Hoppa till sidans innehåll
Foto: TILDE_WRANGELL

Sporten


Vad är Beridet bågskytte?

I Beridet bågskytte rider man i hästens snabbaste gångart galopp samtidigt som man skjuter en eller flera pilar mot ett eller flera mål. Man ska också skjuta i olika riktningar - framåt, sidan, bakåt, uppåt, mot rörliga mål och på "fel" sida om hästen. Det finns olika slags banor - rakbanor 90-180m, jakt-/fältbanor 300-1.000m eller skogsjaktbanor som BK Siljanspilens 1 km långa i Rättvik. Det är från början ett strids- och jaktsätt som har utvecklats till en sport, och runt om i världen arrangeras flera historiska och rena sportevenemang varje år. Internationellt kallas Beridet bågskytte för Mounted Archery (MA) eller Horseback Archery (HBA).

Historik

Den första tävlingen i Beridet bågskytte i Sverige arrangerades vid Ekenäs Slott utanför Linköping 2009, och 2013 bildades föreningen SBB (Sveriges Beridna Bågskyttar) som var det styrande organet tills Beridet bågskytte blev en officiell gren inom SBF (Svenska Bågskytteförbundet) i januari 2016. Nu är vi i stället underordnade förbundet via distrikt, och vi i Siljanspilen, som finns i Rättvik, tillhör distriktet NSBF (Norra Svealands Bågskytteförbund), ett av 11 distrikt i SBF. 

Sverige är i sin tur anslutna till det internationella samfundet IHAA (International Horseback Archery Alliance), ett av tre världs samfund, som bildades 2013 med syftet att förena sporten i världen. IHAA har arbetat och arbetar fortfarande med att utforma gemensamma regler gällande grenregler samt har tagit fram ett graderingssystem som innebär att man kan följa sin utvecklingskurva och även jämföra sig med andra utövare världen över. De håller även i så kallade postalmatcher 6 ggr per år, minimitävlingar på distans, där det bestäms vilken gren man ska tävla i under 2 månader. Resultaten skickas sedan in och sammanställs till en resultatlista som publiceras. IHAA arrangerar även Grand Prix, EM och VM.

Uppdaterad: 09 SEP 2020 10:21 Skribent: Ylwa Woxmark
Epost: Adressen Gömd

Ange alt-text här.

Postadress:
BSK Siljanspilen - Bågskytte
Hampus Erik Gellerbrant, Gulleråsen Hampusgatu 13
79596 Boda Kyrkby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: hampus_j15@hotmail.c...

Se all info