Hoppa till sidans innehåll

Reportage i Norra Skåne 2020-08-03

04 AUG 2020 13:59

Surfbrädorna flyger över vågorna


Tina Balog är nybliven medlem i Björkvikens Windsurfingklubb, och har lärt sig mycket av Calle Roxhage som är ordförande...
  • Uppdaterad: 04 AUG 2020 13:59


Surfbrädorna flyger över vågorna

Tina Balog är nybliven medlem i Björkvikens Windsurfingklubb, och har lärt sig mycket av Calle Roxhage som är ordförande. Foto: Jenny Stjernström

Det var vind i seglen och snabba brädor när Björkvikens Windsurfingklubb höll i veckans träningspass i vindsurfing under söndagen.

Det är blåsigt ute vid Finjasjön när både nybörjare och erfarna vindsurfare ger sig ut i vattnet med sina brädor. Under söndagens träning var gruppen fullbokad med 14 personer ute i vattnet.

Vissa håller sig närmare stranden, medan andra vågar sig längre ut. Foto: Jenny Stjernström

Calle Roxhage är ordförande i Björkvikens Windsurfingklubb, BWK, och är glad över det ökade intresset för sporten.

– Vi var tvungna att säga nej till fyra personer till idag. Vi är sex instruktörer i klubben som turas om med att hålla i träningspassen, så vi tar inte in fler än vi klarar av att ha uppsyn över, berättar Calle Roxhage. På plats under dagens träning är även instruktörerna Maria Dahberg och Minh Huyhn, som även sitter i klubbens styrelse.

Maria Dahberg är instruktör och har nyss kommit upp ur vattnet. Foto: Jenny Stjernström

Träningspassen har skett under många år, men i år är intresset särskilt stort.

– Jag tror att fler är hemma i år och vill göra något aktivt. Vindsurfing är en bra sport för man tränar hela kroppen, samtidigt som man är ute i naturen. Framförallt är det väldigt roligt, uttrycker Calle Roxhage.

Ute på sjön både reser och faller seglen. Calle berättar att det är två nybörjare på plats, men att aspiranterna ofta är blandade.

– Det brukar vara mestadels tjejer, men det kommer även många familjer och par som vill testa på att surfa, säger Calle Roxhage.Calle Roxhage ger hjälpsamma 6råd till surfarna. Foto: Jenny Stjernström

Att klubben befinner sig vid Björkviken beror på dess bra förhållanden för just vindsurfing. Sjön är djup och har inga stora stenar där brädorna kan gå på grund. Dock kan vinden vara oförutsägbar och blåsten kan avta eller öka plötsligt, en utmaning som klubben förbättrats av sedan grundandet 1985.

En av de cirka 70 medlemmarna i klubben är Tina Balog, som redan varit ute och surfat en sväng. Förra året såg hon en skylt om träningen, men i år är första gången som hon är på plats.

 Tina Balog tycker om att vara i naturen, så vindsurfing passar henne väl. Foto: Jenny Stjernström

– Jag är också nybörjare men det gick bra idag! Det bästa är att man får en sån frihetskänsla, och det känns som att man bemästrar vinden, säger Tina Balog glatt.

Om två veckor är det dags för tävling för alla klubbmedlemmar. Då ska surfarna ta sig igenom en bana på sjön, och tävlar i olika klasser.

– C-klassen är för nybörjarna. Han som vann ’‘Årets nybörjare’‘ förra året surfar nu runt fem gånger i veckan. Det är så fantastiskt kul att följa, säger Calle Roxhage, innan det är dags att ge sig ut och fortsätta surfa.Maria Dahberg susar förbi med sitt stora segel. Foto: Jenny Stjernström

Skribent: Robin Jangenhed
E-post: Adressen Gömd

Finjasjön - En utmärkt sjö för vindsurfing!

Med nästan 5 km fritt får vi fina förhållanden vid väst till nordvästliga vindar. Andra vindriktningar är utmanande men plattvatten ger höga farter. Frånlandsvind från ost fungerar också bra om man kan kryssa hem i byvinden. 

Finjasjön är en utmärkt sjö att lära vindsurfa på då det sällan går hög sjö. Björkviken är hyfsat långgrund för den som vill ta sig hemåt med fötterna på botten :-) 

Detaljerad djupkarta Finjasjön

Finjasjön grafisk djupkarta

Postadress:
Björkvikens WSK - Segling
Robin Jangenhed, Jaktstigen 8
28144 Stoby

Kontakt:
Tel: 045136236
E-post: This is a mailto link

 

<>