Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Utrustningsguide

Rekommendationer för utrustning för U10 åkare

Barnen måste ha hjälm och ryggskydd.  I U10-gruppen rekommenderar vi att för de första åren använda ett par skidor av slalomkaraktär (svängradie 7,5-11,5 meter). Vi rekommenderar ”riktiga” alpina skidor då exempelvis twin-tip skidor inte är anpassade för alpin åkning som en vanlig slalomskida. 

En slalomskida för en U10 åkare bör vara något kortare (5-10 cm) än åkaren. En storslalomskida ska vara något längre (10-15 cm) än åkaren. Stavar är i denna gruppen nödvändigt att ha.

Flerspännespjäxor rekommenderas starkt, inte step in. De ska vara i lagom storlek (ingen växmån). När man pratar pjäxor pratar man ofta vilken ”flex” pjäxan har. Med detta menas enkelt beskrivet hur hård/mjuk pjäxan är. Tänk på att detta ej är någon vetenskaplig skala. För barnen i U10-gruppen är en ”flex” på 50-70 det vanligaste (beroende på styrka/åkfärdighet mm). 

Benskydd I U10 åker barnen slalom i bana med sk kortkäppar. När barnen åker slalom börjar de snabbt åka över käpparna. Käpparna är dock mjuka och det gör ej ont när man får dem på benen. Dock kan de slita lite på byxorn varför en del föredrar att använda benskydd.


Rekommendationer för utrustning för U12-åkare

Att träna och åka slalom ska vara kul. En förutsättning för att det ska vara kul är att utrustningen är rätt anpassad, bekväm och ger den hjälp och stöd tillbaka till åkaren som behövs. Det behöver inte vara de senaste sakerna för att de ska vara bra utan det finns ett utmärkt begagnat utbud framförallt under den tid då barnen växer. Ett utmärkt tillfälle att köpa begagnad utrustning är genom äldre åkare på klubbens köp &sälj eller via Alpin Racing Köp/Sälj på Facebook.

Varje år kommer det frågor om vilken utrustning barnen ska ha. Denna vägledning är rekommendationer på utrustning för träning i U12, samt lite saker ni kan fundera på inför inköp, såväl begagnat som nytt.

Avsikten med denna vägledning är att just vara en vägledning, det finns ingen exakthet i detta utan val av utrustning beror utöver åkarens vikt och längd även på åkarens färdigheter. Vi skall inte heller skrämma bort någon från idrotten pga kostnader utan man kan gå in med en ganska minimalistisk inställning och stegvis anpassa utrustningen efter intresse och färdigheter. Utrustningen behöver då inte bli ”jättedyr” utan bra saker går att hitta till rimliga priser om man letar och börjar i tid + när man väl är inne i "systemet" så kan man sälja av grejer till de yngre åkarna vartefter.

Har ni frågor så kontakta gärna någon av tränarna så ska vi försöka svara på era frågor.

Skidor

För barnen i U12 rekommenderar vi ett par slalom- och ett par storslalomskidor. Slalomskidorna i denna åldersgrupp brukar vara i längd från 130 cm till 138 cm med en svängradie ca 9-11,5 meter).

Storslalomskidorna brukar lämpligen ha en längd på 151 cm till 159 cm med en svängradie (14-19 meter)

Vi rekommenderar ”riktiga” alpina skidor då exempelvis twin-tip skidor inte är anpassade för alpin åkning som en vanlig slalomskida. Undvik också alltför gamla skidor eftersom dagens teknik gör det möjligt att bygga korta skidor som är både mjuka och ändå vridstyva och därför känns mer ”levande” än en äldre skida. Kända märken är skidor från ex Head, Rossignol, Atomic, Dynastar och Fischer.

Lite mer och längd på skidan:

När det gäller skidor är det viktigt med rätt längd och svängradie. Det kan upplevas lättare att svänga med en kortare skida, men är de alltför korta kan barnet istället få problem med balansen. En för lång skida att "växa i" är förödande för inlärningen och skidglädjen.

En slalomskida för en U12 åkare bör vara något kortare (5-10 cm). En storslalomskida ska vara något längre (10-15 cm) än åkaren.

Om man vill och har möjlighet kan det vara bra att ändå ha ett par twin-tip skidor som barnen kan ha på frilutsdagar med skolan eller då de de bara hoppar och leker i skogen, dessa används dock ej under träning.

