Hoppa till sidans innehåll

Utbildningssystemet


*CMAS (läs enstjärnigt CMAS dykcertifikat): Grundkurs i sportdykning
Efter avslutad kurs är du kvalificerad att dyka i öppet vatten till max 20 m tillsammans med dykare med minst **CMAS-certifikat (se nedan). I utbildningen ingår förutom lektioner i dykfysik, tabeller, dykmedicin och tillämpad dykning även utbildning i Hjärt-Lungräddning samt inom den praktiska delen livräddning. Grundkravet för att påbörja kursen är att man fyller minst 15 år det året kursen påbörjas, att man kan simma minst 200 m samt att man har genomgått en godkänd läkarundersökning ( för tillfället testas en ny hälsoenkät som gör att personer under 45 år inte behöver genomgå läkarundersökning om det inte finns särskilda skäl för detta ).

  

**CMAS: Fortsättningskurs i dykning
Detta är en mestadels praktisk kurs där man lär sig grundläggande teori och praktik för lite mer avancerade dykmetoder såsom nattdyk, djupdyk, lindyk och undervattensnavigering. I utbildningen ingår praktiskt genomförande av ett antal av dessa olika dykmetoder. Förkravet till denna kurs är *CMAS eller motsvarande och minst 6 dyktimmar fördelade på minst 10 dyk. När man sedan har samlat ihop minst 15 dyktimmar får man även lov att ta hand om dykare med *CMAS certifikat.

 

***CMAS: Utbildning till dykledare.
Efter avslutad kurs är du kvalificerad att leda grupper med dykare i öppet vatten. Under kursens gång kommer du att få fördjupa dina kunskaper i tabeller, medicin och fysik. Dessutom kommer du att få lära dig grunderna i hur man framför en mindre båt samt inte minst hur du skall agera som dykledare i en nödsituation. I den praktiska delen skall du visa att du kan hantera dig själv och din utrustning samt att du har den nödvändiga kunskapen om nödsituationer och livräddning. Förkravet är **CMAS eller motsvarande samt minst 40 dyktimmar fördelade på minst 50 dyk. Dessutom skall man ha genomfört ett antal olika dykmetoder såsom bla djupdyk, vrakdyk, vinterdyk och båtdyk.

  

Efter dessa utbildningar kan man vidareutbilda sig till instruktör på olika nivåer.

Det finns även en hel del specialkurser att gå, läs med om några av dessa här.

 

I Boden erbjuder vi för närvarande inga kurser, vi hänvisar till DK Polar i Luleå.

Uppdaterad: 10 SEP 2012 04:00 Skribent: Markus Morin

Postadress:
Bodens SDK - Sportdykning
c/o John Jakobsson, Gamla Buddbyvägen 3
96142 Boden

Kontakt:
Tel: +46706333801
E-post: This is a mailto link

Se all info