lagets mannar vill givetvis också göra sitt till för att klubben skall ha ett så starkt reservmaterial som möjligt. Medlemsantalet är nu 32, men alla deltar inte abonnemangsspel, etc., men klubben har ett 20-tal spelare som kan aspirera på plats i något av lagen. A-lagstruppen består mest av unga lovande spelare som kommit fram de senaste åren, och senaste stora framgångar är femmannalaget som deltog i Växjö- Cupen, där Sveriges bästa klubbar sänt representanter. Första priset, en Amerika resa vanns av BK Taifuns lirare Kurt Lundqvist, Peter Hjalmarsson, Kenneth Andersson, Rein Anniko och Göran Bergendorff.
Om vi ska och presentera dessa först, så är väl Göran den mest namnkunnige, flerfaldig landslagsman och instruktör dessutom, med mycken allsvensk rutin och han fungerar som spelande tränare. Individuella framgångar har han också internationellt så det förslår och framförallt självsäkerhetskänsla. Kurt "Jubal" Lundqvist, bowlingens "Hoa-Hoa", är en kämpaglad herre som från början fanns i Kenty, men som utvecklats oerhört, Sverige-representant i Coca-Cola som World Cup, Guldklots- SM-finalist. Peter Hjalmarsson har jämte ett annat nytillskott, Lars Dedorsson fått representera Sverige i Junior EM. Kenneth Andersson, med KBK förflutet och i Juniortoppen för några år sedan, numera hallföreståndare är ett säkert kort i alla lag sammanhang. Det finns som sagt en del ogjort för Rein Anniko, som dock i år tar över lag ledarskapet och minskat tävlandet.
Göran Bergendorff har alltså övertagit "pådrivarroll nummer fyra" i Taifun. Och vi tror att om någon kan mana fram "Taifun-andan", så hur konstigt det än kan låta, just nu är han den som kan kunna förvandla bohemeriet till "det eldklotsförsedda vidundret" om blott
10 hövdat istället för 100-hövdat. Och det räcker länge.

Taifun har haft en lång och svår väg till målet, Berndt och Lasse var väl de som ledde in klubben. Det får väl kanske tilläggas, att enstaka individuella prestationer har kanske bidragit till att BK Taifun, under de senaste 15 åren vunnit i aktning och respekt genom detronisering av mera betydande motståndare och att klubben trots motgångar och smärre motsättningar trots allt hållit ihop och konsoliderat sig. Lojalitet och sammanhållning kommer kanske också vara de tongivande medlen för att Taifun ska inte bara stanna i Allsvenskan, utan att de ska faktiskt med nuvarande material kunna slåss om en topplacering. Under senaste säsongen fanns det endast 4 lag i seriesystemet som hade högre seriesnitt, om man nu kan mäta sådant.
Förhoppningarna är givetvis stora. Den nyvalda styrelsen med återbördade Sven Sahlsten (med meriter föreningsmässigt bl.a. från Färjestads BK) som ordförande och med en effektivt arbetande styrelse som redan påbörjat ett omfattande arbete att göra Taifun till en storklubb i bowling, inte så mycket antals mässigt utan styrkemässigt. Naturligtvis kommer många att vilja spela i klubben och naturlig avgång, sviktande form och dylika orsaker kan vara det enda som kan påverka enrolleringen av nya medlemmar.

Bowlaren skrev i en recension i ett av de sista vårsäsongs numren: "Taifun sätter skräck i de segersäkra lagen i Div. 1 nästa säsong", skrivaren erinrar sig att i en notis i Värmlands Folkblad skrev en sportskribent redan på 50-talet, "Taifun sätter skräck i motståndarna och vinner såväl ind. som i lag", vad månde detta eko från det förflutna innebära.
Ja, i varje fall en lyckönskan till den övertygande segern, till steget upp i Allsvenskan och må "vidundret" eller "höststormen" och vad Ni vill, rasera allt motstånd och först och främst stanna kvar. Siktar man mot stjärnorna och når trädtopparna så är det inte dåligt. Det är bra om man kommer halvvägs upp på stammen också.
Inget snitt är så bra att det inte går att förbättras, ingen spelare är så bra att han heller inte kan bli bättre, så varför skulle inte BK Taifun gå till seriefinal 1979-80.

Skrivet av Bengt Tennerfeldt

Uppdaterad: 11 DEC 2017 18:48 Skribent: Bengt Tennerfeldt

     
   Sponsorer







    Stöd BK Taifun

 

 Bingopalatset

Postadress:
BK Taifun - Bowling
Lars Dedorsson, Geijersgatan 18D
65218 Karlstad

Kontakt:
Tel: +46763945113
E-post: lars_dedorson@hotmai...

Se all info