Om du väljer att köpa begagnat tänk på följande.

-          Skidorna ska vara i rätt längd och ha rätt svängradie

-          Skidorna ska vara plana så att stålkanterna och belaget ligger i nivå med varandra eller kanten något lägre, sk konvexa skidor. En skida med en sk ”hängd stålkant” är lite lättare i ingången på sväng. Mer om detta vid ev frågor eller en separat vägledning senare. Rättviks Slalomklubb brukar även varje år ha en skidvårdsutbildning i början av säsongen.

-          Kanterna ska vara fria från grader – ”hack” (dra med fingertopparna och känn efter så de känns släta – fria från grader)

-          Skidans belag ska inte vara torrt (är belaget vitt, torrt, slitet och ovallat är det ofta ett tecken på att skidan är dåligt skött)

Bindningar

Alpina bindningar är idag utmärkta under förutsättning att de monteras på rätt sätt och sedan justeras efter det barn och de pjäxor som skall användas tillsammans med bindningarna.

Bindningarna är graderade med en skala ex 3-11 vilket enkelt översatt är att den kan användas från ca 30 kilo. De allra yngsta barnen utvecklar inga högre krafter när de åker varför deras bindning skall vara löst ställd och hellre lösa ut för lätt.

 Om du väljer att köpa begagnat tänk på följande.

-          Är bindningarna och skistoppers hela

-          Är det rätt typ av bindning (fjäder)

-          Är bindningarna möjliga att justera till de pjäxor de ska användas till utan att monteras om?

Pjäxor

Att köpa ”rätt” pjäxor är oftast det svåraste när man ska köpa alpin skidutrustning då fötter är så olika i bredd och form. Då slalompjäxor också ofta känns obekväma när man är ovan vill barnen ofta ha för stora pjäxor. Vid utförsåkning är det viktigt att ha ett par ordentliga pjäxor som sitter bra på foten. Det viktigaste med pjäxor är att de är lagom stora, och sitter bra med endast en socka på foten. Är pjäxan för liten blir den en plåga, är den för stor måste man spänna foten vilket kan leda till kramp i foten.

På sportaffären kan man mäta foten och får då ett mått på hur lång foten är och kan på det sättet hitta rätt storlek. Ta ur innerskon för att känna var tårna hamnar men var noga med att foten är tillbakatryckt i hälen, det är lätt att foten åker fram.

Pjäxan anpassas till foten genom att den spänns med spännena, för att möjliggöra detta rekommendera vi pjäxor med ”normal istigning” och spännen och inte pjäxtyper man ”öppnar upp” och kliver i. Minst tre spännen och allra helst fyra är att föredra.

När man pratar pjäxor pratar man ofta vilken ”flex” pjäxan har. Med detta menas enkelt beskrivet hur hård/mjuk pjäxan är. Tänk på att detta ej är någon vetenskaplig skala. För barnen i U12-gruppen är en ”flex” på 50-70 det vanligaste (beroende på styrka/åkfärdighet mm). Köp en lagom hård pjäxa för ditt barn beroende på färdighet. En för hård pjäxa gör att barnet ej förmår att komma fram över plösen och därigenom sätta tryck på framdelen av skidan. Skidan skall börja skära där den är som bredast, dvs längst fram varför det är viktigt att pjäxan ej är rak i skaftet samt att den är förhållandevis mjuk framåt.

Om du väljer att köpa begagnat tänk på följande.

-          Mät foten i förväg på en sportaffär så du vet vilken storlek du ska ha

-          Prova pjäxan med strumpa du använder vid skidåkning

-          Kolla så att innersko och skal är helt

-          Väl en pjäxa med ”normal istigning”

-          Välj en pjäxa som är lagom hård.

Stavar

När du ska köpa stavar för utförsåkningsskidor ska du tänka på att de inte ska vara för långa. Här finns det några tumregler att följa.

  1. Vänd staven upp och ner och håll i spetsen på staven, då ska armen vara i 90 graders vinkel.
  2. En annan sätt är att ta personens längd i cm och multiplicera med (0,70) i slalom exempelvis 144*0,70=100 cm.
    Storslalomstaven kan vara lite längre, använd exempelvis 144*0,73=105 cm 
  3. I sportaffärer finns också oftast tabeller med rekommenderade längder i anslutning till stavarna.

