Hoppa till sidans innehåll

Brev från ordföranden

20 MAJ 2021 18:56
Seglingssäsongen har nu börjat ordentligt och här kommer lite information om vad som hänt den senaste tiden och vad som framöver är på gång inom BOJK.
  • Skapad: 20 MAJ 2021 18:56

Fixardagen

Först en rolig nyhet från våren – vi hade en mycket god uppslutning på vårens fixardag med många nya medlemmar som kom och hjälpte till. Det är många år sedan så många nya medlemmar var med på fixardagen. Stort tack till alla er som kom och ni som är nya i klubben ska känna er mycket välkomna!

Beviljat anläggningsstöd från RF till inköp av ny ribb

BOJK beviljades i vintras anläggningsstöd från RF med 50 % av inköpskostnaden för en ny ribb. En ny ribb i mellanstorlek har därför beställts. Då BOJK:s befintliga ribbar börjar bli slitna kommer en ny ribb på många sätt att underlätta klubbens aktiviteter.

Bidrag från Sparbanksstiftelsen Skåne för att utbilda ungdomsledare

BOJK har nyligen beviljats ett bidrag från Sparbanksstiftelsen Skåne om 15 000 kr för utbildning av ungdomstränare. Det innebär att vi kan fortsätta att utbilda våra duktiga ungdomstränare. Ni ungdomar som vill gå Svenska Seglarförbundets kurser för att ”stiga i graderna” i seglarskolan eller vid optimistträningar, kontakta gärna mig.

Corona-restriktionerna

De nuvarande corona-restriktionerna tillåter seglingsträning för alla åldrar, dock att allmänna försiktighetsåtgärder såsom samling utomhus och undvika att använda omklädningsrummen etc. ska iakttas. Seglarskolan betraktas som träning och är därför också tillåten.

Som ni säkert sett i tidningarna är det annorlunda för tävlingar där man bjuder in till deltagande. För närvarande tillåts bara tävlingar för barn- och ungdomar födda 2002 och senare samt med maximalt åtta deltagare. Det sistnämnda omöjliggör normala tävlingar. Regeringen har emellertid aviserat att ändringar kan komma den 1 juni och Svenska Seglarförbundet har förhoppningen att seglingstävlingar med 150 deltagare då ska bli tillåtna.

Angående corona-restriktionerna och hur de i olika sammanhang ska tolkas har BOJK:s styrelse fattat ett principbeslut om att vi inte gör några egna tolkningar utan följer vad Svenska Seglarförbundet anger.

Seglarskolan

Sommarens seglarskola har ett mycket gott anmälningsläge. Nybörjarkurserna är fulltecknade alla veckor utom en (där bara några platser finns kvar) och på fortsättningskurserna är lånebåtarna fulltecknade tre av fem veckor.

Vi har dock ett litet bemanningsproblem i vecka 27 som gjort att vi den veckan stoppat fler anmälningar. Vi håller för närvarande på att kontakta olika ungdomar i klubben i denna fråga men jag vill här ta tillfället i akt och mer generellt fråga alla ni ungdomar som seglar på BOJK, är det någon eller några av er som kan tänka er att jobba i vecka 27? Kontakta då Johan Ekander (This is a mailto link), som är övergripande ansvarig för seglarskolan. Det skulle vara mycket uppskattat om någon eller några av er kan tänka sig att arbeta i seglarskolan under vecka 27.

Seglar ditt barn optimist och du själv som vuxen vill lära dig segla – Fevakurser!

I år kommer vi ha ett annat upplägg för Feva-kurserna, specialanpassat för att möjliggöra för vuxna vars barn seglar optimist hos BOJK att själv lära sig segla. Om du är intresserad, håll utkik på BOJKs hemsida, information om Feva-kurserna sommaren 2021 kommer snart att läggas ut.  

Profilkläder

Sedan ett tag tillbaka har styrelsen arbetat med att skapa möjlighet för BOJK:s seglare och medlemmar att köpa kläder med BOJK:s logga. Vi börjar nu närma oss en lösning där man kan se och beställa sådana kläder från en hemsida. Mer information kommer så snart allt är klart, förhoppningsvis inom kort.

Tången och ramper

Så över till något mindre roligt – tångproblematiken. Som ni vet fick vi i fjol en ovanligt kraftig och otrevlig tångpåväxt vid rampen och ut mot bryggan. Tyvärr har den tången, som ligger tungt på bottnen, inte flyttat på sig under vintern utan ligger kvar.

