Hoppa till sidans innehåll

Blogg


BRYNOLF stalltomten   jan. 2017

Hej allesammanns. Det är den gamle stalltomten, som ska försöka skriva några rader igen. Senast så var det visst i dec.  2013 och det är ju några år sen.

Jag såg förresten att lille tryckfelsnissen varit i farten. Han kan ändra om boktäverna, så man inte kan förstå vad det står och ibland byter han bort hela ord den rackaren! Det gjorde han för mig när jag talade om att jag hälsade på Brynolf, som bor i diket under bron efter ridhuset. Jag kan väl inte besöka mig själv? Det är naturligtvis Theobald, som bor där och som såg efter Sanna när hon var liten. Där var det stopp. Inte längre ut i skogen!

Jag har förstås haft mycket att göra med alla djur och så har jag varit nere i Småland hos en kusin, som bor långt inne i storskogen (han pysslar med de vilda djuren, som också behöver skötas om).

Det har tydligen hänt en hel del här på Baståsen. Jag hinner bara vända ryggen till en stund, så  händer det massor!

I stallet har flera hästar blivit pensionerade och de finns nu hos nya snälla människor, som tar hand om dom. Hästar som har flyttat från ridskolan är: Tuva, Jalle, Sune och Comet.

Snorpan, som har haft ett bra liv hemma hos Anje i Olberga, blev så skruttig i sina ben och hade så ont, att Anje var tvungen att bestämma att Snorpan fiick bli en liten ängel. Snälla ”Klumpen”, som alltid hade problem med sina ben finns oxså i hästhimlen.

Det har visst kommit många nya hästar, som jag får försöka bekanta mig med och lära mig namnen på.

I shettishagen är det ändringar på hästar och antal! Jag blir riktigt snurrig.

Unghästarna Sparre och Putte har ju blivit riktigt stora nu och rids.

Så går det hästar på lösdriften i sjöhagen oxså. Hur i hela friden ska jag stackars gamle man kunna hålla reda på alla???

Men, alla hästarna verkar vara snälla och gulliga och vill gärna att jag pratar och pysslar med dom. Toppen är också snäll men är lite hårdhänt. Han har inte slutat med att grabba tag i mitt långa skägg och skaka om och snurra runt.  Jobbigt! Jag hörde att han försökte lyfta Sandra (har lektioner på söndagar) i hennes stora hårknut. Han ville inte släppa taget, så det slutatde med att Sandra blev av med en hel del hår (skalperad!) Nu har hon av någon anledning alltid mössa på sig, när hon ska träffa  honom.

Kaninerna gillar jag att gulla med. Får bara passa Mårten. som gärna hoppar ut och tar en vända på stallpllanen i full fart innan han hoppar in i sin bur igen.

Getterna Petronella och Jourun  (Lillan blev hastigt sjuk) försöker gärna knapra på mig och sina brödbitar. Jag måste passa mig lite, så att mina luggslitna paltor inte försvinner  helt.

Katterna har blivit riktiga kompisar (Elvis och Elvi) och ligger till och med i samma korg och myser. Jag undrar vad som hände med Robban den svarta katten (bror till Elvis), som försvann samtidigt med sadlarna, som han älskade att ligga på. Jag var bortrest då!

Stora svarta hunden är hos sin uppfödare och har det bra. Henns päls var jätteskön att krypa in i när det var riktigt kallt. Hon berättade för mig att hon fick dela matskål med en igelkott. Det gick bra. Först igelkotten och sedan hunden.

Hundar ja, söta, snälla och kloka lilla Millie har lämnat oss och nu har jag fullt upp med Trixie och Wilma, som inte vet riktigt hur de ska bära sig åt när de inte har någon som håller reda på dem.

Har ni upptäckt att vi har ganska många små barn här. Framför allt på söndagar. De vimlar omkring överallt och jag får försöka vara lite snabb i benen, så att jag inte kommer i vägen för dem (men, jag försöker faktiskt vila på dagarna). Det ska väl inte dröja länge förrän de ska rida ut på Lisjöbanan förbi Sannas stuga (tomteverkstaden har krympt. Det finns bara uppe på Sannas lilla vind) och gå över bron över bäcken där trollet bor. Men barnen får försöka få trollet att tro att det är de tre bockarna Bruse, som kommer klampande. Då blir han nog lite skrajsen och vågar inte komma fram och skrämmas.

Det har kommit flera killar hit också. Kul!

Den här julen hade det varit riktigt lugnt och skönt. Jag fick min stora tallrik med julgröt . Hästarna och de andra djuren fick fruktsallad och annat gott att mumsa på.

De busiga smånissrna, som tidigare farit omkring överallt och hoppat och kladdat i maten, busridit shettisar, bråkat med hundar, katter, getter och kaniner, var tydligen någon annanstans och levde rövare.

SKÖNT!

Må nu så bra allesammans tills vi hörs nästa gång och tänk på att vara riktigt snälla mot varandra och alla djuren (då får ju jag oxså lite hjälp)      

BRYNOLF   (stalltomten)

 

Lag SM 2015 (uppdaterat till o med lördag kväll)

 

Först och främst: ett stort tack till alla sponsorer, föräldrar, Baståsens Ridklub och alla runt omkring som gör denna resa och denna möjlighet för våra ungdomar, alla är ni en del i vår satsning <3

 030

Torsdag: Nu är vi på väg. Jag, Jossan, gunnel o ponny Helge avreste hemifrån torsdag morgon kl 10. Vid 11 mötte vi upp Anna och Maya med ponnyer och familjer på Hamre och lastade om saker och hästar. Äntligen,,, nu är vi på väg mot årets SM och Tågarp! Efter många timmar och många stopp med mat åt båda oss och ponnyer, 60 mil senare, var vi frame i skånelandet.  Installning av ponnyer på vår uppstallning, tjejerna gick ut och gick med ponnyerna ett tag i mörkret medan vi andra fixade med foder mm. När hästarna var nattade o klara tog vi oss vidare till Barsebäcks vandrarhem som kommer vara vårat boende under helgen. Där mötte vi upp Olivia, Mia, Simon, Tintin med familjer som kommit ner tidigare och redan fixat nyklar till boendet och var i full gång och lagade mat,, vilket lyx!!!  Efter lite käk, sång för Simons pappa som blev,,, 26????...., träning inför ryttarfestens spex, bestämde vi oss för att käka frulle vid 8.00 och kröp trötta o nöjda till sängs./vid pennan Lagledare Sanna

mirre1

 

