Hoppa till sidans innehåll

Skjutstilar


alla 3

 

Recurvebåge

Recurvebågen är den mest igenkända bågtypen. Namnet kommer sig av att bågens lemmar är förböjda framåt. När bågen strängas upp böjs lemmarna bakåt och får en återböjande form. De flesta recurvebågar som används i dag har en mittsektion i metall med löstagbara lemmar.

Barebow 

Barebow (eller klassiskt skytte) är den vanligaste klassen man börjar med som ny bågskytt. Då skjuter man med en recurvebåge utan hjälpmedel förutom en pilhylla och en plunger (fjäderbelastad tryckpunkt som ligger an mot pilen). Siktningen sker med hjälp av pilen.

bare

 

Recurve 

Denna klass är den vi oftast ser på TV och den är den enda olympisk klassen inom bågskytte. Recurvebågen är utrustad med ett sikte och stabilisatorer. Den har dessutom en ”klicker” som talar om när bågen är fullt uppdragen.

recurvebågerec love


Långbåge

Detta är den mer primitiva formen av bågskytte - här använder man i stort sett samma bågar som under medeltiden. En långbåge idag består oftast av flera lager olika träslag, med inslag av carbon, glasfiber eller annat material. Inga hjälpmedel används. Denna form är mer instinktiv än de andra formerna - man har ingen skjutskala att utgå ifrån, så man skjuter på känsla. Skjutningen sker genom att titta på målet och sikta med pilen.

lång     

 

Compoundbåge

Compound är den yngsta bågtypen, den moderna varianten uppfanns av en amerikan år 1966. Med hjälp av hjul (kammar) minskas belastningen vid fullt uppdrag och bågen är försedd med ett sikte som har en förstorande lins, ett bakre siktmedel fäst i strängen, pilhylla, och stabilisatorer. Själva avfyrandet av bågen sköts med en mekanisk avtryckarmekanism som varierar i utförande. Allt detta gör att compoundbågen är den båge som har bäst precision. Tävlingsformen har funnits i Sverige sedan 1985 och är nog den mest materialinriktade disciplinen.  

comp         comp skytt

 

 

 


Uppdaterad: 07 JUN 2016 21:11 Skribent: Lena Kristoffersson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
BSK Hudik - Bågskytte
Alexandre Göransson, Lantmätaregatan 7c
82450 Hudiksvall

Besöksadress:
Norra Kyrkogatan 9B
82430 Hudiksvall

Kontakt:
Tel: 0738437009
E-post: This is a mailto link

Se all info