Hoppa till sidans innehåll

Att äta rätt, VIKTIGT!


FÖRE, UNDER OCH EFTER TRÄNING

För att kunna prestera bra, oavsett vilken idrott du utövar, måste du få tillräckligt med energi. Det är också betydelsefullt att måltiderna är fördelade någorlunda jämnt över dagen. Det gör det lättare för kroppen att ta upp energi och utnyttja näringsämnen. Och glöm inte att goda resultat alltid bygger på balans mellan att äta, träna och vila.

Planera dina måltider
Hur mycket du ska äta före, under och efter träningen eller tävlingen beror delvis på hur hög energiförbrukning du har, och delvis på vilken tid på dagen du idrottar. För att vara säker på att du får i dig tillräckligt med energi bör du äta frukost, lunch, middag, kvällsmål och mellanmål. Måltiderna behöver inte alltid komma i den ordningen. Kanske passar det bättre för dig att äta kvällsmålet före träningen och huvudmåltiden senare på kvällen? Lägg upp det så att det passar dina träningstider. Så här kan du fördela måltiderna beroende på ditt energibehov.

Under träningsperiod
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen. Ät då en måltid som innehåller mycket pasta, potatis, ris, eller gryn. Ät bröd till maten. 
                                

om_langas_koktpotatis[1]
Om du tränar tidigt på morgonen kan du starta dagen med något enkelt för att höja blodsockerhalten t ex. frukt eller smörgås. Den riktiga frukosten kan du äta efter passet. Resten av måltiderna äter du med intervaller på 4-5 timmar. Ta gärna frukt eller smörgås som mellanmål, beroende på ditt energibehov.

Äpple-eller-päron[1]

Om du tränar direkt efter skolarbetet eller arbetsdagen är det bra om du äter ett stort mellanmål på eftermiddagen. För dig som tränar på kvällen är det extra viktigt att äta efter träningspasset. Detsamma gäller dig som är hög energiförbrukare.

Dagen före tävling
Dagen före tävling kan du följa samma mat rutiner som under träningen, men undvik alltför fet eller kostfiber rik mat. Fett fördröjer matsmältningen och fibrer kan oroa magen.
Drick mycket vatten för att bygga upp en vätskereserv. Om du har svårt att äta på tävlingsdagens morgon bör du äta ordentligt vid kvällsmålet dagen innan.

    imagesCATZ0WUW

Tävlingsdagen
Ska du tävla på morgonen eller på förmiddagen är det bra att äta frukost 2-4 timmar före start. Är tävlingen senare på dagen eller på kvällen kan du äta tex en pastarätt till lunch. Ät sedan ett litet mellanmål förslagsvis vitt bröd eller en banan 1-2 timmar före tävlingen. Äter du för tidigt eller för nära inpå tävlingen hinner blodsockernivån sjunka, vilket försämrar din prestation. Oavsett hur dags du ska tävla är det viktigt att du dricker rikligt med vatten eller svagt sötad dryck.

pastaravioli[1]
Efter avslutad tävling/träning
Efter en hård tävling är musklerna tomma på energi. För att påskynda återhämtningen är det viktigt att så snart som möjligt efter tävlingen äta och dricka något som innehåller kolhydrater. Börja med en smörgås, en banan eller sportdryck så fort tävlingen är färdig, och ät sedan en kolhydratrik måltid inom 1-2 timmar. Det är även viktigt att dricka mycket för att vätskebalansen så snabbt som möjligt ska återställas

imagesCA4774TN

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:30

Vill du komma i kontakt med oss? Skicka ett mail till This is a mailto link så hjälper vi dig!

Håll dig uppdaterad - Lokalsport.nu

Följ våra Bålsta Hockey Club lag genom Lokalsport.nu

Live sändningar och fördjupade reportage

Lokalsport logga

Scanna QR koden här ovan så får du alla kontaktuppgiter till Bålsta HC

Postadress:
Bålsta HC - Ishockey
Box 138
74623 Bålsta

Besöksadress:
Badhusvägen 1
74632 Bålsta

Kontakt:
Tel: 0171469660, 0171469661
Fax: 0171469662
E-post: This is a mailto link

Se all info