 Fredag: Frukost och lösa frågan: var kan vi rida hästarna idag? efter lite rundringningar löste det sig så vi kund åka till tävlingsplatsen och trimma lite dressyr i deras framridningsridhus.  På eftermiddagen åkte vi till tävlingsplatsen igen och gick terrängbanan som såg jättefin ut. Kl 18 var det dax för invigning av SM. Under pompa o ståt gick lagen in i bokstavsordning,,,, gissa vilka som gick först ;)   Lagen presenterades, nationalsången sjöngs, ryttarna fick godibags med SM plakett mm,,,, och,,,, Bastisarna hojtade sköna gröna Bastis för fulla muggar efter invigningen,,, så vi lär ha hörts ända till Sura :) Sen tillbaka till stallet och promenera hästar i mörkret o sen vidare tillbaka till Vandrarhemet, träning av spex o lite käk o sömn . 

 vatten

Lördag: 5.30 pip... upp o hoppa iväg o fodra o lasta hästar. Wilma startade före 8 så allt skulle hinnas med. Alla Bastisar red superbra dressyr och var jätteduktiga. Sen var det dax för veterinärbesiktning av hela lagets ponnyer i samlad trupp och prydligt klädda. När alla var klara var det bangång inför hoppningen, och därefter hopprovet. Idag hade Bastis inte turen på sin sida och det flög en o annan bom för mycket. Efter att ha börjat på topp i placeringslistan lång vi nästan sist när dagen var slut. Jaja om vi inte vinner ska vi i alla fall ha haft roligast ;) På kvällen var det dax för ryttarfest och spex. Bastislagen gjorde två jättebra spex men fick inget pris, därimot fick Bastis ponnypappor hederspris för sitt shownummer :) nu år kl 23.18 sovdax, imorgon ringer kl 5.30 godnatt

 vetbesikt jossan

 Söndag: Upp tidigt och iväg till stallet och hämta hästar och packa ihop. Kvart i sju var vi på plats på tävlingsplatsen igen. Några av ryttarna drog iväg och gick banan en sista gång medans vi vuxna lastade ur, broddade, sadlade mm. 2 minuter över åtta gick Bastis första ryttare ut på terrängen. Förmiddagen i Tågarp bjöd på tjock dimma vilket gjorde att det inte var helt lätt att följa ryttarna runt banan, men,, man hörde var de var pga alla Bastisars hejarrop :) Alla Bastisryttarna tog sig i mål och gjorde superbra terrängrundor. Mia o Kasimir tog en individuell 7e placering och lagen slutade på 13 och 15 plats. Alltid lika roligt att se Bastisryttare på terrängmomentet, positiv och trevlig ridning med mycket go i. Vid lunch styrde vi kosan hemåt med en ca 10 tim lång bilresa framför oss.

 Tror alla i hela gänget var överrens,,, det här gör vi om nästa år igen!!!! Härligt gäng med go samanhållning, stolt trött lagledare efter helgen :)Skriver igen nästa år, vid pennan Sanna, Lagledare

 tintin

 

 

 

 

 

 

 

PÅSKLOVET   2014    

Lördag 12/4 Var det övernattning igen och man träffades kl 17 för att installera sig i rummen med all packning. Mellan 15 och 20 barn och ungdomar i alla åldrar anlände. Det var madrasser, gosedjur, extra kläder mm. Samling i stallet, där man pysslade med hästarna och red och hade teori. Det var ju Vi i stallet final på söndagen. Bastis hade två lag anmälda!   Kl 21 var det middag och flera av småstjärnorna (de yngsta var 7 år) började se en aning trötta ut. Men tacos går alltid att stoppa i sig. Även mer eller mindre sovande.

På söndagen var det ett ganska trött gäng, som släpade sig ut till stallet för att fixa i ordning allt. Innan hade man fått frukost för att orka med. Kl 11 var det dags för hemfärd och det var nog många som sov gott resten av dagen.

Men, det var ju också final i Vi i stallet (mellan kl 10 och 14) och de som åkte ner till Strömsholm var bara ett lag eftersom man hade lagt finalen i början på påsklovet, då många var bortresta och därför inte kunde hänga med. De var tre stycken, som till slut gav sig iväg till Strömsholm och som tyckte att det var jätteroligt attfå vara med i den här kunskapstävlingen och dessutom fick degå en guidad tur på djursjukhuset. LYCKAT  alltså!

På måndagen var det träning för Erik Berggren. Som vanligt mycket uppskattat!

Tisdagen ägnades åt terrängträningar för Sanna i flera grupper. Vi har fått många ekipage utifrån, som vill prova på det här med terräng. Alla fick naturligtvis rida genom en av vattengravarna!

På torsdagen, så var det dags att försöka förbättra ekonomin för våra tävlande. Alltså hjälpte man till och packade kassar inne på Willlys i Surahammar. Det gav bra resultat och det var många, både ungdomar och vuxna, som ställde upp under några timmar och hjälpte till.

Fredagen den 18 april anordnade BRK en regional dressyrtävling i Msv C:1.

Det var 20 deltagare, Vi hade tur med vädret. Det varken blåste eller regnade och allt fungerade bra och alla verkade vara nöjda med arrangemanget.

 Efter det så hade Sanna en uteritt med pigga och glada hästar och elever. Då regnade det! Typiskt aprilväder alltså.

Sedan så var det dags för skötarridning, som är mycket uppskattat, då skötarna under ett par timmar får pyssla med och rida sina sköthästar. Gissa om hästarna njuter!

