Hoppa till sidans innehåll

Tävlingssystemet


Tävlingsverksamheten i Sverige följer de regler och riktlinjer som beslutas av Svenska Konståkningsförbundet.

Tävlingssystemet är uppbyggt med ett antal olika tävlingstyper anpassade för åkarnas utvecklingsnivå. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test)

 

Stjärntävlingar

Stjärntävlingar är en lättsam tävlingsform anpassad främst för åkare i början av tävlingskarriären, men öppen för alla åldrar och alla kategorier i alla discipliner - Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro. Bedömningen av åkarnas prestationer sker av bedömare i ett slutet system och varje åkare får en individuell skriftlig utvärdering av huvudbedömaren, ett så kallat stjärnprotokoll. Halva startfältet får individuella placeringar och andra halvan delar plats. T.ex. vid 10 deltagare får placering 1-5 individuella placeringar medan 6-10 delar 6:e plats.

Stjärntävling genomförs på regional/lokal nivå.

 

Klubbtävlingar

Klubbtävling är avsedd för Singelåkning, Paråkning, Isdans och Synkro för alla kategorier och och alla åldrar på A- och B-nivå. Bedömningen sker genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. Bedömningen sker med domardatorer och tekniska panelen har tillgång till video.

Klubbtävlingar riktar sig till åkare på A- och B-nivå. Klubbtävlingar genomförs på regional nivå där distrikten målgruppsinriktar tävlingarna efter det regionala tävlingsbehovet.

 

A-tävlingar

A-tävling sker enligt liknande principer som Förbundstävling. Bedömningen sker av teknisk panel och domarpanel, men genomförs med en enklare variant av teknisk utrustning. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Elitserien, och fungerar som ett kvalverktyg till Elitserien. Alla DM genomförs som A-tävling.

A-tävlingar riktar sig till A-åkare som inte deltar i elitserien eller morgondagarserien. För att delta i A-tävling ska ålders- och testkriterier för A-nivå vara uppfyllda.

 

Elitserien

Elitserien är svensk konståknings högsta serie för seniorer och juniorer som består av tio deltävlingar och en final. Åkarna samlar poäng i elitserien och rangordnas. Rangordningen i elitserien ligger till grund för uttagning till SM och JSM samt till Elitseriefinalen.

Kval till elitserien görs genom A-tävlingar.

Ungdom 15 och ungdom 13 har ett motsvarande seriesystem i Morgondagarserien, denna serie har sina tävlingstillfällen i anslutning till Elitserien.

Utmanare

Vid mån av plats kan åkare med höga poäng från A-tävlingar bli erbjudna utmanarplats på elitserietävlingar. Svenska Konståkningsförbundet sammanställer alla resultat och poäng från A-tävlingar och kontaktar berörda föreningar när det är aktuellt med utmanarintag.

 Tävlingsstege

 

Uppdaterad: 04 FEB 2021 11:23 Skribent: Christoffer Talvis
E-post: Adressen Gömd

Sponsor Lütz

Sponsor Lutz

Sponsor Toeloop

SKF Mekan AB

Sponsor Toeloop

Samarbeten

 Rådek Katrineholm

   STC Katrtineholm

Djulöbadets Camping

 Sörmlandsvatten

  Ica Maxi Katrineholm

 

Matpiraten

 

 

Sociala Medier


Postadress:
Backa Konståkningsklubb - Konståkning
Ishallen, Västgötagatan 31
64136 Katrineholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info