Hoppa till sidans innehåll

Racket


När det gäller badmintonracket så finns det många märken ute på marknaden. BMK Fjädern brukar en till två gånger per säsong ta hem racketar för provspelning. Då har man chans att prova racket och beställa racket.

Det är Stig Landin som ansvarar för dessa tillfällen under året.

Skulle någon i föreningen behöva racket någon annan tid än när vi tar hem för prov, kontakta Stig Landin på tfn. 070-361 91 90.

 

Ange alt-text här.Ange alt-text här.Ange alt-text här.

 

 

Köp rätt racket!

 

Enligt undersökningar så är det 50% chans att du kommer att välja en racketmodell som är helt fel för dig. Här kommer därför några goda råd.

Till att börja med så finns det en del begrepp som man bör känna till angående ett badmintonrack så som vikt, balans, flex, stiffness och greppstorlek.
 
Vikt och balansering
Vikten ligger idag på mellan 80-90g på de flesta badmintonracken oavsett tillverkare. Du behöver därför inte fästa något större avseende till vikten då du väljer rack utan något som mer påverkar hur ”tungt” ett rack känns är hur racket är balanserat. Det finns tre olika sätt som ett rack kan vara balanserat på, huvudtungt, mellan-balanserat och huvudlätt. Ett huvudtungt rack kommer att vara svårare att svinga med och kännas ”trögare” än ett huvudlätt rack. Ett mellan-balanserat rack är en kompromiss mellan ett huvudtungt och ett huvudlätt rack, och lämpar sig för all-round badmintonspelare

 
Greppstorlek
Rackets greppstorlek anger hur stor diameter handtaget har. Vilken storlek du ska använda beror på hur stora händer du har och på vad du helt enkelt tycker känns bäst. Nu brukar de som säljer racken oftast bara ta hem en standardstorlek. Men det spelar egentligen inte så stor roll eftersom du själv kan variera greppstorleken med hjälp av en linda. Men skulle det vara så att du har väldigt små eller väldigt stora händer så kan det vara bra att känna till att racketshopen ofta kan ta hem ett rack med ett lite mindre eller större grepp.
 
Flex och stiffness
Fullflex, semiflex, softflex och nonflex, betyder att alla racken böjs på olika sätt, och att de är avsedda för olika typer av spelare.
 
Fullflex betyder, att hela racket flexar (böjs) från huvudet till skaftet och kan tåla stor utböjning. Detta rack vänder sig till spelaren (primärt singelspelare) som vill ha maximal power på långa avstånd (från baslinje till baslinje).
 
Semiflex betyder, att racket inte flexar med samma storlek på utböjningen som fullflex. Detta rack vänder sig till en mera all round spelartyp, som ofta spelar både singel och dubbel.
 
Softflex betyder en minimal utböjning av skaftet och ger därmed otroligt mycket power på kort avstånd. Racket vänder sig i första hand till dubbelspelare, ungdomsspelare samt motionärer.
 
Nonflex betyder ingen utböjning av skaftet. Denna typ av rack vänder sig i första hand till skolbruk och annat, där hållbarhet kommer i första hand.
 
Alla rack i full, semi och soft flexsystem är i sin tur producerade i olika styvheter (Flexible, Medium, Stiff och Extra Stiff).

Ett gott råd innan du väljer flex och stiffness:

Alla rack är konstruerade för olika svinghastigheter. Grundreglen är ganska enkel; Ju snabbare svinghastighet du har på racket desto styvare rack bör du använda.
 
Rackettillverkarnas ”värstingmodeller” brukar ofta vara ett väldigt styvt och huvudtungt racket som endast lämpar sig för singelspelare på elitnivå. De spelarna har den kraften och farten i sin sving så att de kan utnyttja rackets egenskaper så som det är tänkt. För en renodlad dubbelspelare eller för en spelare som spelar i alla spelkategorierna så använder man oftast inte ett så huvudtungt racket eftersom det är svårare/tyngre att använda i det flacka spelet och vid plock av smash.

 
Viktigt: Om du väljer ett för styvt rack för din egna svinghastighet så kommer det att påverka ditt spel väldigt negativt. Racket kommer inte att flexa ut ordentligt när du svingar, vilket gör att du får sämre kraft i slagen än du hade fått med ett lite mjukare racket som hade böjts ut ordentligt i din svinghastighet.

Avslutning
I våras då jag diskuterade badmintonrack med Zarko på Racket Pro Center i Helsingborg så berättade han att det ofta var så att unga spelare (och deras föräldrar) ofta struntade i hans råd och istället gick efter devisen; ”dyrast måste ju vara bäst”, när de skulle köpa nytt badmintonrack. Han kunde t.ex. ta fram ett par stycken rack som var lämpliga för spelarens nivå, men sen så slutade det ändå med att de såg det dyraste ”värstingracket” högst upp på hyllan och tog det istället. FEL, FEL,FEL säger jag bara! Det här felbeslutet gör bara att spelaren kommer att prestera sämre på badmintonbanan än vad som hade varit fallet om denne hade valt ett korrekt anpassat racket för dennes styrka och spelnivå.
 
”Börja inte springa innan du lärt dig gå.”


Det här problemet har även tillverkaren Yonex uppmärksammat. Enligt deras undersökning i Danmark så väljer så många som 50% av spelarna en felaktig racketmodell när de ska köpa nytt rack.
 
Rådet är därför att när du ska köpa nytt rack så prata först med din tränare eller kunnig personal i en riktig racketshop. Provspela sedan med några stycken lämpliga racketmodeller innan du bestämmer dig.

 

Det finns inget album kopplat till denna sida.

Vi stödjer 
BMK Fjädern.      

LKAB_logotyp_-_puff
Vill du också stödja BMK Fjädern?
Kontakta då Stig Landin,
tfn. 070-361 91 90 eller
Jörgen Wettainen,
tfn. 070-635 48 80. 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Postadress:
BMK Fjädern - Badminton
Box 68
98122 Kiruna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: peter.granberg@tvab....

Se all info