På lördagen var det löshoppning och det var jättetråkigt att så många hade strukit sig! Annars så gick det bra och deltagarna var jättenöjda. Även hästarna, som tyckte att det var roligt.

På påskdagen, dvs på söndagen, hade U-sekt ordnat påskkul med massor av aktiviteter från kl 10 till kl 14. Det kom 17 barn i alla åldrar, som hade jättekul med tex ansiktmålning, äggmålning, de letade ägg, grillade korv mm. Alla hade kul och var både nöjda och trötta kl 14. Föräldrarna tyckte att U-sek. skötte sig strålande när de tog hand om alla, både stora och små, på ett föredömligt sätt!

 

 

BRYNOLF   stalltomten, dec 2013

Goddagens på er allesammans. Det är den gamle stalltomten, som ska försöka att skriva några rader.

Det är längesen nu, men tiden går ju så fort när man har mycket att göra. Tycker att jag har fullt upp med att pyssla om alla våra djur.

Hästarna mår ganska bra nu, men dom vill gärna att vi för-söker att pyssla om dom lite mer, att vi pratar med dom och gullar lite granna.

Comet den gamle mannen har haft lite besvär med sina kar-leder, där han har haft mugg, men är på bättringsvägen.

Snorpan, den lilla gumman har flyttat till Olberga till Anje och där har hon fått det väldigt bra har jag hört. Unghästar-na växer så det knakar och dom är ganska busiga när jag kommer in till dom. Det gäller att hålla i sin mössa, annars tar dom tag i den och slänger upp den i luften, så jag får springa runt som en tokig, för att få tag på den igen. Rackarns killar! Busa så där med en gammal man! Dom andra hästarna är mycket lugnare när jag kommer in till dom och pratar en stund. Utom Toppen förstås. Han tar tag i mitt skägg och skakar om mej ett tag. Inte roligt!

Tacka vet jag kaninerna och getterna dom är så gulliga när jag kommer. Lillan (den mörka geten) tror visst ibland att jag är en brödbit eftersom hon försöker knapra på mig. Men, jag är ju ganska luggsliten innan, så det gör inte så mycket.

Shettisarna har ju blivit så många i sin hage, så jag har faktiskt lite svårt att hålla reda på allihop. Men, jag tror att dom mår ganska bra allihop. Nu har de ju fått en ställning, där deras mat ligger, så det gäller att se till att det finns fullt där hela tiden. Och dom äter och äter och ser ut som små bollar. Fast dom har ju fått en riktigt tjock vinterpäls för att inte frysa.

Kaninerna mår bra och gillar skarp sina morötter, som dom får varje morgon. Ska jag komma ihåg! Hästarna har redan nu börjat diskutera om när deras julfruktsallad ska komma. Ja, ja, det är mycket att komma ihåg. Speciellt så här i juletider. Alla ska ju känna att det är jul. Även jag! Jag ser naturligtvis fram emot min julgröt! Mums!

Jag tog en liten avstickare till BRYNOLF min gamle vän, som bor i diket bortanför ridhuset, för att se hur han mådde. Det var ganska bra. Lite gikt hade gjort sej påmint. Det är ju inte så konstigt, när man tänker på hur länge han har bott där. Han berättade gamla minnen för mej om när Sanna var liten och inte fick springa omkring på gården hur som helst. Brynolf ansvarade för att hon inte gick längre bort än fram till hans dike. Närmade hon sej, så fick han hoppa fram och tala om för henne att här var det STOPP. Inga småbarn ut i skogen!!!

Nä, nu ska jag allt gå och se till våra katter Elvis (gul) och Robban (svart) och jag får inte glömma stora svarta hunden (som verkar trivas bra här på Baståsen och hon gillar Sannas ”loppor” (MTW-gänget) Millie, Trixi och Wilma),

Vilket liv det har varit här! Det ska vara lugnt och skönt. Men inte då. Alla har farit fram som skållade råttor (och det är snabbt det) och tränat inför julfesten. Luciahäst var i år SUNE, som blev lite nervös när han fick veta att just han skulle bära runt på årets lucia (Jossan tror jag att hon heter). Men, det skötte Sune bra och han fick en extra morot av mig när jag nattade hästarna på kvällen,

Hoppas verkligen att dom små busiga tomtenissarna, som for omkring här förra vintern, försöker att ta det lite lugnare. Dom var ju överallt! Busred shettisarna, hoppade och klättrade i maten, bråkade med katter, hundar och kaniner. Ja, jag vet inte allt dom hittade på!

Nu önskar jag er alla

en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR

BRYNOLF (stalltomten)

 

BRYNOLF  (stalltomten)19 dec 2012

 

Goddagens, Goddagens på er alla igen!

 

Tänk vad tiden går fort. Den bara rusar iväg och jag tyckte nästan att det var i går, som jag satt här och tragglade med datorn, som jag aldrig blir klok på. Nu har jag kanske lärt mig lite av den nya tekniken. Men, varför springer alla omkring och liksom talar för sig själva?? Jag hörde nåt om mobiler, kan det stämma. Ja hur som helst med den saken. Det kommer så mycke nyheter, så det är inte lätt för en stackars gammal tomte som jag att hänga med.  Men hur som helst, så måste djuren skötas och pysslas om och jag gör så gott jag kan och orkar.

 

Det har ju hänt så mycke sen sist jag skrev. Då skulle ju Hazy ha barn och hon var ju hur orolig som helst för att hon inte skulle orka. Men jag lugnade henne och när det var dags, så gick det hur fint som helst och hon fick en jättefin liten kille i början på juni (den 3:e tror jag att det var). En riktig liten buse var det och han både bet och sparkade sin mamma, fastän jag sa till honom att inte göra så. Han lyssnade inte på det örat.Nu har han ju blivit stora killen och hans mamma har flyttat in i stora stallet och får lugn och ro.

