Hoppa till sidans innehåll

Historik


Här följer smått och gott som hänt under åren!

Har du tips om händelser som fattas här, hör gärna av dig!

 

1973:

Den 7 februari 1973 samlades intresserade föräldrar för att starta en ridklubb i Bollebygd, och vid ytterligare en sammankomst den 10 mars beslöts att bilda Bollebygds Ridklubb och att ansöka om medlemskap i Svenska Ridfrämjandet. Till ordförande valdes Ragnhild Ländström, Bollebygd. Ridskolan startade i all enkelhet i Gällingsås hos Inga-Lill Lorentzon som ställde sina hästar och sin paddock till klubbens förfogande ett par timmar i veckan. Klubben bedrev lektioner i Gällingsås med Eva Hermansson (då Blomqvist) som ridlärare, lektioner hölls även på Blomåsen i Rävlanda med Björn Bodén som instruktör. Den 15 oktober hade vi 147 medlemmar och hade redan anordnat 73 sammankomster.

1974:

Eftersom vi blev trångbodda på Gällingsås såg vi oss om efter en gård där vi kunde driva ridskolan i egen regi. Vi lyckades få arrendera Holmen - en gård cirka fem kilometer från Bollebygds centrum - där vi fortfarande finns. Vi ansökte om lån och beviljades ett på 15 000 kronor som räckte för att bygga om i ladugården och göra en paddock.   Eva Blomqvist anställdes som ridlärare och stallskötare och Björn Boden som ridlärare. Marks ridklubb hyrde in sig och red en dag i veckan. Det var omkring 30 elever. Eva berättade att klubben hyrde en gammal slaktbil som lastades med klubbhästar (de inhyrda) samt privathästar från trakten, och så bar det iväg på tävling! Färden gick till Alingsås och Skene bland annat.

1975:

Klubbstyrelsen insåg att vi måste köpa egna hästar, vilket också gjordes hos en hästhandlare i Båstad. Vi lånade pengar till fyra polska halvblod. Ett joursystem inrättades så att frivilliga åtog sig att sköta hästarna på lördagar och söndagar. Mata dem, mocka och se till att de kom ut i hagarna. Så fungerar det än i dag. BoRK fanns representerade på Svenska Flaggans dag i Bollebygd, då Eva Hermansson och Björn Bodén red i täten som fanbärare genom samhället.

1976:

Nu hade vi 300 medlemmar. För att få pengar till ridhallen ansökte vi hos kommunen om ett borgenslån - men förgäves. Då ställde ett femtiotal medlemmar upp och tecknade sig för en revers på vardera 3 000 kronor. Under hösten uppfördes ridhallen i tält på 20x50 meter.

1978:

Första hajken arrangerades, ett gäng ryttare startade från Holmens Gård och red till Nedflo i Hindås med övernattning på badstranden. Eva Hermansson ledde ryttarna. Samma år noterades ridklubbens första ridborgarmärkestagare. Det var Annika Kroon på Blue Boy, alias "Stampis", kontrollant var Gunn Johansson, Lerum. Borås Tidning var där och förevigade.

1979:

Våra initialer hade hittills varit BRK, men ändrades till BoRK för att skilja oss från ett par andra klubbar. 

1981:

I mitten av januari rasade vårt ridtält sedan elförsörjningen brutits så att oljepannan inte fungerade. Snön blev kvar på taket och stålkonstruktionen vek sig på grund av denna tyngd. Försäkringsbolaget betecknade det inträffade som naturkatastrof och vi fick ingen ersättning. En besiktning visade dessutom ett konstruktionsfel på ställningen men leverantören vägrade att kompensera oss. Klubbens ekonomi försämrades hotfullt och medlemsantalet sjönk till 218. Vi hade till och med planer på att arrendera ut ridskoleverksamheten eftersom de få som ännu jobbade aktivt var nära att ge upp på grund av utmattning. Fysiskt som psykisk.