Vi har både i fjol och på vårens fixardag försökt åtgärda saken temporärt genom att gräva en ränna ut från rampen (tack ni E-jolleseglare som gjort detta tunga arbete!). Tyvärr håller sådana rännor inte för kraftiga nordvästliga vindar som vi fick strax efter fixardagen.

Parallellt med våra ansträngningar enligt ovan har vi från styrelsens sida sedan förra året fört en dialog med kommunen om vi kan få hjälp från dem i saken. Vi har alltjämt en sådan pågående dialog men ett problem i sammanhanget är att den tång vi behöver få bort inte ligger uppe på stranden utan i vattnet och delvis en bra bit ute i vattnet. För att kommunen ska få göra arbeten ute i vattnet behövs normalt en vattendom.

I avvaktan på eventuell hjälp från kommunen får vi inom kort göra en insats till och med manuella krafter gräva en ny ränna ut, särskilt inför starten på seglarskolan.

Vad gäller frågan om bättre ramper och bryggor så har den frågan tagits upp med kommunen i samband med diskussionerna om ett nytt klubbhus, se vidare nedan.

JSM

En av BOJK:s större utmaningar i år är att som medarrangör hjälpa LBS med JSM den 13–15 augusti, där BOJK kommer att ansvara för en av optimistbanorna (förutsatt att corona-restriktionerna tillåter arrangemanget, se ovan).

BOJK behöver många funktionärer till JSM. Vi har kontaktat de som vi tror är intresserade av att hjälpa till och inväntar svaren där men ju fler vi är, desto bättre. Om du skulle kunna tänka dig att hjälpa till, på land eller till havs, en dag eller flera dagar, kontakta gärna Henrik Leijon (This is a mailto link) som håller i BOJK:s planering. Det skulle vara mycket uppskattat om så många som möjligt kunde tänka sig att hjälpa BOJK med detta arrangemang.

Nytt klubbhus

Vårt klubbhus och våra bodar börjar bli gamla. Klubben för sedan flera år tillbaka en diskussion med kommunen om en nybyggnation. Dessa diskussioner pausades i höstas efter det att kommunens budget för 2021 antagits utan att det i den fanns utrymme för en byggnation till BOJK. Diskussionerna kommer emellertid att återupptas i höst samband med kommunens budgetarbete för 2022. Av de signaler BOJK hittills fått i frågan finns det skäl att vara försiktigt optimistisk inför dessa diskussioner.

Ett moment i diskussionerna om ett nytt klubbhus är även frågan om bättre ramper och bryggor, så att en framtida nybyggnation omfattar en bra totallösning för BOJK. I de diskussioner med kommunen som ska återupptas i höst kommer det att vara en viktig beståndsdel, dock att arbeten ute i vattnet kan ha vissa hinder på vägen (ibland krav på vattendom etc.).

Träningsavgifterna och verksamheten

BOJK höjde träningsavgifterna för 2021 och jag vill avslutningsvis passa på att nämna lite om anledningen till det. Frågan om träningsavgifterna är nämligen generellt inte alldeles lätt för styrelsen. Det finns medlemmar som vill ha så mycket träning som möjligt med så kvalificerade tränare som möjligt, vilket skulle medföra höga avgifter, och andra medlemmar som vill ha låga avgifter. Det är i sig inget konstigt i en klubb utan snarare helt naturligt men för styrelsen gäller det då att på ett rimligt sätt försöka balansera dessa intressen mot varandra och då också på ett sätt som innebär att verksamheten går ihop.

I sistnämnda del så stannade styrelsen i vintras för en mindre höjning av träningsavgiften och en träningsverksamhet av det slag som vi har i år. Hur klubben framöver ska göra i dessa frågor är emellertid något som får omprövas från år till år och som också är en bra diskussionspunkt på det kommande årsmötet.  

                                               _ _ _

 

Jag hoppas att alla medlemmar genom det ovanstående fått en liten inblick i vad som är på gång hos BOJK och vad som kommer att hända framöver. Även om ni eller era barn inte seglar själva, kom gärna förbi på och var med på det trevliga fikat efter Tisdagsseglingarna.

Väl mött på BOJK i sommar!

 

Hälsningar

 

Per Mildner

Ordförande

 

                                               

Skribent: Charlotte Eklöf
Epost: Adressen Gömd

 Stort tack till BOJKs sponsorer 2021

Företagen nedan medverkar till att vi kan erbjuda barn och ungdomar möjlighet till segling

 

   

Lindahl_logotyp

 

 

Scandistal_logotyp

 

TP_logotyp

 

 

Postadress:
Bjärreds OJK - Segling
Strandvägen 5
23735 Bjärred

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info