 

Thor har lånats ut till Elivira och Åsa i Skultuna och kommer tillbaka i Maj. Hälge, som bodde i utestallet har flyttat in i Thors spilta och i stället bor Vindkraft i hans box i utestallet. Dom kallar honom för Klumpen och det förstår jag inte. Han är ju ganska stor, men väldigt snäll och lite grisig (har försökt säga åt honom att försöka hålla lite rent och fint inne i sin box. Men icke! Yatzy bor i boxen närmast dörren och verkar trivas ganska bra med det. Längst in bor Hazys föl "Sparre" + kompis. Han är 1,5 år och helbror till Hälge. Kallas för Putte. Sen så är han visst halvbror till Sparre oxså. Vilken röra! Hur ska jag kunna hålla reda på alla namn och alla platser de står på och hur de är släkt????

 

 Hästarna verkar i alla fall att må ganska bra nu. Sommaren var ju blöt och eländig och hösten oxså, så det var inte så mycke näring i deras mat, så nu dricker de lucernsoppa ett par gånger om dan. Nyttigt, nyttigt. Undrar ni varför dom är gröna om nosarna, så beror det på soppan.

 

Sen så har det varit ganska jobbigt med leriga hästben. Mugg och rasp tror jag att det kallas för. Måste smörjas och pysslas med varje dag, så att det försvinner så småningom. När stallet stängs på kvällarna, så har ja fullt upp med att pyssla med alla.

 

I shettisflocken har det kommit en ny liten tjej. Surprise heter hon och först var de andra riktigt dumma mot henne och mobbade henne så mycke dom kunde. Jag fick säja till riktigt på skarpen att de måste skärpa sig. Så gör man bara inte! Inte skulle dom vilja att dom andra var på det sättet mot dom själva? Nu verkar det vara lugnt i flocken i alla fall.

 

Tänk vad tråkigt det är att inte lilleSulan finns kvar hos oss! Han blev jättesjuk och nu är han en liten ängel. Jag minns det som igår, fastän det var arton år sedan, när Ella väntade honom och var orolig för hur det skulle gå och Bobby och jag var fölvakter.

 

Katterna Elvis och Robban mår bra. Bara dom får mat och vara inne i sadelkammaren och få värme från elementet. Kaninerna mår oxså bra. Kommer inte ihåg vad alla heter. Men, de är pigga och glada i alla fall. Getterna gör lite som dom vill. Hoppar både hit och dit och över stängslet och ner till shettisarna.

 

Sannas hundar har blivit lite snällare. Det är bara ibland, som dom jagar mig. Tur att man är så liten, att mankvickt kankrypa undan och gömma sig. Jag försöker att prata med dom och pyssla lite där också för det behöver dom. Dom börjar bli gamla (inte som mej förstås) och få lite krämpor, så det bäst att dom är lite rädda om sig.

 

Stora svarta hunden är snäll som vanligt och vi kommer väldig bra överens. Fortfarande så får jag krypa in i hennes varma päls och sova en stund när jag behöver vila lite extra. Hon har haft lite problem med sina öron och ögon, men det börjar bli bättre. Hon klagar över att hon inte får vara ute så mycke som hon vill. Men det är väl inte nån, som vill att vargen ska komma och göra henne illa?  Jag har fortfarande inte sett honom själv, så att jag har kunnat tala med honom. Farbror Teobald har däremot sett honom när han tog sig en liten skogspromenad, men han ville inte stanna och prata med honom?!

 

Två hundar, som nästan kan skrämma slag på mig är Vickan och Maisy, som är bästa kompisar till stora svarta hunden. Dom leker och busar, så man blir trött bara man ser dom. Men, dom är oxså väldigt snälla.

 

Ni barn kommer kanske ihåg att jag förra gången undrade vart alla tomtenissar tagit vägen, som brukade jobba tomteverkstaden i Sannas stuga. Nu vet jag var dom är. Ni har kanske hört att det har hamrats och spikats nere vid stugan. Dom har fått dra ner på verksamheten och bara varit uppe på den lilla vinden. Så, det blir nog inte så mycke julklappar därifrån i år.

Vet ni vad dom gör mera? Jag tror att jag blir tokig på alla tomtenissar, som flänger omkring överallt. Nu när dom är klara med sina klappar, så ska dom hjälpa till i stallet. Dom mockar, fodrar, busrider hästar, bråkar med hundarna, är inne hos kaninerna och getterna. Katterna slipper inte undan dom heller. Fy vad trött jag blir på dom. Vi ska ju ha det lugnt och skönt nu i juletider. Hoppas att jag kan få sova och vila lite i alla fall.

 

Sanna har visst lyckats ta lite kort på de busiga små nissarna, Hoppas att ni får titta på dom.Har ni tur, så kanske ni oxså får se skymten av någon liten nisse.

 

Nä, nu har jag verkligen inte tid att sitta här och plita längre. Måste ut och pyssla om alla våra djur.

 

Hoppas att Mia inte glömmer min julgröt i år heller. Hästarna ska ha sin fruktsallad och alla djuren får något lite extra gott och jag ska ha min julgröt! Så det så. Annars strejkar jag!

 

GODJULochGOTTNYTTÅRpå er allesammans och sköt om er.

 

BRYNOLF

 

 

 

27 maj
I dag var det final i dressyr för hästlaget, och vi (Elin, Caroline, Carina och jag) åkte till Wirsbo för att rida igenom LA:3. Efter dom två första omgångarna ligger vi 3:a totalt och spänningen låg i luften. Till slut stod det klart att vi kommit trea i omgången den här dagen också och det gjorde att vi kom tvåa i total sammandraget!! //Bea

dh final 2012 

 

25 maj  Vi hittade ett brev i brevlådan som vi missat att öppna, men här kommer det!

BRYNOLF (stalltomten) mars 2012

 

Goddagens, Goddagens på er allesammans igen!

 

Nu är det ett tag sen sist vi hördes, eller rättare sagt sen jag lyckades skriva ner nåt på datorn (och det är inte lätt ska ja säja när man inte är van).

Ska börja med att tacka Mia för att hon kom ihåg julgröten! Annars hade jag inte blivit glad på henne.

Här går man och jobbar och sliter hela nätterna, bara det där att försöka hälsa på lära sig alla nya hästar, som har dykt upp sen jag var hemma sist. Och alla namn!!