1982:

På styrelsemötet den 20 september tog vi dock åter till offensiven. Beslut om att ett nytt ridhus skulle byggas klubbades. Leverantörsfirman beslutade efter många turer att vi skulle få 80 000 kronor i ersättning. Från Borås kommun fick ett lånebidrag på 70 000 kronor. Utan dessa pengar hade vi ej kunnat starta det nya bygget i plåtkonstruktion. Även denna gång ställde medlemmar upp med pengar. Ett trettiotal personer lånade klubben 5 000 kronor var. Bollebygds-Bygg med Göte Johansson i spetsen hjälpte oss på ett mycket välvilligt sätt, men att vi överhuvudtaget kunde ro projektet i land måste krediteras alla frivilliga krafter.

1983:

Den 15 februari inleddes en ny epok i ridklubbens historia. Nu kunde vi börja rida inomhus igen. Hallen hade kostat ungefär 300 000 kronor. En annan stor händelse var att vi från och med 1 augusti anställde en ridskolechef på heltid - Lotta Steiner - som administrerade klubbens arbete och dessutom var ridlärare.

1984:

En namntävling utlystes om vad ungdomssektionens informationsblad skulle heta, Annika Kroon vann med sitt förslag "GNÄGGET", ett namn som de flesta gamla BoRK:are känner till. Från att ha funnits i en enklare version växte "GNÄGGET" till magasinsformat under Karin Utterberg-Areqvist tid som ansvarig.

1985:

Domartornet byggdes och som vanligt var allt arbete ideellt. Ungdomssektionen, BUS, inledde sin verksamhet med knatteridning en gång i månaden, och vi arrangerade serietävlingar i både dressyr och hoppning.

1986:

Klubben och dess verksamhet utvecklas ytterligare och medlemsantalet ökar till 540 personer. Vi fick en ny ridskolechef - Lena Berggren - och stallet sköttes av Antero Haathio. Klubben fick en svensk juniormästarinna. Åse Hellsten, hoppning.

1987:

Planerna för ombyggnad av ladugården för att kunna inrätta kontor, toaletter och omklädningsrum sätts på pränt. Ombyggnaden skall påbörjas under 1988. Vi är nu uppe i 641 medlemmar.

1988:

Vi har nu drygt 600 medlemmar. Klubben har i år löst medlemslånet hos medlemmarna. Denna skuld skall vara helt borta när försäljningen av jubileumstavlan är klar. Målet med denna försäljning är att göra klubben helt skuldfri. Tavlan är gjord av Karin Utterberg-Areqvist och L-R Hellsten har ombesörjt inramningen. Orginalet till tavlan gjordes först till den succeartade verksamhetstidningen, som distribuerades i många tusen exemplar under 1988. Målsättningen med denna utgåva var att så många som det någonsin är möjligt skall veta vad BoRK är och står för. Rid Sverige blev imponerade! Idégivare till detta projekt var L-R Hellsten. Kerstin Johansson efterträder Antero Haathio som stallchef. En ny traktor köptes in. Ny beläggning på vägen upp till Holmen har lagts. Åse Hellsten vinner Young Rider SM. 

1990:

Kaisela Persson tillträder som vikarierande ridskolechef eftersom Lena Berggren kommer att vara barnledig. Ombyggnationen i ladugården är nu klar med toaletter och omklädningsrum. En tvättmaskin köps in, så nu slipper personalen ta med sig smutsiga vojlockar hem och tvätta. Åse Hellsten vinner Senior SM i Umeå.

1991:

Lena Berggren kommer tillbaka efter barnledigheten. Klubbens ekonomi är stabil, beläggningen på ridskolan är hela 94%.

1992:

Lena Berggren slutar som ridskolechef för att arbeta på Nääs Ridskola i Floda. Dommartornet vid gräsbanan byggs. Martina Nordström blir samordningsansvarig Klubben har i dagsläget 52 licensierade tävlingsryttare. 

1993:

Belysning i paddocken och på parkeringen sattes upp. 

