Hoppa till sidans innehåll

Sten-Sturefjädern "Till Stig Kjellssons minne"


Sten-Sturefjädern - till Stig Kjellssons minne är Bmk Tellus årliga nationella tävling. I mars 2014 spelades den för 30:e året i rad. Just detta år spelades tävlingen två gånger då man inför säsongen 2014-2015 inte hittade någon lucka för tävlingen i början av 2015. Tävlingen blev en september-tävling istället. Tävlingen brukar de senaste åren samla mellan 150-200 deltagare. 

 

Varför just namnet Sten-Sturefjädern?

Sveriges rikdsföreståndare Sten Dture den yngre har en historisk koppling till Ulricehamn och flera platser i Ulricehamn hänvisar till just honom, Man får dock hoppas att badmintonspelarna inte går samma öde till mötes som honom då han förlorade slaget mot danskarna och därefter avled. Vi vill hellre att det tolkas som att man kämpar mot en tuff motståndare och inte ger sig.  Läs nedan

 

På sjön Åsundens is, den 19 januari 1520 sårades riksföreståndaren Sten Sture d y så allvarligt av en dansk kanonkula att han två veckor senare avled. I ett försök att stoppa den invaderande danska hären, hade Sten Sture samlat svenska soldater här i dåvarande Bogesund. Danskarna, som var många fler än de svenska männen, lyckades inte bara sätta riksföreståndaren ur spel. Efter att ha bränt ner stan, drog man vidare norrut mot Stockholm där danske kungen Kristian II sedan kröntes till kung över Sverige.

 

Sten-Sture-loggan

I Ulricehamn finns två stora statyer som föreställer Sten Sture d y. Vi har "lånat" en av dem till vår logga och satt ett badmintonracket i handen på honom. 

 

stensturetillhast_narbild1_webb

Sten Sture till häst 1973 - Olle "Kello" Karlsson - Trä och metall 

Ulricehamnskonstnären Olle ”Kello” Karlsson fick i början på 1970-talet i uppdrag av dåvarande konst- och kulturvårdsnämnden att utföra en staty i trä av Sten Sture. Detta kunde realiseras med hjälp av en gåva från Ulricehamns Sparbank. I november 1973 invigdes verket.

 

sten_sture_webb 

Sten Sture  2003 Kopparbeslagen plåt

Som en pendang till Olle ”Kello” Karlssons Sten Sture till häst invid Ulricehamns Museum, tillverkades denna stiliserade variant av kommunens arbetsmarknadsenhet Knuten. 2003 kom den på plats i rondellen, som då samtidigt fick namnet ”Sten Sturerondellen”. Det är konstnären Olle ”Kello” Karlsson som utfört förlagan. Den finns också som hantverks- och souvenirprodukter kopplade till Ulricehamn.

 

Vem var Stig Kjellson?

Stig var en av Bmk Tellus grundare och mångårig ordförande. Utan honom hade det inte funnits någon Bmk Tellus eller Sten-Sturefjädern. Stig avled år 2006. 

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:04 Skribent: Anette Söderberg

Bmk Tellus aktivitetskalender

Våra grupper vt 2017    
(-Uppdaterad feb 2017)

När ni har öppnat dokumentet kan ni bläddra mellan olika "sheet" längst ner till vänster för att växla mellan gruppschemat och de nya gruppindelningarna.

 

Här kan du söka träningstider i Sporthallen, Stenbockshallen och Ätradal på kommunens bokningscentral

______________________________

Om du som medlem flyttar och byter adress, byter telefonnummer eller e-postadress, var vänlig uppdatera dina uppgifter via din medlemsinloggning här på hemsidan (alt. kontakta mig via e-post: This is a mailto link).

Anette Söderberg

______________________________

BMK Tellus på Facebook

"Gilla" klubbens officiella facebooksida "Badmintonklubben Tellus - Ulricehamn" för att få uppdatering från klubbens hemsida.Det finns också en sluten facebookgrupp som heter "BMK Tellus" som ni kan gå med i.

______________________________

 

Hotell Bogesund

Hotell Bogesund sponsrar BMK Tellus! Övernattning vid våra tävlingar? Vi rekommenderar Hotell Bogesund i Ulricehamns centrum.

______________________________

 

Team Sportia 

Klubben samarbetar med Team Sportia i Ulricehamn. Team Sportia i Ulricehamn stödjer BMK Tellus. Medlemspriser på badmintonartiklar.

______________________________

 

Ulricehamns sparbank

Ulricehamns Sparbank stödjer

BMK Tellus

______________________________

Postadress:
BMK Tellus - Badminton
BMK Tellus, Gunnarshagsgatan 17
52338 Ulricehamn

Kontakt:
Tel: 032116805
E-post: This is a mailto link

Se all info