Just nu mår alla bra och det ser ut som det har torkat upp i hagarna lite granna. Jag fastnar inte fullt så mycket nu, när jag försöker smyga ut och titta till alla shettisar och se hur de har det.

Lampan finns inte här mer det vet ni. Hon har blivit en hästängel. Pratade mycket med henne och Yatzy (som jag har sagt till att hon måste försöka lugna ner sig lite). Nu har Yatzy ju fått en ny kompis, som visst kallas för Helge, han är jättesnäll och Yatzy säjer att hon känner sig mycket lugnare nu.

I stora stallet är det ganska lugnt nu, men Hazy är lite orolig för hur hon ska orka vara mamma (hon ska visst ha barn  i början på juni). Jag försöker lugna henne och talar om jag ska vara med henne och fölet så mycket hon vill.

Stackars Thor har ont i en fot och har inte kunnat vara ute så mycket som han vill. Men, han blir nog snart bra tror jag.

Måste berätta att jag har träffat min gamle kompis farbror Theobald. Han bor
under en vägbro efter ridhuset. Det har han gjort väldigt länge och när Sanna var liten, så var det hans jobb att se till att hon inte gick förbi hans vägbro. Då var hon för långt hemifrån. Vi har haft mycket att prata om, för han kan ju berätta allt som hänt här på gården medans jag var på semester. Och det är en hel del må jag säga.

Jag är lite lessen över att alla mina kompisar, smånissarna har flyttat. Dom bodde ju i sjöstugan (där Sanna bor nu) under hela höstarna och jobbade med julklappar till alla snälla barn. Var dom är nu vet jag inte. Vet ni vart dom har flyttat?

Sannas små (för mej ganska stora) hundar har blivit snällare och jagar mej inte så ofta nu för tiden.

Den jättestora hunden Kandida och jag har blivit riktiga kompisar. När jag känt mig lite frusen, så har jag bara gått bort till henne och borrat in mej i hennes päls. Men nu får hon  inte vara ute på kvällarna längre när det börjar bli sent. Hon säjer att det visst finns varg, som kan vara elaka mot henne!

Jag har inte sett nån ännu, bara hört. Men, kommer dom hit, så får jag väl försöka tala allvar med dom. Man måste ju vara snäll mot alla djur. Eller hur?

Nä, nu är det dax för mej att gå en runda till mina kompisar och se hur de har det.

Vi hörs väl så småningom. Sköt om er!

BRYNOLF

 

6 maj

Mycket tävling på gång, i dag reds andra omgången i hoppning för häst på Vänsta. Lite strul under morgonen då vi hade en halt häst men som tur var kunde Matilda Cederborg-Fors och Elliot hoppa in som reserver. I övrigt var laget samma som omgång 1 alltså Annelie Theoren, Jenny Johansson och Beatrice Jakobsson. I dag var det flera lag som gick bra och det var totalt 8 lag till omhoppning. Vi fick 4 fel i omhoppningen men en ganska bra tid så vi knep fjärdeplatsen! Totalt inför sista omgången ligger vi i topp delat med Vänsta RF och Norrby RS. //Bea

 

5 maj

Andra omgången i div 3 i dressyr för häst reds på Hamre. I laget red Ann-Christin Pettersson, Annelie Theoren, Beatrice Jakobsson och Elin Arntsen. Laget kom på en tredje plats i omgången och ligger på en tredje plats totalt inför sista omgången. //Bea

 

28 april
I dag hade vi jobbardag på klubben och fick en hel del gjort inför tävlingarna. T.ex. spikades det ihop ca 80 m avspärrningsstaket, hinderboden städades, staketet runt ridbanan tvättades och kanterna skottades så vattnet kan rinna av lättare. I ridhuset fick läktaren en städning och kanterna skottades även där. Skönt att vädret var på vår sida, solen sken! //Bea

jobbardag

 

21 april

Första omgången för häst i hoppning div 3 gick i Sala. Anneli Theoren, Jenny Johansson, Caroline Bloemberg och Beatrice Jakobsson var på plats med sina hästar. Efter förklassen såg det inte jättebra ut då både Bea och Anneli stoppat ut sig, men skam den som ger sig... I lagklassen var vi en av två felfria lag och en spännande omhoppning mot Norrby väntade. Anneli och Caroline nollade omhoppningen medans Norrby hade fått 8 fel, om Jenny satte ytterligare en nolla så skulle allt vara klart! Men tyvärr ramlade det en del bommar och vi stod plötsligt på 12 fel. Norrbys sista ryttare gick in och nollade och som tur var klarade jag av att sätta en nollrunda och segern var vår!! //Bea

Vinnarlaget 

 

9 april
Klubbhoppning på utebanan i lite gråkallt vårväder.
Många starter i clear round, allt från knattarna på 30 cm till tävlingsryttarna på 110 cm. I den andra klassen, tangeringshoppning, vann Rebecka Olivensjö med endast 0.2 sekunders skillnad mellan ritterna!
//Bea

 

8 april
I Fagerstas högsta ponnyklass, LB+5 cm, slog Baståsenryttarna till...
Stort Grattis till Sandra Lindfors som vann och Matilda Cederborg-Fors som kom 6:a!!
//Bea

 

25-26 februari

4 bilar med klubbens medlemmar styrde kosan mot Göteborg och två dagar fyllda med tävlingar på högsta nivå!

Vi hann med att se både världscupen i hoppning och en svenska seger i dressyrens kur!! Patrik Kittel gjorde ett toppjobb med Toy Story! Tyvärr var det en hel del stolpe ut, eller bom ned i hoppningen för alla svenskar, i dom klasser vi såg blev det som bäst 6:e plats.

Självklart blev det även en hel del shopping på mässan och en hel del showinslag, gymkhana, lagtävling med fjordingar mm.

På vägen hem började planeringen för flera resor, kanske till Falsterbo i sommar!

//Bea

 

 

Dec 2011

BRYNOLF (stalltomten)

 

Goddagens, Goddagens på er allesammans!

