Hoppa till sidans innehåll

MTB barn, ungdom, nybörjare 2021


Info inför säsong 2021:
Äntligen börjar det närma sig en ny säsong med träningar längs stigarna!
Vi kommer att träna 2ggr/vecka. Måndagar, då försöker vi cykla så mycket vi kan längs olika stigar i Upplands-bro / Bålsta och kommer att varia plats. På torsdagar fokuserar vi lite mer på teknik och då i Bålsta på våra MTB-spår (samlingsplats vibyspåret). Utöver detta så är även vuxna nybörjare välkomna att komma och träna med oss, självfallet är det ok att man som mer erfaren kommer, det finns garanterat något att lära för oss alla och vi lär oss utav varandra.
Deltagare och anmälan
Vi välkomnar barn och ungdomar äldre än 7år samt vuxna nybörjare. Om barnet är under åtta år så MÅSTE en förälder följa med barnet under träningen de första gångerna, antingen på lämplig cykel eller till fots (räkna med att få springa!). Föranmälan för terminen är obligatorisk för alla (även tidigare deltagare). De ungdomar som var med på minst fem tillfällen under höstterminen har förtur till en plats, i övrigt är det “först till kvarn” som gäller (max 50 pers i dagsläget). Anmälan sker till This is a mailto link (ange namn, ålder på deltagaren samt kontaktuppgifter till vuxen) och glöm inte heller att lösa medlemskap https://idrottonline.se/BalstaCK-Cykel/medlemsansokanbck
(det är ok att komma och prova på 3ggr innan man löst medlemskap).
Terminen startar 19 april, kallelse till första träning kommer ca en vecka innan via idrott online.
Gruppindelning
Vi delar in barnen i grupper och eftersträvar teknisk/fysisk jämnhet i gruppen före åldersindelning eller att bästa kompisen är i samma grupp. Alla får ut mer av träningen om hela gruppen åker i ungefär lika hastighet i skogen. För att kunna erbjuda en passande träningsnivå för ungdomarna måste de vara införstådda med att de kan komma att flyttas mellan grupperna. Informera gärna barnen om detta!
Vi hade förra året tre grupper, grön (7-9år, blå 8-10år, röd 11år och uppåt. Det är den generella indelningen, vi ser till att alla får rätt typ av utmaning efter deras förmåga. Vi kommer att försöka ha samma ledare för varje respektive grupp, men det kan ändras från gång till gång beroende på hur det ser ut med ledare.
Samlingsplats
Vi samlas på måndagar kl:18-19:30 i Bro (samlingsplats Hällkana friluftsgård, kan ändras men står då i kallelsen) och torsdagar kl:18-19:30 i Bålsta (samlingsplats vibyspåret).
Då transport till träningen kan ske via cykel-/gångvägar är det viktigt att vi visar respekt för gående, m.a.o. vi cyklar lugnt och på led när vi transporterar oss. Det kan förekomma tillfällen då vissa grupper samlas på annan plats, men i så fall kommer detta att förmedlas i god tid innan.
Utrustning
Av säkerhetsskäl ställer vi ett antal krav på utrustningen. Vi uppmanar alla föräldrar att kontrollera utrustningen innan varje träningstillfälle.
Hjälm är obligatoriskt (för både barn och vuxna), den ska vara hel och oskadad, det är vår viktigaste skyddsutrustning. Remmar och spännen ska vara justerade så att hjälmen sitter ordentligt. Inga kepsar under hjälmen.
En cykel avsedd för skogscykling rekommenderas. Följande krav MÅSTE uppfyllas:
● Hjulstorleken ska vara minst 20 tum, men helst 24 tum eller mer. Hjulen ska sitta fast och däcken ska vara pumpade.
● Cykeln måste ha två fungerande bromsar. Fotbromsar tillåts ej då de både är en säkerhetsrisk och hämmar tekniken. Bromshandtagen måste vara justerade så att barnen kan nå dem lätt.
● Styrändarna får inte vara öppna, utan det måste sitta "ändpluppar" i dem. Styrändarna brukar vara väldigt vassa och ett fall på en sådan kan resultera i otäcka skärsår.
● Styre och styrstam ska sitta fast ordentligt.
● Växlar ska vara justerade. Om de inte är justerade finns det risk för att kedjan hoppar och vi ledare spenderar hellre tid på cykling än att åtgärda sådana problem.
● Inga lösa delar så som lås eller stöd får förekomma. Sitter något löst ska det fixeras med t.ex. buntband, tejp eller liknande.
● Skosnören ska vara ordentligt knutna och inte vara för långa, annars kan de linda upp sig på pedalerna och orsaka olyckor.
Andra saker som inte är absolut nödvändiga men som kan vara bra är:
● Handskar - ger grepp och lite skydd mot skrapsår.
● Extra slang (i rätt storlek) är bra att ha ifall punktering inträffar.
Tävling
Vi hoppas på att flera vill testa på att tävla, vi ingår i Upplands cykelförbund som är arrangörer utav upplandscupen i MTB där en utav deltävlingarna går på vår hemmabana i Viby. Mer info hittar ni här: http://www.smack.se/mtb-serien/
Tränare/ledare
Vi är ständigt i behov av nya tränare/ledare och uppmanar alla föräldrar som är med ute på stigarna att förstärka tränargruppen. Blir vi fler ledare än vi i dagsläget är kan vi öka gränsen för max antal deltagare och skulle eventuellt kunna erbjuda träningstillfällen.
Vårens träningstillfällen kommer att planeras på förhand vilket innebär att det inte kommer att krävas särskilt mycket förberedelser inför ett träningspass. Det ställs inte heller några krav på att man som tränare måste leda en grupp det första man gör. Vi ser gärna fler “stödledare” som inte tar ledarrollen men som är införstådda i planeringen av träningspassen och kan hjälpa till med att bl.a. hålla ordning på ungdomarna och ta hand om ev. praktikaliteter. Har ni frågor så är det självklart bara att höra av sig till oss på This is a mailto link
Louise
Mtb mörker
Mtb saml
MyDu kan också följa oss i vår Facebook-grupp:

facebook

 

BÅLSTA CYKELKLUBBS SPONSORER

 

Ett-Måleri-logga

 

 

 

 

Logga-UVSkylt-2015-BCK

 

 

  

Postadress:
Bålsta CK - Cykel
Anne Rasmussen, Vetevägen 12
74634 Bålsta

Kontakt:
Tel: 0737344541
E-post: This is a mailto link

Se all info