Hoppa till sidans innehåll

Beridet: Fyra individuella guld på EM!

17 SEP 2019 16:17
EM i Polen är avslutat och Team Sweden slutade precis utanför prispallen på en hedrande fjärdeplats! Men det blev också några individuella medaljer med hem i bagaget och för dem stod Marcus Hjortsberg och hästen Tajfun.
  • Uppdaterad: 17 SEP 2019 16:17

Det andra Europamästerskapet arrangerades av Kawalkada Horseback Archery tillsammans med IHAA, International Horseback Archery Alliance och platsen var Sypniewo i Polen. Det var fyra deltagare i Team Sweden på plats (bilden från vänster): Ann-Sofie Wredendal/Järnvägens BF, Mats Woxmark/BK Siljanspilen, Richard Svensson/BSK Sturarna och Marcus Hjortsberg/BK Siljanspilen. För första gången hade vi också en Förbundkapten på plats: Anders Wredendal. Hästarna som Teamet bestämde sig för efter träningsdagen kom från Andrea Seidel Stables (Belfegor och Petro) samt Kawalkada Horseback Archery (Lelek och Tajfun).

Nytt för denna gången var en extrainrättad klass i åldern 18-21, Young riders, det var också flera nya och duktiga länder på plats: Holland (4 juniormedaljer), Kazakstan (två 4:e placeringar i Young Riders) och Ryssland (4 seniormedaljer). I Ryssland fyller man en fotbollsarena med publik under en tävling i Beridet bågskytte, det är ett land som kommer att komma stort i toppen de närmaste åren. En reflektion över detta blir, hur Sverige ska lyckas hänga med i utvecklingen? Tittar man på poängen bland länderna i toppen, så har den inte ökat det senaste året, men det har däremot konkurrensen. Det kommer att ställas helt andra krav framöver om man ska hålla sig kvar i toppen! 

Ungersk gren, juniorer:

1) Marcus Hjortsberg/Tajfun, Sverige: 182,06p (144 skjutpoäng/79%)

2) Youn le Gall/Chinggis ar ch'oat, Frankrike: 174.64p (158 skjutpoäng/91%)

3) Siem Budding/Latte, Holland: 168,76p (132 skjutpoäng/78%)

I den Ungerska grenen, Seniorer var Richard Svensson och Petro bäste Svensk med en 11:e plats fem poäng före Mats Woxmark och Lelek på 12:e plats som hade Team Swedens högste skjutpoäng (87%) denna dagen och därmed även slog nytt personbästa i skjutpoäng. Ann-Sofie Wredendal och Belfegor hamnade på en 15:e plats.

Koreansk gren, Juniorer: 

1) Marcus Hjortsberg/Tajfun, Sverige: 125,96 p (65 skjutpoäng/52%)

2) Alexandre Iato/Habanero Reb, Frankrike: 118,84p (66 skjutpoäng/55%)

3) Siem Buding/Latte, Holland: 111,78p (64 skjutpoäng/57%)

I den Koreanska grenen, Seniorer var Richard Svensson och Petro åter igen bäste Svensk med en 4:e plats och nytt personbästa, Ann-Sofie Wredendal och Belfegor hamnade på en 11:e plats och Mats Woxmark och Lelek på en 15:e plats. Ann-Sofie och Mats var inte nöjda med skyttet den dagen.

Så var det då dags för vår bästa gren Polsk jaktbana och banbyggare var tävlande Wojtek Osiecki, Polen som bjöd på en tekniskt svår och utmanande men rolig bana.

Polsk jaktbana, Juniorer:

1) Marcus Hjortsberg/Tajfun, Sverige: 198,26p (188 skjutpoäng/95%)

2) Youn le Gall/Chinggis ar'choat, Frankrike: 191,88p (186 skjutpoäng/97%)

3) Siem Budding/Latte, Holland: 170,51p (173 skjutpoäng/100%)

Bland Seniorerna blev det lite tumult, Mats Woxmarks VM-silvergren Polsk jaktbana slutade abrubt efter en första fin runda och tre högstapoäng i den andra på de tre första tavlorna. Sedan blev det fummel med pilar med en avåkning till följd vid fjärde tavlan. Besvikelsen var så klart stor, då känslan i kroppen var exakt samma som på VM i Ungern förra året! Denna gången fick han dock nöja sig med att veta att det hade blivit en bra placering. Vann den Polska jaktbanan gjorde Wojtek Osiecki/Mr Jumer Bar. Bäste Svensk blev åter igen Richard Svensson och Petro med en 6:e plats, Ann-Sofie Wredendal och Belfegor kom på en 12:e plats, Mats och Lelek slutade på en 15:e plats med en rundas resultat.

Totalt gjorde detta att de individuella placeringarna blev som följer: Marcus och Tajfun slutade junioretta och blev Europamästare, Richard och Petro slutade som bäste Svensk med en 7:e placering, Ann-Sofie och Belfegor på en 12:e plats och Mats och Lelek på en 15:e plats. Stort grattis till er alla, era fina prestationer gjorde så att Sverige totalt kom 4:a i lag!

Vi vill skicka ett varmt tack till hela det Svenska laget och till våra medtävlande för en rolig vecka, till hästägarna för våra fantastiska Teamkompisar, samt till arrangören för ett fint anordnat EM. Om tre veckor försvarar tre ungdomar från BK Siljanspilen Sveriges färger i den avslutande och sista Grand Prix (GP) tävlingen i Frankrike och vi önskar er alla lycka till!

Skribent: Ylwa Woxmark
Epost: Adressen Gömd

Ange alt-text här.

Postadress:
BSK Siljanspilen - Bågskytte
Hampus Erik Gellerbrant, Gulleråsen Hampusgatu 13
79596 Boda Kyrkby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: hampus_j15@hotmail.c...

Se all info