 

Nu är det visst många som inte vet vem jag är! Typiskt, man kan inte vara borta på lite semester hos sina gamla släktingar i mörkaste småland utan att man blir nästa bortglömd. Visserligen är det några år, men för mej, som är flera hundra år gammal, så är det ingenting! Det är jag som går runt och pratar med alla djuren och pysslar om dom och så vet jag det mesta, som har hänt på den här gården.

 

Innan alla ridhästarna kom hit, så fanns det kor, höns, arbetshästar, katter, hundar och många andra djur, som jag tog hand om. Och ska vi gå ännu längre tillbaka i tiden, så fanns jag här under den  mörka tid, då legenden om Baståsen tecknades ner. Så vill ni veta något mer, så är det bara att fråga mej.

 

Nu ska jag prata lite om hur det är i stallet. Alla hästarna mår bra, men fy så leriga de är och jag min lille stackare, traskar absolut inte ut i hagarna just nu. Då kanske jag fastnar utan att någon märker att jag är borta!!

 

Några av mina gamla kompisar har blivit till änglar, så de har säkert bra där de tittar ner på oss. Flera nya hästar har kommit och en del var bara barn när jag reste iväg, så det är bara för mej att gå runt och bekanta mig med alla.

 

Våra små trotjänare, Elvis (gul katt) och Robban (svart katt) har jag just talat med. Dom jobbar i stallet och håller rent på råttor och möss, som annars kan gnaga av elledningar, förstöra hästarnas utrustningar och ställa till med en hel massa andra saker, som inte är så bra.

 

Elvis favoritsysselsättning är visst att ligga och gona sig i halmen och hoppas att inte någon ser att han latar sig! Robban berättade att han ofta jobbar i ridhuset som biträdande instruktör + att han värmer folk på läktaren och är allmänt social.

 

Var nere en sväng till alla shettisar och russ och hälsade på dem som hastigast. Det är så många att gå runt till och prata med. Hur ska jag hinna?

 

Så har jag träffat den stora svarta hunden också. Kandida heter hon visst. Hon vaktar gården och säger till om det kommer några främmande smygande.

 

Sannas tre små vovvar, Millie, Trixi och Wilma, tror visst att jag är något ätbart. Fick faktiskt springa och gömma mig först när de kom stormande. Men, nu vet de vem jag är och hur jag ser ut, så det blir nog lugnare med tiden.

 

Ja, hur ser jag ut egentligen? Det är ju bara djuren, som jag träffar på natten. På dagarna försöker jag vila mig lite, så att jag ska orka allt mitt nattjobb när allt är tyst och lugnt.

Jag är liten, gråbrun och går lite stelt, men är ändå ganska snabbt på att slinka undan då det kommer någon stor människa klampande.

 

Snart är det JUL och då brukar det vara så fint i stallet och hästarna får hinkvis (det går åt mycket när så många ska festa) med fruktsallad och katter, getter och kaniner får också lite extra gott till julen.

 

Det är väl klart att jag också vill känna lite julstämning, så jag måste be er att påminna Mia om att ställa ut min julgröt, nu när jag har kommit tillbaka. Annars blir jag nog lite lessen!!

 

Ha det nu bra allesammans och GOD JUL på er!

 

Vi hörs efter Nyår.

 

BRYNOLF

 

 aug 2011

I dag har ponnyryttarna ridit första omgången i hoppning div 2 i Fagersta. Det var spännande in till sista ryttaren då Baståsen var i omhoppning mot Hamres lag 2. Tyvärr föll en bom för mycket och vi hamnade på en andra plats. 
Alla ryttarna var jätteduktiga då flera bytt ponny under sommaren pga sin längd. Många ekipage var på plats även om alla inte fick plats i laget. Bilder finns i galleriet!
//Bea

 

110611

Vi har haft startfälttävlan på förmiddagen, med 19 st ponnyer och 9 st hästar som red dressyr, hoppning och terräng på 60 cm.

Vädret underbart soligt ca 30 grader som sedan övergick i åska men då var vi redan klara!

Vi hann även med att ha terminsavslutning med grillat och US-stafett.

//Bea

 

 

 

 

 

 

 

Vecka 17

Nu var det länge sen jag skrev något så vi har hunnit med en hel del här på Bastis.

En övernattning i idrttslyftprojektet har vi hunnit med. Det var fullt ös under ett helt dygn med bla singstar tävling på kvällen.

Ange alt-text här.

Div 3 ponny hoppning i fagersta var det på långfredagen. Brks lag kom 5:a och 6:a. 

Millan har åkt på sommarbete till Skultuna där hon får gå och slappa med Fjärding hela sommaren. Molly har kommit in i Millans spilta och är under utbildning fram till sommaren.

Mimmi har farit till katthimlen. Hon var ca 20 år, vilket är en aktningsvärd ålder på en stallkatt. 

I helgen var det jobbardag på klubben i det fina vädret. Många både vuxna och barn putsade och fejade för att det ska vara fint till kommande tävlingar.

Själv tillbringade jag helgen på fälttävlan i mantorp, sovandes i bilen (OBS! is på rutorna i söndagsmorse).

Alla tjejerna skötte sig super och Ewe var 2:a i den enstjärninga klassen. Jullan var med som hundvakt, hästskötare mm och kan berätta om hur det var att vara med på fälttävlan. Fick oxå rapport från:

Frida som varit på hopptävling och blev placerad i båda klasserna

Maddis, Madde, Cicci o Leontina som ridit CR 4 mil distans

Ett stort GRATTIS till er alla! 

Ange alt-text här.Observera att Carina varit flitig och knoppat!!!!!

 

 

 

Vecka 13

Måndag:

Ett stort grattis till alla fina ritter i Fagersta i helgen!!!! Ponnyerna klarade sig jättefint under lördagen. Med två individuella vinster och en 3:e placering med laget. Bra kämpat tjejer fast ni bara blev tre när Johanna inte hade möjlighet att åka med.