1994:

Klubben anordnade för första gången Nationella B-tävlingar i hoppning för häst, en stor satsning för en liten klubb som enbart hade arrangerat endagars, C-tävlingar, förut. Fredagen inledde med solsken och många fina ritter, lördagen startade med ett hällande regn som gjorde att många ryttare strök sig och startade inte på hela helgen. Lördagskvällen bjöd också på en mycket uppskattad kräftskiva. På söndagen sken solen igen och många fina ritter genomfördes, BoRK fick mycket beröm för fint genomförda tävlingar. Nytt golv har gjutits i stora stallet och avloppet fixats.

1995:

Även detta år anordnades Nationella B-tävlingar, med ett brett startfält. Bland dessa kan nämnas, Nicklas Parmler, Lena Berggren, Royne Zetterman och Åse Hellsten. Ny traktor köptes in.

1996:

Även detta år genomfördes Nationella B-tävlingar på vår gräsbana. Martina Nordström slutar sin anställning på klubben, Kaisela Persson tillträder tjänsten som samordningsansvarig.

1997:

Sista året som BoRK anordnade Nationella B-tävlingar. Medlemsantalet uppgår nu till 494 personer.

1998:

Eva Hermansson slutar sin anställning hos oss efter att ha varit anställd i 25 år. Större kontor fixades, inrymt i en nyinköpt arbetsbod som är placerad på gårdsplanen. Klubben har 635 medlemmar. 12 tävlingar genomfördes.

1999:

Efter många år som arrendator köps nu fastighet och mark. 15 st tävlingar arrangerades under året. Medlemsantalet är nu 581. Kaisela Persson slutar sin tjänst på BoRK, Jill Nordh tillsätts som samordningsansvarig. 

2000:

BoRK:s hemsida på Internet blev till.  

2001:

Gunnel Brolin ersätter Jill i tjänsten som samordningsansvarig.  

2002:

Vi har nu 491 medlemmar. Stallväggen mot ån byttes ut, ombyggnaden gav varje spilta eget fönster, vilket ger mer ljus och en bättre stallmiljö. 12 st tävlingar genomfördes på klubben under året. Gunnel Brolin går på mammaledighet, Åse Hellsten tillträdde tjänsten som samordningsansvarig på klubben.

2003:

Medlemsantalet är nu 450. 11 olika tävlingar genomfördes på Holmen. Programvara köptes in för att lättare administrera tävlingar. Lars-Ragnar Hellsten tackade för sig som ordförande efter många trogna år. Ny ordförande är nu Göran Nordh.

2004:

Klubben har tack vare ett bidrag som beviljats från Norrbackastiftelsen kunnat köpa och installerat en handikapplift, så vi kan hjälpa rullstolsburna ryttare tll sadeln. Åse Hellsten flyttar till USA, Gunnel Brolin tillträder tjänsten som samordningsansvarig. 14 st olika tävlingar genomfördes på klubben, regionala, lokala och klubb. Intresset var enormt stort. Vi har haft med lag i ponny dressyr div II och III, i ponnyhoppning div II, häst dressyr div II och hästhoppning div II. Alla med strålande resultat. Hemsidan har under året byggts om och fått ett nytt utseende. Vi startade ett samarbete med Hästmagazinet och får därifrån daliga nyhet om vad som händer i "hästvärlden" till vår hemsida.    

2005:

Uppmärksamhet i media när Radio 7 gjorde reportaget "strövtåg" hos oss på klubben. Västnytt och tidningen Ridsport syntes vi i när Sören Stjänås samlade sina hovslagarkollegor. Under året har alla ridskolans hästar fått pass enligt jordbruksverkets lagstiftning som trädde i kraft 2006-01-01. Under året har alla medlemmar över 17 år deltagit i helgjouren som ett led i utbildningen, man har alltså tagit hand om hästarna en helgdag med utfordring, mockning, utsläpp etc.

2006:

Vi har haft lag i: Häst Dressyr div. II, Ponny Dressyr div. II och div. III, Ponny Hoppning Gota cupen och div. II Alla med strålande resultat men ett extra grattis till laget i ponny dressyr div. III som vann sin serie.
En studiecirkel för att ta BE-körkort gick på klubben under våren. Ca 30 deltagare, många nu med körkortet i sin hand!
Under hösten inleddes ett samarbete med en dagcentral i Mölnlycke, där ridskolan erbjuder ridning två dagar i veckan för dagcentralens besökare.

