Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Läs mer: Optimistjolle


Vi i BOJK har nu nöjet att presentera programmet för årets seglarskola. Nedan följer lite information som är bra att veta för dig som ska gå seglarskola (och dina föräldrar).

Teori

Vi kommer att genomföra teori söndagarna innan kursstart från klockan 14.00 till ca 15.30.

Vid denna lektion får ni tillfälle att träffa era tränare, och föräldrarna ges möjlighet att få svar på eventuella praktiska frågor inför de kommande veckornas segling.

Teorin kommer för nybörjarnas del att fokusera på att alla ska lära sig båtens olika delar så att man själv kan rigga och klargöra sin egen jolle. För de av er som går fortsättarkurserna kommer vi även att snabbt repetera riggning av båten, för att sedan fokusera mer på ren seglingsteori.

Själva kursen

En normal dag på seglarskolan startar med samling där vi går genom vad vi ska göra under dagen, innan vi beger oss ut på vattnet för att träna på dagens moment. Eftersom vi har som ambition att komma ut på vattnet så snabbt som möjligt varje dag, vill vi uppmana er om att komma i tid då vi inte garanterar att vi väntar på dem som inte kommer i tid. Samtidigt ber vi er att meddela era tränare om ni av någon anledning inte kan komma eller har blivit försenade någon dag.

Varje grupp, både nybörjare och fortsättare, kommer att bestå av max 12 seglare och vi kommer att ha två tränare för varje grupp. Nybörjarna kommer till viss grad vara två seglare som delar på en båt, medan fortsättarna har en båt per seglare.

Midsommar

Vi vill också passa på att påminna om att fredag 25 juni är midsommar. Vår plan är att segla som normalt under förmiddagskursen, men ta ledigt efter lunch. För att ge oss möjlighet att flytta om på seglare så alla som kan får segla är vi tacksamma om ni som seglar under vecka 25 meddelar vid teoritillfället söndagen innan om ni tänker komma eller inte.

Kappsegling

BOJKs Tisdagscup är ett moment som vi gärna ser att seglarna tar del av som en del av kursen. Tisdagscupen är ett arrangemang som ska ge seglarna en introduktion till tävlingssegling på bana i trygga former.

Eftersom vi har begränsat antal skolbåtar kommer det givetvis inte vara möjligt för alla att segla, men det kommer också att finnas möjlighet att följa med ut i motorbåt som åskådare för att titta och att lära. I mån av plats ges även föräldrar möjlighet att följa med ut.

För att underlätta för de av er som går eftermiddagskurserna, kommer BOJK att stå för lite enkel matservering på tisdagar, så att ni inte behöver åka hem mellan seglarskolan och Tisdagscupen. För att hjälpa tränarna vill vi dock att ni meddelar senast dagen innan om ni tänker stanna kvar och segla på kvällen.

Tisdagscupen har klasser både för nybörjare och för fortsättare och fokus ligger lika mycket på att ha roligt och lära som på att tävla.

Efter seglingen på kvällen sitter alla som vill ner och äter sitt medhavda. Grillen är igång.

Utrustning och andra praktiska detaljer

För seglarnas eget bästa och för att seglingen ska bli så rolig som möjligt är det viktigt att man inte fryser när man är ute på havet. Även under den finaste sommardagen kan man lätt bli nedkyld om man blir blöt och inte har rätt kläder. För att seglarna ska vara förberedda på olika väder och vindar skall nedanstående utrustning alltid medtagas till seglarskolan:

  • Flytväst (OBS! Ej räddningsväst, BOJK har inga flytvästar till utlåning)
  • Två klädesombyten (Helst av typen mjukisbyxor eftersom det kan vara svårt att segla i jeans, samt långkalsonger/underställ och varma tröjor.)
  • Regnställ & stövlar (eller torrdräkt/våtdräkt) Lomma Båtcenter har bra dräkter. Annars brukar Stadium få in några våtdräkter som ofta försvinner snabbt, så kolla redan i dag. Tom på Claes Olsson finns dräkter.
  • Mössa/keps/solglasögon
  • Badkläder
  • Träningskläder för bruk både inom- och utomhus
  • Handduk
  • Solskydd - Tänk på att solen tar mycket mer på havet än på land. Det kan därför vara bra att smörja in sig med solskydd och att ha keps och ett par solglasögon när man seglar.
  • Mat & Dryck - En liten matsäck och mycket dryck är bra att ha med. Drycken skall helst inte vara läsk, då detta ofta gör mer skada än nytta.

Om flytväst

En flytväst är i rätt storlek då den sitter bra på bäraren. Viktangivelsen i västen är ett hjälpmedel för att hitta rätt storlek, och behöver inte alltid stämma överens med bärarens vikt. Det är alltid bra att testa flytkraften i västen under säkra förhållanden innan man ger sig ut på sjön. En räddningsväst (med flytkrage och flytkraften koncentrerad till bröstet) är det optimala om man någon gång skulle hamna i sjönöd i hårt väder. Men räddningsvästen är klumpig vilket gör att man lätt fastnar. En räddningsväst är dessutom mycket svår att simma i. Därför lämpar sig räddningsvästen inte till jollesegling lika bra som flytvästar utan krage. Köp därför en seglarväst. Uppblåsbara västar finns också, men det är inte heller lämpliga till jollesegling.

Annat

Kom ihåg att betalning för seglarskolan skall vara BOJK tillhanda 1 månad innan du ska börja segla. På vissa av kurserna finns det fortfarande lediga platser, så om du har en kompis som har lust att segla under sommaren, finns det möjlighet att hänga med. Om du har frågor - maila oss så ska vi svara så gott vi kan. Vi ser fram emot att träffa dig!

Betalning

Vi rekommenderar att ni betalar in kursavgiften och medlemsavgiften i samband med att anmälan är bekräftad, till Bg: 5094-8413, dock senast 1 månad innan kursen startar. V.v. skriv "seglarskola" och barnets namn på inbetalningen.

Frågor?

Kontakta This is a mailto link

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:39 Skribent: Maria Johnsson

 Stort tack till BOJKs sponsorer 2021

Företagen nedan medverkar till att vi kan erbjuda barn och ungdomar möjlighet till segling

 

   

Lindahl_logotyp

 

 

Scandistal_logotyp

 

TP_logotyp

 

 

Postadress:
Bjärreds OJK - Segling
Strandvägen 5
23735 Bjärred

Besöksadress:
Strandvägen 5
23735 Bjärred

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info