På söndagen var det ridhästarnas tur. Vi blev 2:a med laget, en poäng efter segrarna. Comet var gulskäck dagen till ära ( jätte pissfläck! ) men skötte sig super på banan vilket räckte till en 5:e plats. Carina och Linda var precis utanför placering och Bea och Lampan en liten bit efter. Lampan var superduktig!!! Hon har inte lämnat Bastis sen hon kom från Polen för 2 år sedan. Hon gick rakt in i transporten både dit och hem, och gnäggade lite under programmet men gjorde allt hon skulle utan protest, duktig tjej!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hemma på gården lyckades Jolle få sina kläder söndertrasade i hagen.... dvs om man leker och drar och sliter i varandras täcken....blir det stora hål!!!!!

På söndagen var det full rulle med barnlektioner och ridlekis. Jag tror inte det dök upp några stora krokodiler den här söndagen och skrämde barnen. Anders o Pia var flitiga stalljourare under förmiddagen och putsade och fejade som bara den. 

 

Vecka 12

Torsdag:

Tjooooooohoooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Stora vårskriket! :o)

Äntligen börjar det bli lite mer vår i luften. Igår efter att jag och Amanda (som praktiserar här den här veckan)mockat på förmiddagen tog jag en tupplur med vovven Millie på magen utanför stallet på en av bänkarna, helt uuuuuunderbart!

Ange alt-text här.

Är det vår nu Matte????

Vendis och Sune har trimmat dressyr hela veckan och Sune börjar faktiskt att sköta sig riktigt bra. Själv red jag Cometen i morse och funderar skarpt på om jag ska köpa vit målarfärg för att få bort hans underbara gula smutsfläckar till helgens tävling.

När jag var ut i stallet nyss var det full rulle, Moa, Jenny o Josse fejade, skurade och borstade så både boxar och hästar blänkte. Hittade just ett kort från övernattningen hemma hos mig i julas när vi moffade popcorn och sjöng för full hals (jag kraxade mest...)Ange alt-text här.

 

 

 

Vecka 12

Måndag:

Nu var det ett tag sen det blev något skrivet så nu är det verkligen dax! :o)

Fastän snön ligger kvar börjar det bli lite vår i luften och både jag och alla djuren längtar nog efter våren, solen och gröna hagar. Fälttävlansryttarna är i full gång med hoppkval, dressyrtävlande och konditionsträning av häst och ryttare inför kommande fälttävlanssässong. Första tävlingen vi åker iväg på blir till Mantorp i slutet av april. Flera av våra hoppryttare har varit ute och fått fina resultat redan,, Grattis grattis!

BUS - dvs Baståsens ungdomssektion är i full gång igen med en sjö av upptåg och aktiviteter, superkul!!! Vad skulle vi göra utan er :o)

Vi har under senaste månaden haft diverse tävlingsträffar som du kan läsa mer om under fliken ridklubb, kul med många nya ryttare, se till o lämna in lite info o bild så ni kommer med här på hemsidan.

Om ni inte har sett till Mia de senaste dagarna så har hon farit iväg till Tyskland och gått på hästmässa och hästshow... hmmm... man blir inte nå avis...

Sen har vi tydligen gått och skaffat katt.... stor katt.... i går hade jag lodjursspår nästan ända in på tomten, som alla ridlekisbarn studerade noga när vi red ut i det fina vädret. Vi såg också spår efter harar, ekorrar och räven..Ange alt-text här.

Övernattning har vi också haft i vårt idrottlyftetprojekt. Denna gång var det bla äta rätt som stod på schemat.. inte fel att tänka på, vi ryttare slarvar nog en del.

Ange alt-text här.Ange alt-text här.

I går var det dressyrtrimning för Åsa, såg en hel del både nöjda och svettiga ryttare. På fredag är det dax för en duvning till innan div 3 allsvenskan som drar igång nästa helg.

Nu måste jag gå ut till stallet o ha lektion återkommer med lite bilder, tjingeling!

 

 

Vecka 9

Torsdag:

Sportlov, sportlov, sportlov!!!!

Den här vecka har det förutom vanliga ridlektionerna varit full aktivitet i stallet hela dagarna. Dagridläger, skötarmöte, tolka efter häst, uteritt mm

Många tjejer och killar som varit här under veckan och pysslat om sina älsklingshästar lite extra. Under tolkningen fick vi se många varierande stilar på skidåkning och Sanna lyckades till och med få Ricard att göra en rova. Bea som var här på dagridläger från stockholm visade att hon hade åkt skidor förr.

I dag var det ett glatt gäng som gav sig iväg på uteritt. Hästarna var pigga och glada vilket gjorde att endel hade lite problem att hålla sin plats. Men efter 1 tim o 40 min var vi tillbaka i stallet utan att någon trillat av! Vi träffade inte på ett enda vildsvin men det kanske inte var så konstigt..... så vackert som vi sjöng!

Ange alt-text här.Ange alt-text här.Ange alt-text här.Ange alt-text här.Ange alt-text här.Ange alt-text här.

 

Vecka 8

Onsdag:

Idag har det varit full fart hela morgonen. Hazy och Nobbe löshoppade sig själva genom att hoppa ut ur sin hage... för att komma ut hoppar man först över haggrinden på 120 cm, tar ett par galoppsprång i ledgången, för att sen hoppa över sista grinden upp på stallplanen... vad gör man inte när man får långtråkigt..

Nya ponnyn Jolle reds för första gången igår och skötte sig utmärkt. Och Chess trivs med sin nya tjej hemma hos Jolle.

I förrgår var det fullt pulkarejs ute i sjöhagen, tror alla barn och ungdommar gav sig på de "enormt" branta backarna, Till och med Jag och lilla vovven Trixie vågade oss på ett åk.

Ange alt-text här.

 

Vecka 7

Lördag:

Vaknad med över 38 i feber... hej o hå.. stallet på morgonen med Elvis o Ricard sen var det dax för stallvärdinneridning. Kallt som attan men underbart fint med skinande sol så ridningen blev på utebanan i snön.

Vid lunch kom låneponnyn Jolle och lille Chess åker hem till Jolles matte några månader på semester.