2007:

En Lucia-show genomfördes 9/12 med många fina uppvisningar.
Klubben har fått ett kommunalt anläggningsbidrag beviljat för renovering av det nuvarande ridhuset samt nybyggnad av ytterligare ett ridhus. Klubben har dessutom fått bidrag från Riksidrottsförbundet och Föreningssparbanken för renovering av anläggningen.
Personalen har vidareutbildat sig under året med instruktörsfortbildning på 10 gånger i Västergötlands ridsportförbunds regi, samt ridning hoppning med instruktörsträning för Lena Berggren.
I mitten av juli startade arbetet med att förbättra miljön i stallet. Halva stallet har fått taket höjt med 70 cm, nya väggar och stolpar i spiltor och box, nya vattenkoppar, omdragna och större vattenledningar, omdragna och nya elledningar, ny armatur samt nytt hydroforrum på logen. Asfaltering av vägen från Töllsjövägen och fram till paddocken. Ny ridhusharv är inköpt.

2008

Under året har Gunnel Brolin samordnat ridskoleenheten.

Vi har förfogat över 18 hästar och haft 260 elever.

Vi har haft Grönt kort kurs för tävlingsdeltagare både vår och höst. Vi ordnade också en hästutställning i maj med 40 hästar, som var mycket uppskattad.

Bork var också med vid insamlingen till Världen Barn.

Personalen har vidareutbildat sig under året med instruktörsfortbildning på 7 gånger samt ridning hoppning med instruktörsträning för Lena Berggren. Gunnel Brolin har gått Ridsportsförbundets Affärsskola.

 

Det har genomförts 7 lokala tävlingar, 2 regionala och 10 klubbtävlingar.

Vi har haft lag i Häst Dressyr Div. I och II, Ponny Dressyr Div II och III och två stycken Ponny Hoppning Div I.

 

Under sommaren renoverades taket på ridhuset och ridhusunderlaget grävdes ut och jämnades till. Takfläkten fungerar. Vi har också gjutit en betongplatta längs östra stallväggens utsida för uppställning av hösilagebalar. Klubbrummet har fått nya elradiatorer.

 

Den 1 maj lanserades klubbens nya hemsida som är en del av satsningen som Riksidrottsförbundet gör för att på flera sätt digitalisera kommunikationen mellan klubbar och förbund.

 

Planerna för ett nytt ridhus började som blev döpt till projekt Holmen Arena.

 

2009

Vi har förfogat över 18 hästar och haft 230 elever. Ridskolan har erbjudit ridning två dagar i veckan för Mölnlycke dagcentrals besökare. Hubertusritt i härlig höstsol gick av stapel den 31/10 med 17 ryttare. Personalen hade intruktörsutbilning i hoppning för Åse Hellsten. Elisabeth Nohlås har gått repetitionskurs för hoppdomare och Gunnel Brolin har gått stildomarutbildning i hoppning.

 

Det har genomförts 7 lokala tävlingar, 2 regionala och 11 klubbtävlingar samt en inofficiell utställning under året. Vi har i år en ryttare i klubben som försvarade sin vinst i JDM från förra året i dressyr, genom Kajsa Nohlås med hästen Fia. Vi har även en 2:a plats i DM ponnyhoppning genom Therese Nemeth med B-ponnyn Black Jack. Vi har haft lag i Häst Dressyr Div II, Häst Hoppning Gotacupen, Ponny Hoppning Div I, Div II och Gotacupen.

Ett extra grattis till ponnytjejerna som tog hem vinsten i Div II igen!

 

I stallet har komplettering av tätning och isolering utförts, efter höjning av taket, för att undvika frostskador. Värmekablar har lagts till samtliga vattenkoppar. Belysning på vägen till parkeringen är uppsatt.

 

2010

I augusti började Erika Quist som samordningsansvarig och Lovisa Zagerholm som instruktör samt Sofie Evertsson som tog hand om hästarna. Klubbmästerskapet för lektionsryttarna hade vi på hösten. Segrare i hoppning blev Emelie Hedberg och Mandel, i dressyr segrade Victoria Gustavsson med El Paso.