 (Stavar går att kapa till genom att värma handtagen och knacka loss innan kapning) 

Handskydd för händerna behövs i slalomdisciplinen för att skydda händerna mot slag från pinnarna. Dessa moteras enkelt på stavarna.

Om du väljer att köpa begagnat tänk på följande.

-          Räkna i förväg ut hur långa stavar du ska ha

-          Stavarna ska inte vara för långa.

-          Handtagen ska kännas bekväma för barnen och inte vara för stora då stavarna då kan vara jobbiga att greppa.

Hjälm

Hjälm är obligatorisk vid slalomträning En bra skidhjälm är lätt att bära, enkel att ta av/på samt har bra passform. När du provar ut hjälm, tänk på att hjälmen sitter ordentligt på huvudet och att den inte glappar. Man skall med näppe få in ett finger ex vid tinningen. Hjälmar är inte anpassade för att man ska bära mössa under dem.

Enligt reglerna får endast s.k. ”mjuk” hjälm (mjuka öron) användas i slalom. I storslalom ska enligt reglerna godkänd hjälm med ”hårda” öron användas. Bästa är alltså att satsa på en hjälm med ett stycke skal som även täcker öronen.

Då U12 åker med fullängdspinnar bör man ha en skyddsbåge när man åker slalom. I storslalom skall ej denna båge vara monterad.

Observera att tränarna inte kontrollerar vilken skyddsutrustning barnen bär på träning.

Om du väljer att köpa begagnat tänk på följande.

-          Köp bara begagnad hjälm av någon du litar på. En hjälm som fått en kraftig smäll och kan vara skadad utan att det syns på den och därför ha en försämrad skyddsförmåga.

-          Hjälmen ska sitta ordentligt och inte glappa.

-          Överväg att köpa en hjälm som även går att komplettera med båge.

Slalomglasögon

Skidglasögonen ska sitta bra på hjälmen som används. De ska sitta tätt mot ansiktet så inte vind blåser in.

Ryggskydd

Ryggskydd ska skydda ryggen vid fall eller vid kollisioner. Hos oss är  ryggskydd obligatoriskt . Inte bara av anledning att man själv ramlar utan också om olyckan är framme och man blir pååkt av någon annan. Ryggskydd finns i fler olika modeller. Det viktigaste med ryggskyddet är att det inte är för långt så det går upp mot nacken då det istället kan orsaka skador.

Fartdräkt

Det finns inget krav på att åkare i U12-gruppen ska ha fartdräkt men på en tävling i en 50 sekunders bana tappar man nog 2.5 sekunder om man åker i sina vanliga kläder. Fartdräkter finns många begagnade på de forum som nämnts tidigare.

Benskydd

I U12 börjar åkarna bli mer och mer avancerade i att åka över käpparna. Benskydd bör man ha som gör att käppen enklare glider undan och ej suger fast i byxorna.

Vad behöver jag, sammanfattning

Grundutrustning

-          Slalomskida, storslalomskida

-          Pjäxa

-          Stavar

-          Ryggskydd

-          Hjälm (med möjlighet att skruva på/av båge)

-          Benskydd

-         Fartdräkt

-         Goggles


 

Exempel på återförsäljare av alpinutrustning:

 

www.sportspec.se

 

www.udenssport.se

På Udens har alla medlemmar i SK Boge B-kontrakt = 20% rabatt på ordinarie priser. Du kan även handla på nätet genom att ange klubbens rabattkod. maila This is a mailto link om du ej har koden.

 

 www.dalskidan.se

 

Uppdaterad: 08 MAR 2017 19:26 Skribent: Johan Sigurdson


 

SK Boges
sponsorer

 

 

GULDSPONSORER

 

 

 

Haglund Industri

 

 

 

 


 

SILVERSPONSORER

 

 

 handelsbanken

 

Logotyp för Hökerums fastigheter


Ica Supermarkets logotyp

 

 

nyrent

 

 

 

8848 logotyp

hallgrens buss

  Logotyp mc Team

IROlogo

 

 Logotyp Bolon

 

 Ulricehamns skicenter logo

 

emballator

 

Postadress:
Boge SLK - Skidor
Box 240
52325 Ulricehamn

Kontakt:
Tel: 0705957591
E-post: This is a mailto link

Se all info