Ansvarsryttarna red shettisarna på ängen utan att trilla av en enda gång.. bra gjort tjejer!!!! Hoppas att vi får behålla snön ett tag nu så att vi kan tolka på sportlovet.. :o)

Ange alt-text här.Ange alt-text här.

 

 

 

 

Vecka 6

Fredag:

Full rulle i stallet på förmiddagen, shettisarna började bli långhåriga igen så det var operation shettisklippning! Plus genomgång av alla utetäcken...

 Först var det fodring, utsläpp o mockning och sen var det teamwork.. sanna klippte, praktikant Emma hjälpte Sanna plus fodrade lunch hö, Praktikant Ewe satt vid symaskinen och reparerade täcken och Fanny ,som var här på förmiddagen, limmade lappar på täckena.. Vi var faktiskt ganska klara till lunch, bra jobbat tjejer!

På kvällen var det Bowling och pizzakväll för privatryttarna. Sanna bowlade som en kratta, fast efter lite ändring på tekniken och ett barnklot!! så träffade hon till sist i alla fall några kägglor. Carina hade o andra sidan nog för tunga klot eftersom hon lättade från marken varje gång hon kastade, funkade inte äns bättre efter skobyte mm.. sista testen var i strumplästen och då åkte hon kana på rumpan till allas glädje! Vi hade i alla fall en jättetrevlig kväll o hoppas att fler hänger på nästa gång vi gör något skoj!

Ange alt-text här.

 

Vecka 5

Onsdag:

Ännu en kul dag på landet har passerat. Just nu är det full rulle och vi har fullt upp att lära oss förstå stockholmsnacket hos våra praktiktjejer som är här några veckor... haha.. nej, det är inga kaxiga tjejer utan ett par riktiga pärlor som har hittat ut till oss... Emma o Ewelina heter dom och kan hjälpa er med det mesta när ni är i stallet! :o) Sen ska vi ju inte glömma Sandra som snart är klar med sina 2 praktikveckor här,, en riktig guldtjej som på måndag ska tillbaka till skolan i Sala igen.

Idag har faktiskt dagen rullat på som vanligt, praktiktjejerna börjar få lite träningsverk av ridningen och våra vanliga ridelever var superduktiga på lektionerna ikväll!! Temat idag var sitsar och balans så jag kan säga att vi hade riktigt roligt och att det kommer finnas en del ömma muskler imorgon!

Nu hoppas jag på snö och lite kallare väder eller riktigt töväder, har varit lite isigt idag på stallplanen så det blev till att leda vissa hästar till och från hagen...

Nix pix nu var det slutskrivet för den här gången.....

Förresten.. ni missade väl inte snöhästen utanför stallet!!!

Ange alt-text här.Ange alt-text här.

 

 

  

Vecka 4

Onsdag:

SHETTISAR!!!!.... Ni som kommer till ridskolan ser 10 trevliga väluppfostrade shettisar som alla mindre barn pysslar och rider på, men.....

Idag när vi skulle ta in dom från hagen var dom överallt och ingenstans.. i ridhuset, på ridbanan, kröp under stacketet till hagen brevid osv.. Insläppet tog ca 40 min längre tid än vanligt men o andra sidan fick vi skratta lite,, för vem kan motstå ett gäng busiga charmiga shettisar... :o)

Ange alt-text här.

 

Vecka 4

 

Måndag:

Isbjörnar och isflak... Ja idag skulle man ju inte bli förvånad om man såg något sånt... Är nog inte så många grader men snålblåst och snö.. Hästarna mår nog bättre än vi människor och är ute i hagarna och busar för fullt. I morse fångade Kandida!!!! sin första råtta, och var mäkta stollt över det. Millie, Trixie och Wilma har hjälpt matte och vår praktikant Sandra att mocka i stallet hela morgonen. Skolskjutsen stannade här utanför på vägen för ett tag sen och jag hörde Jennifers glada stämma klinga över hela gården, så nu är det nog full rulle i klubbis. Dax att packa på sig ordentligt med kläder och gå ut till stallet och ha lektion. Det är grabbarna som börjar idag... hmmm..... undrar vad vi ska hitta på för bus idag...

Så här såg det föresten ut på julfesten...... det gäller att bjuda på sig själv.. hihi..

 Ange alt-text här.

 

 

Vecka 2

Onsdag: Så blev det ett nytt år, kallt och snö igen! Nu har ridskolan kommit igång och alla elever är tillbaka till stallet efter jullovet. Katterna ligger mest inne vid elementet i sadelkammaren och myser, så mina hundar får vara råttjägare istället. Hästarna är lite vinterbusiga, men det var nog värst i måndags när det var första dagen på ridskolan (ni har väl inte missat att Lampan lyckades bocka av Ricard på hoppdagen... hihi). Alla hästarna tyckte det var superkul att komma in i ridhuset igen efter att mest lufsat i hagen hela lovet. Sanna ÄR helt slut efter lovet... haha.. Vi har haft mycket skoj under lovet med övernattningar, ridning, fika och mycket tok!!! Tack för att ni finns alla goa Bastis ungar!!!

 

 

 

 

  

  

  

  

Vecka 52

Lördag/Söndag: Sanna och Ricard sitter uppe hela natten för att fixa den nya hemsidan, alltså denna. Den måste bli klar innan första januari!

Men nu är det nog dax att sova, klockan är 03:22 och stallet väntar som vanligt 07:30.. Sov gott!

Uppdaterad: 05 FEB 2017 11:49 Skribent: Ricard el Sanna

Baståsens RK är med i Sponsorhuset!
Där kan du enkelt stödja oss när du handlar på nätet.
Gå in på www.sponsorhuset.se och välj Baståsens RK

 

 

Stort tack till våra sponsorer:

Azzcongroup

Postadress:
Baståsens RK - Ridsport
c/o Anders Birberg, Banjovägen 4
73538 Surahammar

Besöksadress:
Baståsen
73591 Surahammar

Kontakt:
Tel: 0704365996, 0707188820
E-post: This is a mailto link

Se all info