Under oktober fick vi en ny kontorslokal då den andra hade tjänat ut sin rätt. Vi har också haft Halloween tillställning med ett åttiotal barn, ungdomar och vuxna som gav sig ut på en ryslig spökrunda.

Dagligverksamheten från Härryda och Bollebygd är nu under måndagar och torsdagar på Holmen.

Några lektionshästar har tyvärr flyttat till grönare ängar. El Paso, Wargas och Ragtime.

Vi har köpt tre nya hästar Ville, Zonia och Grace.

Klubben är också av Hästnäringens yrkesnämnd godkänd för att ta emot praktikanter som behöver praktik inför t.ex. Hippologiprogrammet.

 

Det har genomförts 6 lokala tävlingar och flera klubbtävlingar under året. Vi har haft lag i Ponny Hoppning Div I, Div II och Gotacupen, Ponny Dressyr Div I

Vi tog hem 3:e platsen i Div I och 4:e platsen i Div II. Grattis.

 

Markarbetet för det nya ridhuset har påbörjats. Just nu görs dock ett uppehåll pga. kylan. Planen är att det nya ridhuset invigs hösten 2011.

 

2011

Under året har personalen bestått av Erik Quist, samordningsansvarig/instruktör, Therese Andersson, Lovisa Zagerholm, Ellen Zagerholm, Birgitta Hyvönen som instruktörer, Sofie Evertsson och Emma Bengtsson, stalltjänst. Personalen har vidareutbildat sig på fortbildningar som Handikappsledarutbildningar, säker hästverksamhet och grönt kort.

Ridskolan har haft 16 hästar och 145 elever. Under året har eleverna kunnat få prova på Akademisk ridning, körning och Horseball, det var populära inslag i verksamheten. Vi har också haft andra aktiviteter såsom ridläger, Lingondressyr, maskeradhoppning. Spökpromenaden var mycket omtyckt och välbesökt. Över 100 ljus och ca 20 spöken och gastar prydde slingan där allmänheten fick gå på kvällspromenad.

Sparbankstiftelsen har sponsrat med en handikapplift till lilla ridhuset. Lions har sponsrat med pengar till inköpet av handikapphästen Lions Tjarna.

Merlin och Gabriel har gått i pension.

Ridklubben blev Godkänd Säker Hästverksamhet.

 

Vi har haft 4 lokala och 1 regional hopptävling samt flera klubbtävlingar under året.

Lag under året har vi haft i Ponny Dressyr Div III, I och Elit samt Ponny Hoppning Div I och Gotacupen. Ett extra grattis till ponnytjejerna som tog hem 1:a platsen i Div I dressyr och sedan red Elit dressyr och behöll sin plats inför 2012.

Tack vare bl.a. finansiering från Arvsfonden kunde på lördagen den 18 december ridklubbens nya ridhus invigas med pompa och ståt, fullsatta läktare och ett gediget program. Invigningen startade med att Shettlandsponnyn Fargo kom in till specialskriven musik med Kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson och kvällens specialgäst Svante Johansson, tidigare medlem i Bork.

Under två timmar bjöds publiken på Premiärhopp av Svante, maskeradhoppning, världens bästa käpphästuppvisningar, ponnydressyrlaget som red ett specialskrivet program, gymkhana, underbar dressyrritt av Annika Kroon, stallbästisen Riddaren korades och Gabriel avtackades för många fantastiska år mm. Som avslutning fick vi besök av Bollebygds lucia.

Lilla ridhuset har fått handikapplift och toalett.

Vid årsmötet avtackades Göran Nordh efter 10 år som ordförande och efterträddes av Katarina Krok som tog över klubban.

 

 

Uppdaterad: 07 APR 2016 22:21
   
Sponsorhuset

Klicka in på Sponsorhuset och näthandla!
Pengar till klubben!
 ARV_logo_RGB
 
 
 Hederdals
Maskin o Transport AB
Butik
 

  Johansson o Gunverth

 

 

 
 


Postadress:
Bollebygds RK - Ridsport
Holmen 29
51792 Bollebygd

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info