Hoppa till sidans innehåll

Bakgrund


Bakgrunden till projektet är att ungdomsverksamheten inom Borlänge har saknat vettiga träningsförutsättningar. En orsak är klimatförändringar som medfört att vintrarna är milda och i takt med ökad efterfrågan på istid har konsekvenserna blivit att träningsförhållandena har försämrats. För att utveckla ishockey, konståkning och ge Borlänges ungdomar en möjlighet till fritidssysselsättning är det med stor tillförsikt som projektgruppen ser fram mot en träningshall för våra ungdomar.

 

Borlänge Hockey ska med nuvarande seriesystem vara ett etablerat div. 1-lag. För att bibehålla föreningens identitet är det viktigt att antalet egna produkter i representationslaget utgör stommen i laget. Ungdomshockeyns övergripande målsättning är att utbilda spelare till representationslaget, samt bidra till ungdomarnas fostran och utveckling till goda samhällsmedborgare.

Verksamheten skall förverkligas genom att kombinera bredd- och elitsatsning, med hjälp av välutbildade och ambitiösa ledare. Borlänge Hockey har som målsättning att utbilda ishockeydomare och verka för att distriktet får många och duktiga domare.

Om projektet genomförs ser projektgruppen även en stor potential att spara energi med en överbyggnad vid uterinken. De vintrar som är idag och som förmodligen kommer att bli ännu värre ur ett vintersportperspektiv innebär att gammal traditionell idrott inte kan bedrivas som förut. En träningshall kommer därför att möta dagens och morgondagens behov för de som vill utöva vinteridrott och samtidigt minska driftskostnaden för Gylle idrottsanläggning.

 

Ökade träningsmöjligheter och mer tid för allmänheten vid Gylle kommer även att skapa ett stort mervärde för kommunens invånare. Projektgruppen tror att Borlänge som stad kommer att öka i attraktionskraft i och med att vettiga förutsättningar erbjuds för dem som vill utöva skridskoåkning i någon form.

 

Den konstfrusna ishockeyplanen fick rör lagda för kyla sommaren 1996 främst genom ideella krafter från föreningens sida och 1997 så kopplades kylanläggningen på vilket då var en förutsättning för att Borlänge Hockey skulle kunna bedriva sin verksamhet.

 

Dokumentet ska ses som ett beslutsunderlag för styrelsen i föreningen och Borlänge Hockey AB. Dessutom tjänar dokumentet som underlag till Borlänge kommun, sponsorer och övriga intressenter.

 

2 Fyra tunga argument för en träningshall

Projektgruppen har efter behovsinventering och samtal med medlemmar inom de föreningar som idag nyttjar anläggningen identifierat fyra grundpelare och målsättningar som alla efterfrågas för att förbättra situationen:

 

  1. Längre säsong. Pga. klimatpåverkan och uterinkens dåliga placering är det idag i princip omöjligt att göra is på uterinken under hösten. Speciellt under hösten vill barnen komma igång tidigare med sin idrott. Dessutom är det många dagar svårt att under vintern hålla isen i åkbart skick pga. väderförhållanden. En målsättning är därför att från den första oktober t.o.m. v 10 kunna erbjuda vettiga förutsättningar.
  2. Fasta träningstider. Pga. den osäkerhet som råder kring uterinken är det idag omöjligt att ha fasta träningstider. Alla ungdomar har tyvärr inte möjlighet att hålla på med ishockey pga. detta.
  3. Låg kostnad för medlemmarna. Projektgruppen anser det viktigt att så många som möjligt kan utöva sin idrott.
  4. Större möjlighet till friåkning. Varma vintrar har gjort det svårt för barn och ungdomar att åka skridskor på naturis.

 

Dessa fyra punkter kommer enligt projektgruppen att avsevärt förbättra möjligheten att utöva ishockey, konståkning eller nyttja isytor för fritidsåkning m.m. 

Borlänge konståkningsklubb engagerar 50 flickor. Klubben har de senaste åren utökat sin verksamhet och ett stort behov finns att kunna erbjuda sina medlemmar mer istid.

 

Borlänge Hockey känner ansvar som idrottsförening för barn och ungdomar. Borlänge Hockey och Borlänge Konståkningsklubb har idag ca 300 aktiva barn och ungdomar i föreningen av Borlänges totalt ca.7 800 i åldern 6-18år och vi har som mål att aktivera många flera. Men då måste vi ha förutsättningarna för att ta emot dem!

 

En träningshall ökar förutsättningarna att knyta till sig flera medlemmar till föreningarna.

 

Uppdaterad: 01 SEP 2009 19:23 Skribent: Johanna Hedlund

Postadress:
Borlänge HF - Ishockey
Ishallen, Idrottsvägen 21
78462 Borlänge

Kontakt:
Tel: 024317223
E-post: This is a mailto link

Se all info